Hyvinvointi

Pitkään turvonneet jalat on syytä ottaa vakavasti – vinkeillä lasket turvotusta

Turvonneet jalat ovat tavallinen helleilmiö. Turvotusta voi ehkäistä kasviksia ja askelia lisäämällä sekä suolaa ja viiniä vähentämällä. Joskus on kuitenkin syytä käydä vilauttamassa jalkoja lääkärille.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Liikkuminen hoitaa ja ehkäisee turvotuksia.

Turvonneet jalat ovat tavallinen helleilmiö. Turvotusta voi ehkäistä kasviksia ja askelia lisäämällä sekä suolaa ja viiniä vähentämällä. Joskus on kuitenkin syytä käydä vilauttamassa jalkoja lääkärille.

1 Miksi turvonneet jalat vaivaavat kesällä?

Lämpö laajentaa verisuonia, jolloin hiusverisuonista tihkuu tavallista herkemmin nestettä kudoksiin. Neste on kellertävää verinestettä eli plasmaa, joka sisältää vettä ja siihen liuenneita aineita. Turvonneet jalat ovat seurausta siitä, kun plasmaa tihkuu kudoksiin nopeammin kuin imunestekierto ehtii palauttaa sitä verenkiertoon.

Jalkojen turpoaminen on ikään liittyvä vaiva. Iän myötä laskimoläpät laiskistuvat ja veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu. Tällöin laskimoiden paine nousee ja plasmaa tihkuu hiussuonista solujen välitilaan.

2 Miksi turvotusta ei kannata vähätellä?

Nesteen kertyminen kudoksiin ei ole vaarallista, jos se on ohimenevä kiusa. Mutta jos paine pysyy verisuonissa viikkoja tai kuukausia korkeana, laskimoiden seinämät laajenevat ja laskimoläpät vetäytyvät kauemmaksi toisistaan.

Kun laskimoläpät eivät enää sulkeudu tiiviisti, turvotus tulee entistä pienemmästä, jo muutaman minuutin istumisesta tai seisomisesta.

Jos turvotus kestää pitkään, ravintoaineiden pääsy lihas- ja ihosoluihin estyy. Jalkoja alkaa särkeä, ja voi tulla kramppeja, suonenvetoa. Iholla voi näkyä laajentuneita pintalaskimoita eli suonikohjuja.

3 Mikä taltuttaisi turvonneet jalat välittömästi?

Jalkojen nostaminen ylös sydämen tasolle tai niiden laittaminen viileään veteen laskevat turvotusta, mutta pystyasennossa liikkuminen tekee sen tehokkaimmin.

Kun ihminen kävelee, juoksee tai esimerkiksi tanssii, pohje- ja reisilihakset supistuvat, jolloin laskimot painuvat kokoon ja laskimoläpät ohjaavat syntyvän verenvirtauksen oikean suuntaan, kohti sydäntä.

Jos käveleminen ei onnistu ahtaissa tiloissa, esimerkiksi matkustaessa, kannattaa harrastaa lentokonejumppaa eli heilutella jalkoja ja koukistella ja ojennella nilkkoja.

4 Kenen kannattaa käyttää kompressiosukkia?

Kompressiosukkia kannattaa käyttää, jos joutuu työssä olemaan pitkiä aikoja paikallaan tai edessä on pitkä matkustuspäivä. Jotta kompressio­sukista olisi hyötyä, ne kannattaa pukea heti aamulla, ennen kuin jalkoihin ehtii kertyä turvotusta.

Kompressiosukkien teho turvotuksen ehkäisijänä perustuu paineeseen, joka tehostaa nivel- ja lihaspumpun toimintaa ja estää veren ja nesteiden virtausta kudoksiin.

Turvonneet jalat pitävät kompressiosukista, mutta ne tulisi pukea jo ennen kuin turvotusta ehtii kertyä.
Turvonneet jalat pitävät kompressiosukista, mutta ne tulisi pukea jo ennen kuin turvotusta ehtii kertyä.

Kengän koon mukaan mitoitetuista lentosukista ja urheiluliikkeissä myytävistä kompressiosukista voi olla apua lievään turvotukseen. Jos turvonneet jalat tuntuvat hyvin epämukavilta, kannattaa hankkia oman nilkan ja pohkeen ympärysmitan mukaan mitoitettu sukka.

Kompressiosukat ovat ehdottomat, jos sairastaa uniapneaa. Muuten päivällä jalkoihin kertynyt neste lähtee yöllä, vaakatasossa, liikkeelle ja päätyy kaulalle. Kaulalla oleva turvotus ahtauttaa hengitysteitä ja pahentaa uniapneaa.

Lue myös: Jalkahoito kotona – näin hellit jalkasi kuntoon! – Kotiliesi.fi

5 Miten erottaa vaaraton turvotus vaarallisesta?

Jos lämpimällä säällä jalkoja turvottaa ja sukka jättää päivän aikana rannun jalkaan, turvotus on vaaratonta. Tällainen turvotus häviää yöllä vaakatasossa, ja aamulla jalat ovat kevyet.

Jos turvotus kehittyy nopeasti ja turvonneet jalat ovat uusi, selittämätön vaiva, niitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille. Kyse voi olla esimerkiksi sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Jos vain toinen sääri turpoaa, tarvitaan lääkärin mielipidettä. Jos toispuoleista turvotusta edeltää pidempi paikallaolo, jalassa voi hyvinkin olla syvä laskimotukos. Laskimotukoksessa jalka voi olla kosketusarka.

Alaraajan laskimotulpasta voi tulla vaarallinen, jos hyytymä tai siitä irronnut hippu lähtee liikkeelle ja kulkeutuu keuhkovaltimoon.

6 Miksi suola turvottaa?

Suolan sisältämä natrium on soluille haitallinen aine. Elimistö pyrkii pitämään sen solujen ulkopuolella ohjaamalla sitä vähemmän vaarallisiin paikkoihin. Tätä varten soluissamme on entsyymi, joka pumppaa natriumia soluista soluvälitilaan. Natrium sitoo itseensä nestettä, ja soluvälitilaan kertynyt neste turvottaa.

Helteellä elimistöstä poistuu hikoilun mukana suoloja, joita moni paikkaa syömällä suolaista. Suolaa pitäisi saada vuorokaudessa elimistön toimintoihin kuitenkin vain 1,5 grammaa. Määrä tulee ja ylittyy tavallisella ruoalla huomaamatta, ja valtaosa meistä saakin ruoastaan liikaa suolaa. Suolan kertymistä elimistöön voi vähentää lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliosta. Kasvikset sisältävät kaliumia, joka kumoaa natriumin vaikutuksia.

7 Saako vähemmän turvonneet jalat, jos vähentää juomista?

Elimistön kuivumista kannattaa välttää, sillä nestehukassa elimistö pyrkii pitämään kiinni jokaisesta pisarasta. Varsinkin helteellä kannattaa huolehtia riittävästä veden juomisesta, sillä nestehukka aiheuttaa laskimotukoksen riskin, varsinkin jos samanaikaisesti istuu pitkään esim. autossa tai lentokoneessa.

Riittävä juominen tarkoittaa tasaista juomista päivän mittaan, 5–8 lasillista ruoasta saadun nesteen lisäksi. Yletön juominen voi alentaa veren natriumpitoisuuden vaarallisen alhaiseksi.

Alkoholia kannattaa välttää. Se on diureetti, joka poistaa elimistöstä nestettä ja lisää tukosriskiä entisestään. Alkoholi tuo turvonneet jalat, kun iho koettaa paikata sen aiheuttamaa kuivumista keräämällä itseensä mahdollisimman paljon nestettä.

Kannattaa huolehtia erityisesti pohjelihaksen kunnosta: pohjelihaspumpun pitää olla kunnossa, jotta laskimoveri pumppautuu oikeaan suuntaan.

8 Miten jalkaturvotusta voi ehkäistä?

Liikkuminen hoitaa ja ehkäisee turvotuksia. Kannattaa huolehtia erityisesti pohjelihaksen kunnosta: pohjelihaspumpun pitää olla kunnossa, jotta laskimoveri pumppautuu oikeaan suuntaan. Pohkeeseen saa voimaa parhaiten pystyasennossa tehdyillä liikkeillä, kuten varpaille nousuilla. Kävellessä pohjepumppu ahkeroi, kun askel rullaa ja rullaus päättyy varvastyöntöön.

Lihaspumpun liike jää vajaaksi, jos nilkka on kovin jäykkä. Nilkan liikkuvuutta parantaa jo se, että pyörittelee sitä mahdollisimman suurella liikelaajuudella.

Asiantuntijana yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri, yleislääketieteen professori Päivi Korhonen Turun yliopistosta

X