Kuinka monta kertaa viikossa sushia on terveellistä syödä? Kysyimme asiantuntijalta
Sushi on terveellisen ruoan maineessa. Mutta voiko sushia oikeasti syödä vaikka joka päivä? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, kuinka monta kertaa viikossa sushia on terveellistä syödä.
Sushi on terveellisen ruoan maineessa. Mutta voiko sushia oikeasti syödä vaikka joka päivä? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, kuinka monta kertaa viikossa sushia on terveellistä syödä.
Raskaana oleville ei suositella sushia raa’an kalan listeriavaaran ja tiettyjen merilevälaatujen korkean jodipitoisuuden vuoksi. Mutta täysin ongelmaton lounas sushi ei ole, vaikka raskaana ei olisikaan.
– Sushiateriassa haasteiksi muodostuvat runsas suolan määrä ja ravintoaineiden niukkuus. Sushi on hampurilaista tai pizzaa terveellisempi, mutta kuitenkin herkutteluruoka, arvioi ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.
Sushi on suolainen herkku
Sushiannokseen kuuluvat perinteisesti sushipalojen lisäksi myös soijakastike, wasabi ja inkivääripikkelssi.
Wasabia käytetään mausteen tapaan. Inkivääripikkelssiä eli hillottua inkivääriäkin käytetään yleensä kohtuudella. Se on lisäksi niin etikkaista, ettei se ole kovin suuri sokeripommi, vaikka inkivääriä söisi sushin ohessa hieman reilummin.
Soijakastike sen sijaan on todella suolaista, eikä liiallinen suolan saanti tunnetusti tee hyvää terveydelle. Ruokalusikallisessa soijakastiketta on vajaa 3 grammaa suolaa, kun päivän saantisuosituksen yläraja on 5 grammaa.
– Ruokalusikallinen soijaa on aika pieni määrä, jo yksi sushipala saattaa imaista sen verran. Juuri runsaan suolan takia en suosittelisi sushia kuin korkeintaan kerran viikossa syötäväksi, Englund arvioi.
Niinä viikkoina, joina sushia syö, Englund suosittelee kiinnittämään erityistä huomiota muuhun suolan käyttöön.
– Suomalaisilla verenpaine ja sydänongelmat ovat kovin yleisiä, joten suolaa ei kannata käyttää liikaa.
Sushiateriasta puuttuu monia tärkeitä ravintoaineita
Vaikka sushit söisi ilman soijakastiketta, sushilounaalta jää usein puuttumaan tärkeitä ravintoaineita.
– Sushissa kala on terveellistä ja ravitsevaa, ja sitä suositellaankin syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. On kuitenkin suositeltavaa, että kalalajeja vaihdeltaisiin.
Proteiinin määrä sushiannoksessa voi vaihdella suuresti sen mukaan, mitä paloja valitsee.
– Esimerkiksi kalaa, kananmunaa tai surimipuikkoa sisältävistä susheista proteiinia saa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi kurkkususheista, joissa ravintoaineita on hyvin vähän.
Englund muistuttaakin, että kasvissushit eivät korvaa tavalliseen lautasmalliin kuuluvaa salaattia.
– Usein sushiateriasta puuttuvat kokonaan ravitsevat kasvikset ja kuidun lähteet.
Hiilihydraatteja sushista saa, mutta ne tulevat valkoisesta riisistä.
– Lähtökohtaisesti valkoista riisiä ei ole tarpeen syödä kauhean paljon tai usein juuri sen takia, että se sisältää pelkkää energiaa.
Makien sisältämä jodi on hyvä asia erityisesti vegaaneille
Sushiaterian hyvä puoli on vähäinen kovan rasvan määrä.
Vaikka raskaana oleville jodin mahdollinen liikasaanti sushin syömisen seurauksena on ongelma, muille ihmisille sushin plussapuoleksi voidaan lukea jodin saanti. Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine, joka ylläpitää elimistön kasvua ja kehitystä.
– Vegaaneille jodin saanti voi olla vaikeaa. Heidän kannattaa tästä syystä valita sushiaterialla merilevää sisältäviä makeja, joista saa hyvän jodilisän ruokavalioon.
Muokattu 5.3.2020 klo 10:07: korjattu inkiväärin käyttötapa.
Lue myös:
Viikon ruokalista: Japanilainen kulhoruoka ja muut viikon suosikit
Kommentit
Tässäpä on ollut varsinainen asiantuntija. Sushia ei ole todellakaan tarkoitus uittaa soijassa. Nigiri käännetään niin, että riisi ei osu soijaan vaan sitä tulee vain hipaisu kalan pintaan. Minulla ei mene sushiaterialla kuin pari teelusikallista soijakastiketta, jos sitäkään.
Eikä garia tietenkään laiteta sushin päälle.
Juttu on kirjoitettu niin kuin sushia ei voisi syödä muun ruuan lisäksi. Omaan sushiateriaani kuuluu aina myös runsas annos salaattia ja vihanneksia.
Hölmön hommaa valittaa, että sushista puuttuu niitä ja näitä ravintoaineita. Puuttuuhan marjoistakin proteiini mutta onko se jokin syy olla syömättä niitä?
Kommentit
sushista kuuluu soijaan dipata vain kala, ei riisiä. Ja inkivääriä otetaan suuhun tasaamaan makuja eri kalalajien välissä…
Sushia ei kannata usein syödä kokonaan, kun tuo valkoinen riisi on yksi pahimmista verensokerin ja veren insuliinitasojen nostajista. Sashimi, jossa on vain kalaa ja/tai lihaa, on sitten jo ihan toinen juttu, jos vain ei ole tehty norjalaisesta kasvatuslohesta.
No nyt oli taas keksimällä keksitty tekosyitä dissata sushia. Ensinnäkin sushi on myös Japanissa ensisijaisesti juhlaruokaa. Mitä terveellisyyteen tulee, sushiannos tuskin on monellakaan päivän ainoa ruoka, joten mahdollisesti puuttuviin ravintoaineisiin saa sitten täydennystä muualta. Kalalajien vaihtelun merkitystä en myöskään oikein ymmärrä, sillä ainoat ravitsemukselliset erot liittyvät lähinnä rasvapitoisuuteen. Riisinvihaajille voin puolestaan todeta, että japanilaiset syövät todella runsaasti nimenomaan puhdistettua riisiä ja ovat siitä huolimatta erinomaisen tervettä ja pitkäikäistä porukkaa.
Ja ei sitä sushia ole tarkoitus siinä soijassa uittaa, kuten edellinenkin kommentoija totesi. Itse en käytä soijaa ollenkaan, sillä tykkään kalan/ravun/lihan hennosta mausta sellaisenaan tai sitten vaihtelun vuoksi wasabilla ryyditettynä. Samoin inkiväärin eli garin käyttö sushin päällä kuulostaa todella oudolta, sillä se on ensisijaisesti tarkoitettu suun ”puhdistamiseen” eri sushimakujen välissä. Heräsikin epäilys, ettei ravitsemusterapeutti ollut itse maistanut sushia kuin ehkä kerran, jos sitäkään.
Tässäpä on ollut varsinainen asiantuntija. Sushia ei ole todellakaan tarkoitus uittaa soijassa. Nigiri käännetään niin, että riisi ei osu soijaan vaan sitä tulee vain hipaisu kalan pintaan. Minulla ei mene sushiaterialla kuin pari teelusikallista soijakastiketta, jos sitäkään.
Eikä garia tietenkään laiteta sushin päälle.
Juttu on kirjoitettu niin kuin sushia ei voisi syödä muun ruuan lisäksi. Omaan sushiateriaani kuuluu aina myös runsas annos salaattia ja vihanneksia.
Hölmön hommaa valittaa, että sushista puuttuu niitä ja näitä ravintoaineita. Puuttuuhan marjoistakin proteiini mutta onko se jokin syy olla syömättä niitä?
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous