Terveys

Anna-Marille tehtiin hammaslaminaatit ja oikomishoito: ”Maksoi saman verran kuin vähän kalliimpi sohva” – katso ennen- ja jälkeen-kuvat

Hammaslääkärikäynti joka toinen kuukausi voi kuulostaa hurjalta. Anna-Mari Elolle se oli tie pitkän tähtäimen tavoitteeseen: hänelle laitettiin hammaslaminaatit ja hampaat oiottiin. Katso jutun lopusta ennen- ja jälkeen-kuvat!

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sara Pihlaja

Anna-Mari Elo ei pelkää hammaslääkäriä. – Vastaanotolla ei tehty mitään, mikä olisi aiheuttanut kipua.

Hammaslääkärikäynti joka toinen kuukausi voi kuulostaa hurjalta. Anna-Mari Elolle se oli tie pitkän tähtäimen tavoitteeseen: hänelle laitettiin hammaslaminaatit ja hampaat oiottiin. Katso jutun lopusta ennen- ja jälkeen-kuvat!

Hyvältä näyttää, hyvältä tuntuu. Anna-Mari Elo, 34, on tyytyväinen ison, vuoden kestäneen hammasremonttinsa lopputulokseen. Anna-Marin hampaat oiottiin ja yläetuhampaiden etupinnoille kiinnitettiin posliinipinnat eli hammaslaminaatit.

Hampaat saivat myös uuden, entistä vaaleamman värin.

– Isoin näkyvä muutos tapahtui alahampaissa. Ennen alaleuassa oli ahdasta ja hampaat olivat vinot.

Koska alahampaat jäävät hymyillessä piiloon, tutut eivät välttämättä huomaa, mitä Anna-Marille on tehty.

Se ei Anna-Maria haittaa, sillä hän ei korjauttanut hampaitaan siksi, että ne näyttäisivät hienoilta muiden silmissä.

– Tämä remontti oli minua varten, ja minulle muutos entiseen on suuri. Omia hampaita tulee katsottua eri tavalla kuin vierasta suuta.

Hammaslaminaatit auttoivat peittämään hampaiden laikut

Anna-Mari olisi halunnut korjauttaa hampaansa nuoruudessa. Oikomishoito jäi silloin haaveeksi, sillä julkinen terveydenhuolto ei suostunut tekemään sitä.

– Pysyvistä yläetuhampaistani kasvoi eri näköiset kuin muut hampaat. Niissä oli isoja, valkoisia laikkuja, enkä niiden vuoksi hymyillyt yläkouluiässä välttämättä yhtä leveästi kuin aiemmin.

Hammaslääkäri kertoi, että laikut olivat hammaskiilteen kehityshäiriö, ja syy siihen saattoi olla tapaturma tai anti­bioottikuuri.

Ainoa keino peittää värjäymät olisi laittaa hampaisiin laminaatit. Se saisi odottaa siihen saakka, kun Anna-Mari olisi aikuinen. Hoito pitäisi maksaa itse.

– Parikymppisenä olin valmis satsaamaan uusiin etuhampaisiin, ja laitatin niihin hammaslaminaatit. Nykyään värjäymien hoito onnistuisi helpomminkin.

”Hammasremonttini maksoi suunnilleen saman verran kuin vähän kalliimpi sohva.”

Vaikka hammaslaminaatit peittivät värjäymät ja niiden alle jääneet kuusi vähän vinoa etuhammasta, Anna-Mari ei ollut tyytyväinen. Kolme vuotta sitten hän päätti uusia laminaattinsa.

– Koska ylä- ja alahampaat olivat eri paria keskenään, ajattelin kuitenkin hoitaa kerralla kummatkin kuntoon.

Anna-Mari laittoi sähköpostia esteettiseen hammashoitoon perehtyneelle erikoishammaslääkärille. Hän liitti viestiin kuvia hampaistaan ja toivoi, että hampaat oiottaisiin huomaamattomilla kalvoilla.

Vastausviestissä hammaslääkäri kertoi, että toive voitaisiin toteuttaa. Viesti sisälsi myös alustavan hoitosuunnitelman ja kustannusarvion.

– Kustannusarvio piti eurolleen paikkansa. Hammasremonttini maksoi suunnilleen saman verran kuin vähän kalliimpi sohva, Anna-Mari kertoo.

Anna-Marin oikomishoito toteutettiin kalvotekniikalla. Siinä potilas vaihtaa kalvot itse uusiin viikon–kahden välein.
Anna-Marin oikomishoito toteutettiin kalvotekniikalla. Siinä potilas vaihtaa kalvot itse uusiin viikon–kahden välein.

Hampaiden oikominen tehtiin kalvotekniikalla

Ensimmäisellä vastaanottokerralla Anna-Marin hampaat tarkistettiin ja varmistettiin, että suu on terve. Hampaat kuvattiin suukameralla eli skannerilla.

Tietokoneohjelma teki kuvista kolmiulotteisen mallin, jonka avulla hammaslääkäri suunnitteli hoidon vaihe vaiheelta. Kuvista Anna-Mari näki, mitä hampaissa tulisi tapahtumaan hoidon aikana ja miltä lopputulos näyttäisi.

– Jos olisin halunnut, vielä tässä vaiheessa olisin voinut perua koko projektin. Lopputulos näytti niin hyvältä, etten epäröinyt sitoutua vuoden hoitoon.

Hoito aloitettiin poistamalla yksi puhjennut viisaudenhammas. Sen jälkeen oli oikomishoidon vuoro. Kalvotekniikassa kalvoja tarvitaan useita, ja potilas vaihtaa ne itse uusiin viikon–kahden välein.

Napakasti hampaiden pintaan asettuva kalvo tuottaa hampaisiin voimaa, joka siirtää hammasta. Se tuntuu kipuna ja arkuutena päivän, pari uuden kalvon käyttöönoton jälkeen.

Kun hampaat olivat arat, Anna-Mari vaihtoi omenan banaaniin ja kovan leivän pehmeään. Hän ei valitellut koskaan kipua.

– Kipu oli merkki hoidon tehosta. Se kertoi, että olin aina vain lähempänä tavoitettani.

Anna-Marin puoliso oli aloittanut oman oikomishoitonsa kiinteillä kojeilla vain vähän ennen Anna-Maria. Pari vertaili keskenään kokemuksiaan.

– Minä taisin päästä helpommalla, sillä kävin kalvojeni kanssa hammaslääkärillä kahden kuukauden välein, puoliso kerran kuussa.

Suun puhtaudesta huolehtiminenkin oli helppoa, sillä kalvot otetaan pois suusta syömisen ja hammaspesun ajaksi.

– Kilpailussa vanhempien kiinnostavimmasta hymystä jäin kakkoseksi. Puolison kojeet herättivät kotona enemmän huomiota. Ne olivat kolmen tyttäremme mielestä mielenkiintoisemmat kuin läpinäkyvät kalvoni.

Näet ennen- ja jälkeen-kuvan liikuttamalla nuolta vasemmalle tai oikealle. Kuvat: hammaslääkäri Hanna Vallioniemi

Anna-Mari valkaisee hampaat pari kertaa vuodessa

Kun oikomishoito alkoi olla lopullaan, Anna-Mari valkaisi hampaansa.

– Sain hammaslääkäriltä valkaisuaineen, jota levitin viimeksi käytöstä poistamalleni kalvolle. Pidin muottia hampaissani puolen tunnin ajan kerran päivässä, ja viikossa hampaat valkaistuivat.

Hoito viimeisteltiin vaihtamalla hammaslaminaatit uusiin. Anna-Mari tapasi laminaatit valmistavan hammasteknikon ja valitsi itse laminaatteihin omaa silmää miellyttävän sävyn.

– Halusin mahdollisimman luonnollisen lopputuloksen enkä mitään pimeässä hohtavaa hymyä.

Jotta hampaat pysyvät valkoisina jatkossakin, Anna-Mari valkaisee ne pari kertaa vuodessa. Hammaslaminaatit eivät tummu, mutta kahvi ja muut värjäävät ruoka-aineet kellastuttavat muut hampaat.

– En ajattele, että suussani on vierasta materiaalia. Syön kovia ruoka-aineita ja huolehdin hampaista samalla tavalla kuin ennen.

Anna-Marilla on purentakisko, joka suojaa hampaita kulumiselta. Hän käyttää sähköhammasharjaa, mutta tunnustautuu vähän laiskaksi hammaslangan käyttäjäksi.

– Onneksi tuttu hammaslääkäri muistuttaa hammasvälien lankaamisesta. Hammasrempan tehnyt hammaslääkäri on nyt omahammaslääkärini.

X