Terveys

Esteettinen hammashoito ei aina tarkoita pitkää ja kallista projektia – asiantuntija kertoo, mitkä pienetkin toimenpiteet kaunistavat hymyn

Esteettinen hammashoito voi tarkoittaa pitkää oikomishoitoa, mutta usein myös pienemmillä toimenpiteillä voi saada paljon aikaan. Hammaslääkäri kertoo, millaisia toimenpiteitä hymyn kaunistamiseksi on mahdollista tehdä.

Teksti:
Virve Järvinen 
Kuvat:
Istock

Esteettinen hammashoito voi tarkoittaa esimerkiksi etuhampaiden välisen raon sulkemista.

Esteettinen hammashoito voi tarkoittaa pitkää oikomishoitoa, mutta usein myös pienemmillä toimenpiteillä voi saada paljon aikaan. Hammaslääkäri kertoo, millaisia toimenpiteitä hymyn kaunistamiseksi on mahdollista tehdä.

Esteettinen hammashoito on hoitoa, joka vaikuttaa hampaiden ulkonäköön. Hoidolla voidaan muuttaa hampaiden väriä, muotoa ja paikkaa hammasrivistössä. Sen tavoitteena on paitsi kaunis, myös toimiva ja kestävä purukalusto.

– Hoito parantaa monesti potilaan elämänlaatua. Epävarmuus omista hampaista voi saada ihmisen peittämään hymynsä huulien ja käden taakse ja heikentää itsetuntoa, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Hanna Vallioniemi kertoo.

Vaikka hymy on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia, potilas päättää siinä tehtävistä muutoksista yhdessä hammaslääkärin kanssa.

– Potilas voi nähdä korjattavan virheen toisaalla kuin hammaslääkäri, joka katsoo purentaa kokonaisuutena. Esimerkiksi yksittäisen hampaan hiominen muiden kanssa samanmittaiseksi ei auta, jos viereiset hampaat vaatisivat oikomishoitoa.

Lue myös: Anna-Marille tehtiin hammaslaminaatit ja oikomishoito: ”Maksoi saman verran kuin vähän kalliimpi sohva” – katso ennen- ja jälkeen-kuvat

Esteettinen hammashoito ei aina ole pitkä prosessi

Esteettinen hammashoito mielletään usein pitkäksi ja hyvin kalliiksi projektiksi, mutta jo pienillä toimenpiteillä voidaan saada hymyssä aikaan näkyviä muutoksia.

– Hampaiden paikkamateriaalina tuttu yhdistelmämuovi on edullinen ja nopea tapa muovata hampaan ulkonäköä. Esimerkiksi etuhampaiden välisen raon sulkeminen yhdistelmämuovilla onnistuu yhdellä vastaanottokerralla.

Yhdistelmämuovit ovat keraamisia laminaatteja helpompi ratkaisu myös hampaan muodon korjaamiseen. Toisin kuin laminaatin, muovin alta ei tarvitse hioa hammasta pois.

– Laminaatilla saadaan muovia kauniimpi lopputulos, mutta kerran laminaatti tarkoittaa aina laminaattia.

Hiottu hammas vaatii laminaatin suojakseen, ja ainoa tapa korvata rikkoutunut tai rapistunut laminaatti on uusia se.

– Hampaat tummuvat iän myötä, ja niiden pitäminen yhtä valkoisina kuin laminaatti vaatii jatkossa valkaisua.

Valkaisu onnistuu suuhygienistin vastaanotolla tai ammattilaiselta hankituilla välineillä ja ohjeilla kotona.

Hampaissa olevia valkoisia laikkuja voidaan häivyttää niin sanotulla resiini-infiltraatiotekniikalla. Se muuttaa valon heijastumista hampaan pinnalta, jolloin hammas näyttää tasaväriseltä.

Huomaamattomat kalvot suosittuja oikomishoidossa

Hampaiden asentovirheisiin auttaa oikomishoito, joka tehdään joko kiinteillä kojeilla tai oikomiskalvoilla.

– Useimmat potilaat valitsevat mieluummin huomaamattomat kalvot, joilla hoito voi olla aavistuksen nopeampaa. Hinnassa ei ole juuri eroa.

Pienet hampaiden kiertymät voivat hoitua puolessa vuodessa, mutta hampaiden toimintaa haittaavien purentavirheiden korjaamiseen kuluu selvästi enemmän aikaa.

– Purennan korjaaminen voi olla asiakkaalle esteettistä hoitoa, vaikka usein taustalla on merkittäviäkin purentavirheitä. Ne voivat aiheuttaa päänsärkyä, korvakipua ja kasvojen, leukanivelten ja niska-hartiaseudun kipuja.

Hampaat voivat siirtyä oikomisen jälkeenkin

Huolellinen hampaiden ja hammasvälien puhdistus sekä säännölliset hammastarkastukset auttavat säilyttämään hoidon tulokset hyvinä mahdollisimman pitkään.

– Hampaat voivat siirtyä koko ihmisen eliniän, myös oikomisen jälkeen. Oikomisen päätteeksi hampaiden taakse laitetaan retentiolanka. Se tai yöllä käytettävä retentiokalvo estävät, etteivät hampaat hivuttaudu vanhoille paikoilleen.

Iso osa potilaista ottaa esteettisen hammashoidon jälkeen yöllä käytettävän purentakiskon käyttöönsä. Se suojaa hampaita narskuttelun aiheuttamalta kulumiselta.

–  Valtaosalle narskuttelijoista oma yöllinen tapa paljastuu hammaslääkärin tuolissa, Vallioniemi kertoo.

– Oikomisen päätteeksi hampaiden taakse laitetaan retentiolanka. Se tai yöllä käytettävä retentiokalvo estävät, etteivät hampaat hivuttaudu vanhoille paikoilleen.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Puuttuva hammas voi vetää vakavaksi: hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen hammasimplanteista ja muista korjausmahdollisuuksista

X