Ravinto

Oletko aina väsynyt? Kokeile näitä muutoksia ruokavalioosi

Vaikka nukkuisit riittävästi, voit tuntea olosi väsyneeksi, jos ruokavaliosi on huono. Listasimme kuusi ruokavalioon liittyvää muutosta, jotka voivat tehdä olosi energisemmäksi.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Terveellinen ravinto pitää sekä kehon että mielen virkeänä.

Vaikka nukkuisit riittävästi, voit tuntea olosi väsyneeksi, jos ruokavaliosi on huono. Listasimme kuusi ruokavalioon liittyvää muutosta, jotka voivat tehdä olosi energisemmäksi.

Milloin viimeksi tunsit itsesti energiseksi ja pirteäksi? Moni on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisi kahdeksan tunnin yöunet. Väsymyksen taustalla voi olla jokin terveysongelma, kuten anemiaahdistus tai krooninen väsymysoireyhtymä. Syy voi kuitenkin olla myös yksinkertaisempi: ruoka.

Ravinto vaikuttaa niin hormonitoimintaan, aineenvaihduntaan kuin siihenkin, kuinka levollista yöuni on. Ruokavaliolla on siis merkitystä sen suhteen, kuinka virkeäksi olonsa tuntee.

Listasimme kuusi ruokavalioon liittyvää muutosta, jotka voivat karkottaa jatkuvan väsymyksen pois.

1. Syö riittävästi ja säännöllisesti

Jos jätät aamiaisen väliin tai lounaasi on vain pieni salaatti, väsymys on taattu. Säännöllinen ruokarytmi ja sopivan kokoiset ateriat lisäävät vireyttä ja estävät iltapäiväkooman.

2. Karsi pois huonot ruoka-aineet

Pikaruoka, sokeri, keinotekoiset makeutusaineet ja nopeat höttöhiilarit voivat tehdä olosta tahmean ja laiskan. Suosi aitoja ruoka-aineita ja itsetehtyä ruokaa.

3. Estä hiljainen tulehdus ruokavaliolla

Kehon hiljainen tulehdus estää sitä toimimasta täydellä terällä. Lisää ruokavalioosi ruoka-aineita, jotka torjuvat tulehdusta.

4. Muista kaikki ravintoaineet

Monipuolinen ruokavalio pitää olon energisenä. Jos esimerkiksi hiilihydraatit – jotka ovat elimistöllemme tärkeää polttoainetta – jäävät täysin uupumaan, olo voi olla voimaton. Myös terveelliset rasvat on syytä muistaa, sillä aivot kaipaavat rasvahappoja toimiakseen kunnolla.

5. Suosi kasviperäistä ruokaa

Vihannekset, marjat, hedelmät, pähkinät ja siemenet sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne auttavat pitämään kehon terveenä, toimivana ja virkeänä.

6. Vähennä kofeiinin ja alkoholin käyttöä

Liika kofeiini voi aiheuttaa ahdistusta ja viedä yöunet. Kofeiini voi pysyä elimistössä jopa kuuden tunnin ajan, joten jos kaipaat kahvia, juo päivän viimeinen kuppi viimeistään alkuiltapäivästä. Myös alkoholi aiheuttaa väsymystä, sillä se heikentää unen laatua.

Lähteet:  Dr. AxePsych Central, The Chalkboard

Lue myös:

Väsyttääkö aamuisin? 9 keinoa herätä virkeänä aiemmin ja saada lisää aikaa päivään

Energiabuusti ilman kofeiinia – 10 kofeiinitonta keinoa karkottaa väsymys

Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat

Kolottavaa kipua, väsymystä ja voimattomuutta – fibromyalgia on piinaava vaiva

X