Terveys

Christina testasi akupunktiota ahdistuneisuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin: ”Itkun tunne pääsi ulos”

Olisiko akupunktiosta apua migreeniin, ahdistuneisuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin? Toimittaja kokeili, auttaako akupunktio rentoutumaan.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Sampo Korhonen

Akupunktiossa neuloja asetetaan iholle akupisteisiin. Neulat ovat ohuenohuita ja teräviä, eivätkä ne satu tai jätä jälkiä. Kasvojen lisäksi toimittaja sai neuloja jalkapöytiin ja kämmenselkiin.

Olisiko akupunktiosta apua migreeniin, ahdistuneisuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin? Toimittaja kokeili, auttaako akupunktio rentoutumaan.

Toimittaja Christina Boman testasi akupunktiota:

”Olen kärsinyt migreeneistä, ahdistuneisuudesta ja nukahtamisvaikeuksista vuosia. Olen kuullut monen saaneen apua akupunktiosta ja nyt aion ensimmäistä kertaa kokeilla itse. Kun saavun vastaanotolle, rintakehän alla puristaa jälleen. Ehkä minua jännittää, ehkä olen juonut liikaa kofeiinia – hyvin usein en tiedä syytä itsekään. Mikään ei ole varsinaisesti pielessä, mutta tuntuu kuin elimistössäni vaanisi ujo itku, joka ei pääse ulos.

Akupunktiohoitaja Taina Alakulppi ottaa minut lempeästi vastaan. Käynti aloitetaan teekupin äärellä jutustellen. Käymme läpi elintapojani ja hyvinvointini kulmakiviä aina unenlaadusta suoliston toimintaan. Vastausteni pohjalta Taina laatii suunnitelman hoidosta.

Tänään tarkoituksena on rentoutua. Käyn makaamaan hierontapöytää muistuttavalle pedille. Pian tunnen, kuinka ensimmäinen ohuenohut neula painautuu kasvojeni iholle. Neula nipistää hieman, mutta ei tunnu ikävältä. Saan neuloja otsalle, poskille, korviin sekä jalkapöytiin ja kämmensyrjiin. Akupunktiossa kehoa hoidetaan usein kokonaisvaltaisesti.

Kun neulat on asetettu paikoilleen, alkaa hoidon vaikein osuus: rentoutuminen. Jään yksin neulojeni kanssa huoneeseen makaamaan. Käteni ulottuvilla on kutsunappi, jota painamalla hoitajan saa tarvittaessa heti paikalle. Pohdin, miten pitkältä puoli tuntia mahtaa tuntua – pääkoppani käy usein ylikierroksilla, eikä pelkkä oleminen ole minulle yleensä helppoa.

Tunnen neulojen kohdat korvissa ja kulmakarvojen välissä hieman kiristävänä tunteena. Makaan huoneessa silmät kiinni ja jo hetkisen kuluttua taannun jonnekin unen ja hereilläolon rajamaille. En nuku, mutta en ole valveillakaan.

Yllättävän pian Taina palaa taas huoneeseen. Kuluiko puoli tuntia todella jo?”

”Älysormus tulkitsi päiväuniksi”

”Hoidon jälkeen oloni on raukea. Tuntuu, kuin jalkapohjat olisivat raskaat ja tasaiset maata vasten. Kotimatkalla haukotuttaa. Päivän aikana aiemmin rintakehän alla kuplinut ahdistuneisuus on poissa. Itkun tunne on päässyt ulos, vaikka yhtään kyyneltä ei ole vuodatettu – joskin toisilla hoito voi Alakulpin mukaan nostaa voimakkaitakin tunteita pintaan.

Myöhemmin avaan älysormuksen appin, joka on tulkinnut akupunktiohoidon päiväuniksi ja nostanut päivän valmiuslukemaani. Seuraavana aamuna sormukseni kertoo minun nukkuneen loistavasti ja toteaa eilisessä olleen varmasti jonkinlaista taikaa. Taidan olla samaa mieltä.”

Akupunktio, kesto 1 h, 115 e, Taina Alakulpin vastaanotolla Helsingissä.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 39/2023.


X