Ravinto

Syötkö riittävästi lehtivihreää? Vihreillä lehtikasviksilla on useita terveysvaikutuksia

Vihreä väri tekee hyvää terveydelle, joten vihreitä lehtikasviksia kannattaa löytyä lautaselta joka päivä. Vihreät kasvikset sisältävät monia terveyttä edistäviä ainesosia, kuten lehtivihreää ja vitamiineja. Listasimme kuusi vihreiden lehtikasvisten terveysvaikutusta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pinaatissa on runsaasti lehtivihreää, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Vihreä väri tekee hyvää terveydelle, joten vihreitä lehtikasviksia kannattaa löytyä lautaselta joka päivä. Vihreät kasvikset sisältävät monia terveyttä edistäviä ainesosia, kuten lehtivihreää ja vitamiineja. Listasimme kuusi vihreiden lehtikasvisten terveysvaikutusta.

Paitsi että vihreissä kasviksissa on monia terveellisiä ainesosia, kuten kuituja, vitamiineja ja mineraaleja, niiden vihreä värikin voi edistää terveyttä.

Vihreät kasvikset sisältävät lehtivihreää eli klorofyllia, minkä vuoksi kasvikset ovat väriltään juuri vihreitä. Kasvit yhteyttävät eli sitovat auringosta energiaa lehtivihreän avulla. Lehtivihreän kemiallinen koostumus on hyvin samankaltainen kuin hemoglobiinin, jota on ihmisen veressä.

Lehtivihreän terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Lehtivihreä voi muun muassa torjua bakteereja, puhdistaa elimistöstä myrkkyjä, auttaa suolistoa toimimaan kunnolla, raikastaa hengitystä ja lisätä punasolujen tuotantoa tehden verestä happirikkaampaa.

Syö vehnänorasta, pinaattia, nokkosta…

Lehtivihreää on kaikissa vihreissä kasviksissa, mutta joissain sitä on enemmän kuin toisissa. Esimerkiksi vehnänoras, pinaatti, parsakaali, nokkonen, persilja, levät, lehtikaali ja monet tummanvihreät lehtikasvikset sisältävät runsaasti lehtivihreää.

Näitä kasviksia kannattaa syödä säännöllisesti paitsi lehtivihreän myös niiden sisältämien lukemattomien muiden hyvien ainesosien vuoksi.

Listasimme kuusi vihreiden lehtikasvisten terveysvaikutusta:

1. Alentavat kolesterolia

Vihreät kasvikset, kuten lehtikaali ja pinaatti, auttavat alentamaan kolesterolia. Niiden sisältämät ainesosat sitovat elimistöstä sappihappoja, joita maksa muodostaa kolesterolin avulla. Koska kasvikset sitovat happoja, maksan täytyy käyttää enemmän kolesterolia muodostaakseen uusia happoja, ja tällä tavalla kolesterolitasot laskevat.

2. Pitävät huolta näöstä

Lehtikasvikset eivät pysty parantamaan silmien näkökykyä, mutta ne voivat auttaa näköä pysymään kunnossa.

Vihreät lehtikasvikset sisältävät karotenoideja, jotka auttavat suodattamaan silmille haitallisia valonsäteitä. Vihreät kasvikset voivat myös viivästyttää silmäsairauksien, kuten kaihin puhkeamista.

3. Tekevät hyvää luustolle

Luustolle tärkeää kalsiumia saa muualtakin kuin maidosta. Monet vihreät lehtikasvikset, kuten nokkonen, rucola ja jäävuorisalaatti, sisältävät runsaasti kalsiumia.

Myös K-vitamiini vahvistaa luustoa ja ehkäisee osteoporoosia. Sitä on mahdollista saada riittävästi, kun päivittäin syö vihreitä kasviksia. Hyviä K1-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi vuonankaali, pinaatti ja nokkonen.

4. Edistävät ruoansulatusta

Vihreät lehtikasvikset auttavat ruoansulatusta toimimaan niin kuin pitää. Ne ruokkivat hyviä suolistobakteereja ja sisältävät kaliumia ja magnesiumia, jotka esimerkiksi hoitavat ripulia.

5. Hoitavat ihoa

Vihreät kasvikset auttavat pitämään ihon elivoimaisena. Ne sisältävät monia vitamiineja, mineraaleja ja muita ainesosia, jotka tekevät iholle hyvää. Lisäksi lehtikasviksissa on paljon vettä, joten ne pitävät huolta ihon kosteudesta ja auttavat ehkäisevät ryppyjä ja juonteita.

6. Auttavat painonhallinnassa

Vihreissä lehtikasviksissa on vain vähän kaloreita eikä lainkaan rasvaa. Sen sijaan niissä on runsaasti kuituja, jotka pitävät vatsan kylläisenä pitkään.Tummanvihreät kasvikset voivat siis auttaa painonhallinnassa.

Lähteet: Best HealthHuffington Post, Livestrong, Natural Food Series

X