Liikunta

Riittääkö pelkkä hyötyliikunta vai pitääkö käydä myös salilla?

Pyörällä töihin ja takaisin, illalla puutarhatöitä kotipihalla. Riittääkö liikunnan määrä vai pitääkö vielä lähteä kuntosalille?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pyörällä töihin ja takaisin, illalla puutarhatöitä kotipihalla. Riittääkö liikunnan määrä vai pitääkö vielä lähteä kuntosalille?

Kaikenlainen liikkuminen on ihmiselle hyväksi, mutta jotta liikunnasta olisi terveyden kannalta hyötyä, sen täytyy olla tietynlaista.

– Liikunnan täytyy olla riittävän raskasta, sen täytyy kestää tietty aika, ja sitä täytyy toistaa riittävän usein, liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista sanoo.

Liikunnan ei välttämättä tarvitse kuitenkaan olla kovatehoista hikijumppaa. Myös hyötyliikunta riittää liikunnaksi, jos se vain täyttää seuraavat kriteerit:

1. Liikkuessa hengästyy

Fyysisen terveyden kannalta hyötyliikunta on riittävää, jos liikkuminen on reipasta ja rasittavaa.

– Hengästyminen on tärkein kriteeri. Hengästyttävä liikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja vaikuttaa esimerkiksi verenpaineeseen, diabetesriskiin ja  veren rasva-arvoihin, Ojala kertoo.

Vaikka puutarhatöitä, marjastusta ja kalastusta voidaan pitää hyötyliikuntana, niillä ei kuitenkaan ole fyysisen kunnon kannalta edullisia vaikutuksia, jos niitä tehdessä ei hengästy edes lievästi.  Myöskään koiran ulkoilutus ei aina ole terveysliikuntaa.

– Koiran ulkoilutusta voi olla moneen lähtöön. Jotkut tekevät koiran kanssa pitkiä lenkkejä reippaalla tahdilla, mikä on hyvää hyötyliikuntaa. Mutta jos koira on vanha ja väsynyt, lenkit jäävät turhan leppoisiksi terveyshyötyjen kannalta.

Lue myös: Peppu, reidet ja vatsa kuntoon! Tehokas 3 liikkeen kotitreeni

2. Liikunta kestää vähintään 10 minuuttia

Työmatkan kulkeminen kävellen tai pyörällä on hyvä tapa ylläpitää kestävyyskuntoa, kunhan työmatka on tarpeeksi pitkä.

– Jos matka kestää vähintään 10 minuuttia – ja ensimmäisen kriteerin mukaan matkan aikana välillä myös hengästyy – työmatkaliikunta voi hyvin riittää liikunnaksi.

Lue myös: Liikunta lomalla – 3 vinkkiä

3. Liikunta toistuu useana päivänä

Suositusten mukaan liikuntaa tulisi harrastaa useampana päivänä viikossa, mielellään ainakin kolme kertaa viikossa.

– Jos vain kerran viikossa harrastaa hengästyttävää liikuntaa, se ei ole terveyden kannalta yhtä hyödyllistä kuin jos hengästyminen toistuu useampana päivänä viikossa.

Työmatka pitäisi siis pyöräillä useammin kuin kerran viikossa, jotta siitä olisi riittävästi hyötyä.

+ Älä unohda lihaskuntoa

Työmatkapyöräilyllä voi kasvattaa kestävyyskuntoa, mutta suositusten mukaan myös lihaskuntoa ja liikehallintaa pitäisi treenata vähintään kaksi kertaa viikossa.

– Kuntosaliharjoittelu tai joku muu lihasvoimaa vahvistava harjoittelu on laihduttajallekin hyvä liikuntamuoto, jotta paino ei lähde lihaksesta eivätkä lihakset kuihdu. Lihakset sitä paitsi kuluttavat levossa enemmän energiaa kuin rasvakudos. Toisaalta on muistettava, että lihas painaa enemmän kuin rasvakudos, joten paino ei välttämättä putoa, kun lihasvoimaa tulee lisää.

Lisäksi tasapainoa ja liikkuvuutta kehittävä liikuntaa, kuten esimerkiksi tanssia tai joogaa, pitäisi kuulua jokaisen viikkoon.

– Liikehallintakykyjä harjoittamalla liikkumisesta tulee taloudellisempaa ja vältytään esimerkiksi virheellisiltä suoritustekniikoilta ja vammoilta.

Lue myös: Liikuntaan liittyvät myytit – Unohda nämä neuvot, jos haluat kohottaa kuntoasi

X