Terveys

12 unta mittaavaa sovellusta ja laitetta – nämä asiat voit saada selville unestasi

Mobiilisovellukset ja erilliset unta mittaavat laitteet antavat tarkkoja tietoja unen pituudesta ja laadusta. Lisäksi teknologia voi paljastaa, kuorsaako ihminen öisin ja vinkata, milloin olisi aika mennä nukkumaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Monet unta mittaavat sovellukset ovat älykkäitä herätyskelloja, jotka antavat tietoja unesta ja herättävät ihmisen hänelle optimaalisimpaan aikaan.

Mobiilisovellukset ja erilliset unta mittaavat laitteet antavat tarkkoja tietoja unen pituudesta ja laadusta. Lisäksi teknologia voi paljastaa, kuorsaako ihminen öisin ja vinkata, milloin olisi aika mennä nukkumaan.

Haluatko tietää, kuinka paljon ja kuinka levollisesti nukut? Tai kiinnostaako sinua, miten raskaasti syöminen, stressi tai liikunta voivat vaikuttaa uneesi?

Unen mittaamiseen liittyvää teknologiaa on nykyisin helposti ja edullisesti saatavilla. Erilaiset sovellukset ja laitteet antavat tietoa unen määrästä ja laadusta ja voivat myös raportoida kuorsaamisesta, univelasta tai siitä, milloin olisi syytä mennä nukkumaan.

Unitietojen seuraaminen voi auttaa hahmottamaan sitä, millä tavalla päivän toimet vaikuttavat nukkumiseen. Jos uni tuli nopeammin niinä öinä, joita edelsi iltalenkki, iltaliikunnasta kannattaa ehkä tehdä tapa. Jos taas huomaa stressin vaikuttavan erityisen herkästi uneen, omia stressinhallintakeinoja voi olla syytä kehittää.

Listasimme 12 sovellusta ja laitetta, joiden avulla voit konkreettisesti nähdä, kuinka hyvin olet nukkunut.

Mobiilisovellukset unen mittaamiseen

Sleep Cycle (Android ja iOS)

Sleep Cycle on älykäs herätyskello. Se analysoi käyttäjän unta ja herättää hänet unen syvyyden kannalta optimaalisimpaan aikaan käyttäjän asettaman 30 minuutin aikaikkunan sisällä. Lisäksi sovellus muodostaa myös graafisia kuvaajia unen vaiheista.

Hinta: 0,99 €/Android, ilmainen/iOS

Sleep Time+ (Android ja iOS)

Sleep Time+ toimii sekä herätyskellona että unimittarina. Sovellus analysoi kevyttä unta, syvää unta ja REM-unta. Se herättää käyttäjän hänen unirytmilleen sopivassa vaiheessa. Herätysääneksi voi valita esimerkiksi aaltojen kohinan tai yöllisen sademetsän.

Hinta: 2,27€/Android, 1,99 €/iOs

MotionX 24/7 (iOS)

Motion X 24/7 on sekä unimittari, herätyskello, aktiivisuusmittari, kuorsauksen tunnistaja ja sykemittari. Se analysoi unta, herättää käyttäjän hänen unelleen sopivimmalla hetkellä ja mittaa päivän aikana kulutettuja kaloreita. Käyttäjä voi halutessaan nukahtaa valkoiseen kohinaan tai musiikkiin, joka automaattisesti hiljenee, kun ihminen vaipuu uneen.

Hinta: 0,99 €

SleepBot (Android, iOS)

SleepBot toimii herätyskellona, mittaa unen vaiheita ja pituutta, sekä raportoi kertyneestä univelasta. Sovellus myös arvioi ajan, jolloin käyttäjän pitäisi mennä nukkumaan. Sleepbot käyttää hyväkseen puhelimen mikrofonia, joten sen avulla saat selville, kuorsaatko tai puhutko unissasi.

Hinta: ilmainen

Sleep As Android (Android)

Sleep As Android on älykäs herätyskello, joka seuraa ja mittaa unta. Se herättää käyttäjän optimaalisimpaan aikaan aamulla ja näyttää univelka- ja kuorsaustilastoja. Sovellus myös estää pommiin nukkumisen. Ennen kuin herätysääni hiljenee, käyttäjän täytyy esimerkiksi ratkaista laskutoimitus, löytää joukosta eroava lammas tai ravistella puhelinta riittävän kauan.

Hinta: ilmainen

SleepRate (Android, iOS)

SleepRate mittaa unen pituutta, laatua ja tallentaa mahdollisen kuorsauksen. Jos sovelluksesta haluaa kaiken hyödyn irti, sen voi yhdistää bluetoothilla sykemittariin. Tällöin sovellus antaa tarkempaa tietoa unen vaiheista ja nukkujan levollisuudesta. Sovellus toimii muun muassa Polarin H7-sykevyön ja Suunnon Smart Sensor -sykeanturin kanssa.

Hinta: ilmainen

Laitteet unen mittaamiseen

Beddit

Beddit on Suomessa kehitetty unianturi, joka asetetaan sänkyyn lakanan alle. Laite mittaa unen pituutta ja vaiheita, sydämen sykettä, hengitysrytmiä ja kuorsausta. Älylaitteeseen ladattava sovellus näyttää analyysin unesta, antaa vinkkejä unen laadun parantamiseksi ja herättää käyttäjän hänelle sopivimpaan aikaan. Lisäksi laite mittaa makuuhuoneen ilmankosteutta ja lämpötilaa.

Hinta: Noin 150 €

Emfit QS

Emfit on sängyn alle asetettava anturi, joka mittaa muun muassa unen vaiheita, nukkujan hengitystä ja sykettä sekä unen levollisuutta. Unitietojaan voi heti aamulla tarkastella puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Hinta: 299 €

ŌURA

Ōura on sormus, joka mittaa unen vaiheita, sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella. Sovellus antaa myös vinkkejä, joilla omaa hyvinvointiaan voi parantaa.

Hinta: 329 €

Neuroon

Neuroon-unimaski analysoi unen vaiheita ja herättää käyttäjän lempeästi valon avulla. Maski mittaa nukkujan aivosähkökäyriä ja pulssia. Mobiilisovellus näyttää tarkkoja tietoja unesta ja antaa unen parantamiseen liittyviä vinkkejä.

Hinta: noin 280 €

Polar

Polar Loop-ranneke, A300-fitnessmittari ja M400-, M600- ja V800-urheilukellot mittaavat unen pituutta ja laatua. Uni jaoitellaan levolliseen ja levottomaan uneen, ja tietoja voi tarkastella mobiilisovelluksen avulla. Lisäksi laitteet mittaavat myös päiväaikaista aktiivisuutta, kalorinkulutusta ja varoittavat, jos ihminen on ollut liian pitkään paikoillaan.

Hinta: 70–400 €

Jawbone UP 3

Jawbonen-aktiivisuusranneke mittaa unen kestoa ja vaiheita. Laite tunnistaa syvän, kevyen ja REM-unen, nukahtamiseen kuluneen ajan ja yölliset heräämiset. Lisäksi laite mittaa sykettä ja päiväaikaista aktiivisuutta. Tietojaan voi tarkastella helposti mobiilisovelluksella.

Hinta: 139 €.

Lähteet: Teemu Arina, Jaakko Halmetoja & Olli Sovijärvi: Biohakkerin käsikirja – Uni, Eero Jaakonaho: Aktiivisuusrannekkeet unen seurannassaHealthLine, Men’s Fitness, Laitteiden valmistajat

Lue myös:

Tämä helppo rentoutusharjoitus toimii: nukahdat nopeammin ja nukut paremmin

Aktiivisuus- ja sykemittarit tsemppaavat liikkeelle

7 yllättävää vinkkiä unettomuuteen – Nämä keinot auttavat sinua nukahtamaan

X