Liikunta

Ylipronaatio vaivaa lenkkeilijää jalkakivuilla – apua oikeista kengänpohjista ja jumppaliikkeistä

Jalan ylipronaatio voi aiheuttaa rasitusoireita juoksijalle. Asiantuntija kertoo, milloin ja miten ylipronaatiota tulee hoitaa.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Ylipronaatio on huippu-urheilijoillakin esiintyvä jalan asento, joka on tavallisesti oireeton mutta isoilla askelmäärillä kivulias.

Jalan ylipronaatio voi aiheuttaa rasitusoireita juoksijalle. Asiantuntija kertoo, milloin ja miten ylipronaatiota tulee hoitaa.

Ylipronaatio tarkoittaa selvää poikkeamaa jalan sisäänkierrossa. Ylipronatoiva jalkaterä kääntyy liikaa sisäänpäin kävelyn tai juoksun aikana. Alipronatoiva jalka toimii päinvastoin, eli sisäänkierto jää vajaaksi. Ylipronaatio on näistä kahdesta selvästi yleisempi poikkeama.

– Sinänsä ne eivät ole häiriötekijöitä, mutta suuremmalla rasitusmäärällä ne lisäävät riskiä rasitusvaivoihin, kertoo fysioterapeutti-jalkaspesialisti Jarmo Kari Turussa ja Salossa toimivasta Jalkaneuvola Fysiopaletti Oy:stä.

Ylipronaatio voi aiheuttaa kipuja esimerkiksi sääreen, polveen, reiteen ja lonkkaan. Joskus kivut voivat ulottua selkään asti. Ylipronaatio haastaa koko alaraajan linjausta nilkasta lonkkaan.

– Koko liikeketju nilkasta lonkkaan pyrkii normaalistikin kiertymään sisäkiertoon suhteessa painovoimaan. Kun nilkka ja jalkaterä kiertyvät liikaa, korostuu virhekuormitus säären sisäosassa, polvessa, lonkan ulkoreunassa sekä reiden ulkoreunalla, Kari listaa.

Lattajalat altistavat ylipronaatiolle

Ylipronaation toteaa yleensä alaraajatoimintoihin erikoistunut fysio- tai jalkaterapeutti jalkaa ja askellusta havainnoimalla.

– Ylipronaatiosta kärsivä hakeutuu fysioterapeutin vastaanotolle usein toistuvien rasitukseen liittyvien kipuoireiden vuoksi, Kari toteaa.

Normaali askellus ja ylipronaatio.
Normaali askellus ja ylipronaatio.

Jalan anatomiset ominaisuudet altistavat kuormitushäiriöille. Niin sanotut lattajalat eli matalakaariset jalat kärsivät ylipronaatiosta muita enemmän.

Jalan matala sisäkaari voi olla synnynnäinen rakenteellinen ominaisuus tai se voi kehittyä aikuisiällä esimerkiksi lihasepätasapainon tai ylipainon seurauksena. Myös raskaus voi madaltaa jalan sisäkaarta.

Ylipronaatio ei yleensä vaivaa kävelijää

Ylipronaatio ei automaattisesti tarkoita jalkaongelmia. Jos oireita ei ilmene, ylipronaatiota ei tarvitse hoitaa. Usein oireita ilmenee vasta raskaammassa liikunnassa, kuten juoksussa. Rauhallisesti liikkuva ei välttämättä kärsi ylipronaatiosta millään tavalla.

– Oireettomalla kävelijällä riittävät hyvät jalkinevalinnat liikkumiseen. Liikkumisen alusta on myös yksi muuttuja, joka on syytä huomioida. Kaiken kaikkiaan jalkineiden ja maastoalustojen vaihtelu on viisasta jalan toimintojen aktivoinniksi, Kari neuvoo.

Ylipronaatiota esiintyy myös huippu-urheilijoilla. Valtaosassa lajeja sillä ei ole suurtakaan merkitystä, mutta juoksulajeissa oireet korostuvat.

– Erityisesti pidemmät juoksumatkat altistavat kuormitusoireille, kun niin sanottua virheellistä toistoa tulee määrällisesti paljon, sanoo Kari.

Miten hoidan ylipronaatiota?

Oli kyseessä sitten huippu-urheilija tai omaksi ilokseen juokseva, oireita aiheuttava ylipronaatio on hyvä hoitaa kuntoon. Karin mukaan paras nopean toiminnan ratkaisu on oikeanlaisten jalkineiden hankinta.

– Juoksukenkiin kannattaa valita aina niin sanottu neutraali tossu, ellei asiaan perehtynyt jalkafysioterapeutti asiaa muuten ohjeista.

Jos asiantuntija katsoo aiheelliseksi, ylipronaatiota voidaan korjata tehokkaasti tukipohjallisilla. Tukipohjalliset tukevat jalan rakennetta ja ohjaavat jalan toimintaa. Ylipronaation hoitaminen vaatii kuitenkin myös liikeharjoitteita. Jalkojen ulkokiertoliikkeistä on apua:

– Pakaroille ja reisille pitää tehdä ulkokiertäjäharjoitteita 3–5 kertaa viikossa. Parhaat eväät ylipronaatiosta aiheutuvien rasitusoireiden hoitoon saa kokeneilta jalkaongelmiin erikoistuneilta fysio- ja jalkaterapeuteilta, Kari painottaa.

Lue myös: Juoksija, vaihtele näitä kolmea eri lenkkityyliä – ja juoksukunto kohenee

Kotiliesi.fi: Juoksukenkien valinta: Ota haltuun kenkäfaktat, joiden avulla onnistut ostoksilla

X