Terveys

Tarttuuko hiivasieni? Nämä asiat on hyvä tietää hiivasta ja ihmiskontakteista

Hiivasieniä on monenlaisia, ja suotuisissa oloissa ne voivat villiintyä hiivatulehdukseksi. Varsinkin toistuvista hiivatulehduksista kärsivä voi pohtia, tarttuuko hiivatulehdus. Niin, tarttuuko se?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Hiivasieni voi aiheuttaa ikävän hiivatulehduksen.

Hiivasieniä on monenlaisia, ja suotuisissa oloissa ne voivat villiintyä hiivatulehdukseksi. Varsinkin toistuvista hiivatulehduksista kärsivä voi pohtia, tarttuuko hiivatulehdus. Niin, tarttuuko se?

Hiivasieni on yleisnimitys monille eri hiivoille, jotka voivat elää ihmisen elimistössä joko oireettomana tai hiivasieni-infektioita aiheuttaen. Hiivasienen aiheuttama tulehdus voi tulla iholle, kynsiin, suuhun tai genitaalialueille.

Hiivatulehdus syntyy, kun hiivasieni jostakin syystä innostuu liikakasvuun. Näin voi käydä vastustuskyvyn ollessa alentunut perussairauden kuten diabeteksen tai esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä.

Arkikielessä hiivatulehduksella usein tarkoitetaan emättimen hiivatulehdusta. Sen yleisimpiä oireita ovat kutina, kirvely ja kokkareinen, raejuustomainen valkovuoto. Koska oireet muistuttavat monia muita emättimen alueen häiriötiloja ja esimerkiksi joitakin sukupuolitautien oireita, mieleen saattaa pujahtaa kysymys: tarttuuko hiivatulehdus?

Samaa voi huomata pohtivansa, kun lukee viime aikojen uutisia ulkomailla leviävästä hiivatulehduksesta, joka on aiheuttanut sairaalaepidemioita ja vakavia yleistulehduksia. Kauhuotsikot ovat maalailleet kuvaa jopa tappavasta hiivatulehduksesta.

Hiivatulehdus voi tarttua seksissä

Tarttuuko hiivatulehdus siis ihmisestä toiseen?

Hiivatulehdus voi tarttua limakalvokontaktissa, vastaa gynekologi Anu Aalto lääkärikeskus Mehiläisestä. Kuten muutkin sienet, myös emättimen ja ihon hiivatulehduksista yleensä vastuussa oleva candida albicans -sieni voi siirtyä esimerkiksi seksikontaktissa ihmisestä toiseen.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei tartunta seksin yhteydessä ole erityisen tavanomaista. Vertailevia tutkimuksia tarttumisen tavallisuudesta ei ole.

Lisäksi jotta hiivasieni lehahtaa hiivatulehdukseksi, tarvitaan yleensä altistava tekijä eli immuunipuolustukseen vaikuttava sairaus tai tila. Toki hiivatulehdus voi tulla aivan terveillekin ihmisille, mutta perussairaudet altistavat sille.

– Tiede ei itse asiassa tiedä tarkalleen hiivasienen tartuntamekanismia ja sitä, miksi se joillekin tarttuu ja toisille ei. Niin ikään on epäselvää, miksi tämä elimistössä usein normaalisti ja nätisti elelevä hiiva joillakin ihmisillä alkaa vaivata. Voi olla, että alttiuteen vaikuttavat myös geneettiset tekijät, mutta asiaa ei tiedetä varmasti.

Lue myös: 10 kysymystä hiivasta – missä kaikkialla hiivaa voi olla ja miten hiivatulehdus hoidetaan?

Epidemioita roihauttanut candida auris -hiivasieni on eri kuin hiivatulehduksen yleisemmät aiheuttajat

Aalto painottaa, että ulkomailla leviävä vaarallinen hiivatulehdus on eri hiivasienilajin aiheuttama ja täysin eri asia kuin muut tavalliset hiivasienet ja c. albicans -sienen aiheuttama emättimen ja ihon hiivatulehdus.

C. albicans elää usein emättimessä osana ihmisen mikrobikantaa. C. albicans -hiivasientä löytyy myös monien terveiden ihmisten iholta.

Ulkomailla epidemioita aiheuttanut hiivasieni on nimeltään candida auris, joka on eri lajia mutta samaa sukua kuin c.albicans.

Johtava asiantuntija Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että muista hiivoista poiketen c. auris voi tarttua myös käsien välityksellä tai epäsuorasti ympäristökontaminaation eli esimerkiksi pintojen kautta.

C. auris on sitkeä ja vaikea hävittää pinnoilta. Se kehittää resistenssiä yleisesti käytössä oleville sienilääkkeille ja voi aiheuttaa vaikeita verenkiertoinfektioita.

hiivasieni: candida auris
Candida auris -hiivasieni lähikuvassa.

Lääkeresistenssi hiivasieni on sairaaloiden vitsaus

Kohtalokkaaksi c. auris voi koitua etupäässä perussairaille ja heille, joiden vastustuskyky on huomattavasti heikentynyt. Erityisen haavoittuvia ovat esimerkiksi teho-osastopotilaat ja hauraat vanhukset.

Vaarallisimmillaan c. auris on silloin, jos se pääsee immuunipuolustuksen läpi verenkiertoon. Silloin ongelma ei enää ole sienen mahdollinen liikakasvu, vaan että se käyttäytyy kuin bakteeri.

”Tässä suhteessa c.auris muistuttaa melkoisesti sairaalabakteeria.”

Käytännössä tuloksena on verenmyrkytys, jota on hiivasienen lääkeresistenttiyden vuoksi vaikea hoitaa.

– Tässä suhteessa c.auris muistuttaa melkoisesti sairaalabakteeria, Jalava vertaa.

Toistaiseksi C. auris -epidemiat ovatkin olleet sairaala- tai vanhainkotiepidemioita. Suomessa kyseinen hiivasieni löydettiin potilaalta ensimmäisen kerran keväällä 2021 ja yhteensä tapauksia on ollut tähän mennessä kolme.

– Tehdyt löydökset ovat olleet niin sanottuja kolonisaatiolöydöksiä eli niitä on seulontojen yhteydessä löydetty potilaan iholta. Ne eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet infektioita, Jalava huomauttaa.

Suurin riski saada c.auris -tartunta on ulkomailla ja erityisesti sairaaloissa. Jalava kertoo, että Suomessa tehdään jatkuvasti seulontoja ulkomailta sairaalahoidosta tulleille potilaille, etenkin jos he hakeutuvat Suomessa jatkohoitoon sairaalaan.

Hiivasienen tarttumista voi ehkäistä

Riski saada c.auris -hiivasieni ja etenkin sen aiheuttama vakava infektio on onneksi hyvin pieni. Tutumman c.albicans -hiivan kanssa tilanne on toinen, mutta se on toisaalta huomattavasti harmittomampi ”salamatkustaja” elimistössä.

Vaikka hiivasieni ei aina aiheuta hiivatulehdusta, sen tarttumista voi ja kannattaa silti ehkäistä. Hiivasienen lehahtamista hiivatulehdukseksi voi niin ikään omilla toimilla yrittää estää.

Etenkin jos hiivatulehdukset ovat toistuva vaiva, ennaltaehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Usein toimivia keinoja ehkäisyyn ovat esimerkiksi nämä:

  • Vältä tiheitä pesuja. Käytä alapesuun vettä tai intiimipesuainetta, jonka pH-arvo on lähellä emättimen omaa (3,5–4,5). 
  • Huolehdi riittävästä ilmastoinnista käyttämällä mukavia, ei liian kireitä puuvilla-alushousuja.
  • Huolehdi yleisterveydestäsi syömällä monipuolisesti ja välttämällä liiallista sokerin syöntiä.
  • Perussairauden kuten diabeteksen hoitotasapaino ylläpitää immuunipuolustusta ja osaltaan torjuu tulehduksia.
  • Jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö ja hajustetut hygieniatuotteet lisäävät hiivatulehdusriskiä.

Vinkit antoi gynekologi Anu Aalto Mehiläisestä. Lähteenä jutussa käytetty haastattelujen lisäksi: THL, Yhdysvaltain tautikeskus CDC, Terveyskirjasto

X