Kauneus

Jalat saa kesäkuntoon pienellä vaivalla – näillä täsmävinkeillä taklaat jalkojen hikoilun ja turvotuksen, halkeilevat kantapäät ja muut ärsyttävät ongelmat

Kokosimme ratkaisut tyypillisiin jalkojenhoitopulmiin: halkeileviin kantapäihin, kuivaan ihoon, hikoiluun, turvotukseen ja piikikkäisiin sääriin. Täsmävinkit auttavat saamaan jalat kesäkuntoon.

Teksti:
Riikka Väänänen
Kuvat:
Istock

Jalat ovat siitä kiitolliset hoidettavat, että iho siliää ja pehmenee, kun annat sille vähän rasvaa.

Kokosimme ratkaisut tyypillisiin jalkojenhoitopulmiin: halkeileviin kantapäihin, kuivaan ihoon, hikoiluun, turvotukseen ja piikikkäisiin sääriin. Täsmävinkit auttavat saamaan jalat kesäkuntoon.

Jos jalkojen hoito on päässyt unohtumaan, ei hätää – jalat saa nopeasti kuntoon, kun jaksaa hieman panostaa niiden rasvaukseen ja muuhun hoitoon. Kokosimme kuusi yleistä jalkoihin liittyvää pulmaa sekä nopeat ratkaisut niihin.

Lue myös: Hemmottele jalkojasi tällä täydellisellä jalkahoidolla kotikylppärissä – jalkojenhoitajan vinkillä saat jaloille helposti myös rentouttavan hieronnan

1. Ongelma: Jalkoja turvottaa

Ihan kuin joku olisi pukenut nilkkapainot salaa yllesi – jalkoja turvottaa ja askel painaa. Miten turvotuksesta pääsisi eroon muuten kuin kylmillä kylvyillä?

Ratkaisu: Paras keino on liikunta, sillä liike saa vauhtia verenkiertoon ja poistaa siten turvotusta. Hiero jalkoja sydämeen päin suuntautuvin liikkein öljyllä, joka sisältää esimerkiksi greipin tai mintun eteeristä öljyä. Ne edistävät nestekiertoa ja laskevat turvotusta.

Lue myös: Jos jalkojasi turvottaa ja särkee, saatat kärsiä laskimoiden vajaatoiminnasta – lue lääkärin vinkit vaivan hoitoon

2. Ongelma: Halkeilevat kantapäät

Talven jäljiltä kantapäissäsi on syviä kraatereita, jotka rikkovat sukkahousujasi. Olet tunnollisesti raspaillut niitä saunailtoina, tuloksetta.

Ratkaisu: Raspia parempi ratkaisu on kuorinta. Syy on yksinkertainen: jalkojen ihon pitääkin olla muuta ihoa kovempaa, ja jos raspaat liian järeällä raspilla, fiksu ihosi vastaa siihen paksuuntumalla. Ole hellä jaloillesi ja vaihda raspi rakeiseen kuorintaan tai kuorivaan rasvaan.

3. Ongelma: Hikoilevat jalat

Jalkasi hikoilevat herkästi. Haluaisit jättää sukat kesäksi laatikon perimmäiseen nurkkaan, mutta hikiset jalat pilaavat kengät, askel lipsuu varvastossuissa ja hiki, no, haisee.

Ratkaisu: Jo syntyneeseen hajuun auttaa vain pesu, mutta myös jalkoja voi deodoroida. Joitakin deodorantteja voi levittää myös jalkapohjiin, mutta jaloille on ihan omiakin raikastavia suihkeita. Kosteuteen auttaa parhaiten talkki. Jos se sopii vauvan pepulle, se sopii myös jaloillesi.

Lue myös: Kiusana haisevat jalat? Näin vähennät jalkojen hikoilua – 6 vinkkiä

4. Ongelma: Kuivat ja koppuraiset jalat

Ulotit rasvauksen talven aikana nilkkoihin saakka, mutta jalkaterät ja -pohjat tuppasivat unohtumaan. Nyt ihmettelet, milloin jaloistasi tuli rusinat.

Ratkaisu: Hätä ei ole tämännäköinen. Jalat ovat siitä kiitolliset hoidettavat, että iho siliää ja pehmenee, kun annat sille vähän rasvaa: täyteläistä, esimerkiksi karitevoita tai manteliöljyä sisältävää tuhtia voidetta tai vedetöntä balmia. Jos haluat tehostaa rasvan vaikutusta, rasvaa jalat paksulti illalla ja pue puuvillasukat yön ajaksi.

Liian innokas jalkojen raspaaminen voi johtaa siihen, että jalkapohjien iho vain paksuuntuu. Kuori siis mieluummin.

5. Ongelma: Piikikkäät sääret

Kuka vaihtoi sääriesi tilalle kaktukset? Säärikarvasi tuntuvat kasvavan nopeammin kuin puutarhasi rikkaruohot.

Ratkaisu: Pisimpään sääret pysyvät sileinä sokeroinnilla, sillä se nappaa mukaansa myös ne pikkukarvat, joihin muut keinot eivät pysty. Se on myös paras keino välttää sisäänpäin kasvaneet karvat. Kotioloissa sokerointi on melkoisen sotkuista puuhaa. Myös epilaattorilla karvat lähtevät juurineen, ja karvan kasvu pikkuhiljaa hiipuu.

Lue myös: Tavoitteena sileät sääret? Kysyimme ammattilaiselta, miten karvat poistetaan oikealla tavalla

6. Ongelma: Hetkessä kulahtava lakkaus

Rakastat lakattuja varpaankynsiä, mutta lakka varisee hetkessä. Pikkuisen rispaantunut lakkaus on jopa vähän rock, mutta saisi se nyt edes muutaman päivää kestää.

Ratkaisu: Levitä aina värilakan alle aluslakka. Se suojaa kynttä värjääntymiseltä ja toimii kuin liima kynnen ja värilakan välissä. Äläkä unohda päällyslakkaa. Kun sudit sitä hiukan kynnen reunan yli, se estää tehokkaasti lakan lohkeamisen kynnen reunasta. Mitä ohuempia kerroksia levität, sitä kestävämpi ja kauniimpi jälki.

Lue myös: Graafiset kuviot, yllättävät värileikittelyt ja -yhdistelmät piristävät kynsissä – katso ihanimmat ideat kynsien lakkaukseen

X