Ravinto

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Moni oireilee stressiin vatsallaan – ruoka aiheuttaa turvotusta ja kivistystä, tai sitten vatsa käy ylikierroksilla. Mutta ilouutisia: oikein syömällä saatat päihittää koko stressin.

Teksti:
Nina Sarell
Kuvat:
Istock

Stressaantuneen tulisi syödä ravintorikasta, monipuolista ja helposti sulavaa ruokaa.

Moni oireilee stressiin vatsallaan – ruoka aiheuttaa turvotusta ja kivistystä, tai sitten vatsa käy ylikierroksilla. Mutta ilouutisia: oikein syömällä saatat päihittää koko stressin.

Stressivatsa on perua ajoilta, jolloin esi-isämme juoksivat ryhmysauvat tanassa pakoon pillastunutta mammuttilaumaa. Ikiaikaisen viisas elimistömme ajattelee vieläkin, että kun vaara vaanii, ruokaa ei ole aikaa sulatella. Suoliston verenkierto vähenee, ja ruoansulatusnesteiden tuotanto ja suoliston lihassupistukset joko lisääntyvät tai heikkenevät. Usein vatsahappoa ei juuri erity, jolloin olo tuntuu pahoinvoivalta ja vatsa turpoaa.

Stressi sekoittaa myös paksusuolen toiminnan: se joko jämähtää toimimattomaksi tai menee ylikierroksille, seuraa siis ummetusta tia ripuli.

Joillakin stressi laukaisee laiduntamisreaktion. Kun aivot ovat stressitilassa, ne eivät tuota syömisen yhteydessä normaalia mielihyväaistimusta. Koska syömisen ”palkinto” jää laihaksi, ihminen syö alitajuisesti lisää ja lisää.

Mitä ja miten stressaantuneen kannattaa syödä?

1. Haali ravinteita

Elimistösi tarvitsee suojaravinteita torjuakseen stressin haittavaikutukisa. Älä turhaan törsää lisäravinteisiin, vaan syö joka aterialla joko kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

2. Syö monipuolisesti

Valitse helposti sulavaa, kasvisvoittoista ruokaa, täysjyväviljaa, hapanmaitotuotteita ja proteiinia, jota on helppo sulatella – kalaa, kanaa, munia, siemeniä, pähkinöitä, raejuustoa, tofua ja linssejä.

3. Ota pieni annos kerrallaan

Säännöllistä ruokarytmisi. Pienennä aterian kokoa, mutta syö kuusi kertaa päivässä. Stressipäivän tärkein ateria on aamiainen, joka ehkäisee ylensyöntiä lounaalla.

4. Suojaa elimistöäsi

Tue stressivatsan vastustuskykyä probiootteja sisältävillä tuotteilla, kuten jogurtilla, kefiirillä ja hapankaalilla.

5. Ennakoi syömisesi

Suunnittele koko päivän ruoat etukäteen erityisesti silloin, kun on kiire. Näin varmistat sen, ettei mukaasi tartu epäterveellistä pikamättöä vaan ruokaa, joka tukee hyvinvointiasi.

6. Rauhoitu

Anna vatsallesi mahdollisuus työskennellä rauhassa. Älä syö paikasta toiseen juostessa, vaan istu alas. Ennen kuin tartut haarukkaan, tee rentoutumisrituaali. Sulje silmät, hengitä syvään ja ajattele jokin pieni kiitollinen ajatus ruoasta. Rentouta lihakset.

7. Pureskele

Ruoansulatuksesi tarvitsee apua. Kun pureskelet huolellisesti, vatsasi on helpompi sulattaa ruokaa. Syö hitaasti ja vältä ahmimista, vaikka olisikin kiire.

8. Rentoudu

Jos stressi vie yöunet, syö helposti sulava iltapala juuri ennen nukkumaanmenoa. Lämmin iltapuuro lisää rauhoittavan serotoniinin tuotantoa ja parantaa unta.

9. Vältä liikaa kahvia

Kofeiinipitoiset juomat kiihdyttävät jo ennestään ylikierroksillä käyvää kehoa. Valitse edes pari kertaa päivässä jotain muuta. Kokeile esimerkiksi lämmintä maitokaakaota tai runsaasti antioksidantteja sisältävää vihreää teetä.

10. Tunnista mielitekosi

Stressi sekoittaa kehon nälkäviestejä, ja saatat luulla olevasi nälkäinen, vaikka kyse on vain mieliteosta. Kun syöt tarpeeksi säännöllisesti, oikeat nälkäviestit tuntuvat selkeämpinä. Kun todellinen nälkä herää, anna keholle, mitä se tarvitsee.

11. Hillitse suolan käyttöä

Jos reagoit stressiin verenpaineella, kiinnitä huomiota piilosuolan lähteisiin ja vältä ainakin eineksiä ja snacks-tuotteita. Yllättävän monella verenpaine nousee myös salmiakista ja lakritsista.

12. Unohda hiprakka

Alkoholi rentouttaa, mutta jos pieni lasi viiniä ei riitä, jätä relaamiset sikseen. Liika alkoholi vain pahentaa elimistön stressitilaa.

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Rauhoita hermosto 5 minuutin meditaatiolla

Ruokavalio ja syöpä – syövän ehkäisy ruokavalion avulla

X