Ravinto

Tyrni on ainutlaatuinen supermarja: 9 erinomaista terveysvaikutusta

Tyrnillä on lukuisia terveysvaikutuksia. Se voi muun muassa lievittää atooppista ihottumaa, ehkäistä hiljaista tulehdusta ja parantaa kolesteroliarvoja.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tyrni taipuu muun muassa mehuksi ja smoothieksi.

Tyrnillä on lukuisia terveysvaikutuksia. Se voi muun muassa lievittää atooppista ihottumaa, ehkäistä hiljaista tulehdusta ja parantaa kolesteroliarvoja.

Tyrni on todellinen luonnon terveystuote. Se on ainutlaatuinen marja, joka sisältää D-vitamiinia lukuunottamatta kaikkia vitamiineja: erityisen runsaasti E- ja C-vitamiinia. Lisäksi siinä on paljon elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja, karotenoideja ja ravintokuituja. Tyrniä on käytetty jo yli tuhat vuotta rohdos- ja lääkekasvina esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa.

Tyrniä voidaan käyttää kuten mitä tahansa muuta marjaa. Tuoreita tai pakastettuja tyrnimarjoja tai marjarouhetta voidaan nauttia puuron, jogurtin tai viilin kanssa. Tyrnistä voidaan valmistaa myös mehuja, smoothieita, jälkiruokia, hilloja, vispipuuroa ja soseita. Lisäksi tyrniöljyä hyödynnetään ravintolisien ja kosmetiikan valmistuksessa.

Listasimme yhdeksän tutkimuksiin perustuvaa syytä, miksi sinunkin kannattaa lisätä tyrniä elämääsi.

1. Ehkäisee hiljaista tulehdusta

Tyrni lievittää elimistön kroonista tulehdustilaa. Se sisältää E- ja K-vitamiinia ja yhdisteitä, joilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

2. Parantaa kolesteroliarvoja

Tyrniöljyn on todettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta. Se sisältää kasvisteroleja, jotka auttavat vähentämään ravinnon mukana elimistöön tulevan kolesterolin imeytymistä. Se voi alentaa sekä kokonaiskolesterolia että LDL-kolesterolia eli niin sanottua pahaa kolesterolia.

3. Tekee hyvää sydämelle ja verisuonille

Sydän ja verenkiertoelimistö tykkäävät tyrnistä. Tyrni sisältää runsaasti isoramnetiini-nimistä flavonoidia, joka edistää sydänterveyttä monin tavoin. Se tekee hyvää sydämen verenkierrolle ja sydänlihaksen terveydelle.

Myös ruokailun jälkeinen verensokeripiikki laskee tyrnimarjoja syömällä. Lisäksi tyrni alentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, ehkäisee verisuonten kalkkeutumista ja mahdollisesti alentaa veritulppariskiä.

4. Lievittää kuivasilmäisyyttä

Ravintolisänä käytetty tyrniöljy vähentää ja lievittää kuivasilmäisyyden oireita, kuten punoitusta ja polttelua.

5. Suojaa soluja

Tyrni on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta. Se estää ihon solujen ennenaikaista ikääntymistä.

6. Hoitaa atooppista ihoa

Tyrniä sisältävä voide ravitsee tehokkaasti kuivaa ihoa. Tyrniöljy lievittä atooppista ihottumaa, sillä se parantaa ihonalaisen rasvakerroksen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa.

7. Rauhoittaa rasvaista ihoa

Tyrniöljy tekee hyvää myös rasvaiselle iholle. Sitä voidaan käyttää rasvaisen ihon puhdistukseen, sillä tyrnin lehdillä on antiseptisiä ominaisuuksia. Myös tyrniöljyä sisältävä naamio voi tehdä hyvää rasvaiselle iholle.

8. Edistää haavojen paranemista

Tyrni sisältää B-vitamiineja, joiden ansiosta se nopeuttaa haavojen paranemista ja ehkäisee tulehduksia haavoissa.

9. Tyrnillä on jopa syöpää ehkäiseviä vaikutuksia

Tyrni saattaa ehkäistä ja hidasta jopa syövän leviämistä. Se sisältää sekä E-vitamiinia että seleeniä, jotka vahvistavat toistensa antioksidanttisia vaikutuksia ja joiden yhteiskäytöllä on pystytty ehkäisemään rintasyöpää ja paksusuolensyöpää. E-vitamiini antaa myös suojaa sädehoidossa.

Lähteet: Heikki Kallio ja Baoru Yang: Tyrnimarjojen terveysvaikutuksia – tutkimuksia Turun yliopistosa, Turun yliopisto: Monipuolinen ja terveellinen tyrniKehittyvä Elintarvike,  Ravintolisäwiki

X