Terveys

Homeihottumaako? Anni, 44, joutui vuosien ihottumakierteeseen: ”Kesti pitkään, että tajusin yhdistää oireet sisäilmaongelmaan”

Joka viides suomalainen kokee vuosittain sisäilmaan liitettävää oireilua. Asiantuntijana työskentelevä Anni, 44, kärsi vuosia atopiaa muistuttavasta ihottumasta, jonka hän uskoo johtuvan entisen työpaikan sisäilmaongelmasta.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Anni epäilee joutuneensa entisen työpaikkansa sisäilmaongelman vuoksi vuosien ihottumakierteeseen. Kuvituskuva.

Joka viides suomalainen kokee vuosittain sisäilmaan liitettävää oireilua. Asiantuntijana työskentelevä Anni, 44, kärsi vuosia atopiaa muistuttavasta ihottumasta, jonka hän uskoo johtuvan entisen työpaikan sisäilmaongelmasta.

Puhdas ja raikas sisäilma edistää hyvinvointia ja toimintakykyä, mutta miten sisäilman epäpuhtaudet vaikuttavat terveyteen? Entä millaista on homeihottuma?

Asiantuntijaorganisaatiossa työskentelevä helsinkiläinen Anni epäilee joutuneensa entisen työpaikkansa sisäilmaongelman vuoksi vuosien ihottumakierteeseen. Anni epäilee, että kyse oli homeihottumasta.

Oireet helpottivat työpaikan vaihtamisen myötä, mutta Annia huolestuttaa, onko homeelle altistuminen voinut aiheuttaa terveydelle pitkäaikaista haittaa.

Lue alta Annin kokemukset ja asiantuntijan kommentit Annin kertomaan.

”Työpaikassani liikkui huhuja sisäilmaongelmasta”

Anni:

”Edellisessä työpaikassani liikkui vuosien ajan huhuja toimiston sisäilmaongelmasta. Useat kollegani kertoivat kärsineensä erilaisista hengitystieoireista ja poskiontelotulehduskierteistä.

Minä en oireillut, kunnes vuonna 2015 siirryin istumaan toiselle puolelle rakennusta. Pari kuukautta uudella työpisteelläni istuttuani silmäni alkoivat kutista. Pikkuhiljaa niiden ympärille kehittyi punoittavaa ja hilseilevää ihottumaa, joka erottui erityisesti vasemman silmän ulkoreunassa.

Kesti pitkään, että tajusin yhdistää oireet sisäilmaongelmaan, sillä en kärsinyt lainkaan esimerkiksi hengitystieoireista. Lopulta aloin kuitenkin epäillä, että kyseessä voisi olla homeihottuma.

Onneksi työterveyslääkäri suhtautui epäilykseeni homeihottumasta vakavasti ja määräsi vaivaan voidetta. Oireet kuitenkin helpottivat ensimmäisen kerran vasta, kun olin viikon ajan poissa toimistolta loman vuoksi.”

Professori Juha Pekkanen, Helsingin Yliopisto ja THL:

”Vaikka Suomessa on keskimäärin parempi sisäilma ja vähemmän kosteusvaurioita kuin muissa Euroopan maissa, jopa joka viides työikäinen suomalainen on kokenut sisäilman epäpuhtauteen liittyviä oireita viimeisen vuoden aikana.

Sisäilmassa voi olla monia kemiallisia, biologisia ja fysikaalisia tekijöitä, jotka korkeina pitoisuuksina saattavat aiheuttaa pääasiassa ohimeneviä oireita. Yleisimmät ihmisten raportoimat oireet ovat hengitystie- ja yleisoireita, kuten väsymystä, päänsärkyä sekä silmien ja limakalvojen kuivumista. Ihottuma-oireet ovat harvinaisempia.”

Anni epäilee, että homeihottuma johtui sädesienestä

Anni:

”Rakennuksen sisäilmaongelmia tutkittiin, mutta mitään vahvistusta esimerkiksi homeelle ei saatu. Lopulta pääsin istumaan toimistolle hankitun ilmanpuhdistuslaitteen viereen. Oireet rauhoittuivat hieman, mutta helpottivat kunnolla vasta, kun vaihdoin työpaikkaa suunnilleen kolme vuotta oireiden alkamisen jälkeen.

En koskaan kuullut, mitä ongelmia sisäilman kanssa rakennuksessa lopulta oli ollut. Itse epäilen, että kyse saattoi olla sädesienestä.”

Lue lisää sädesienistä THL-blogista: Ovatko sädesienet niin haitallisia kuin pelätään?

Juha:

”Hyvä työympäristö lisää työn tuottavuutta ja henkilöstön viihtymistä, mutta työnantajalla on myös velvollisuus tarjota työntekijöilleen terveelliset työskentelyolosuhteet.

Huoli sisäilmaongelmista leviää työyhteisössä nopeasti, joten työnantajan olisi hyvä reagoida herkästi valituksiin ja teettää tarvittaessa tilassa esimerkiksi rakennustekninen selvitys. Sisäilman laadun arvioinnin tulisi perustua ensisijaisesti rakennuksen tutkimiseen, sillä oireiden syyt ovat monitekijäisiä.

Sisäilman epäpuhtauksien lisäksi myös melulla, lämpötilalla ja hajuilla sekä monilla muilla biologisilla, psykologisilla ja sosiaalisilla tekijöillä on merkitystä.”

Homeihottuma hävisi työpaikan vaihtamisen jälkeen

Anni:

”Olin huojentunut, kun oireeni hävisivät muutamassa viikossa työpaikan vaihtamisen jälkeen. Painolasti putosi harteiltani enkä halunnut enää vaivata itseäni asian pohtimisella.

Olin jo melkein unohtanut tapahtuneen, kunnes tämän vuoden tammikuussa lähdin ystäväni ja lasteni kanssa viikonloppumatkalle toiselle paikkakunnalle. Minä ja ystäväni kiinnitimme huomiota kummalliseen hajuun heti mökkiin saavuttuamme ja pohdimme, johtuiko se homeesta.

Emme viettäneet mökissä päivisin kovin paljoa aikaa. Silti lähtöpäivän aamuna huomasin, että tuttu ihottuma oli palannut silmieni ympärille vain kahden mökissä vietetyn yön jälkeen. Ystäväni ei saanut oireita.

Kotiin päästyäni olin hysteerinen. Eristin vaatteemme ulos pakkaseen ja mietin, oliko home voinut kulkeutua mukana olleiden kirjojen kautta kotiimme. Onneksi ihottuma rauhoittui vuorokaudessa.”

Juha:

”Useimmiten oireilu loppuu altistumisen päätyttyä, mutta pieni osa ihmisistä kokee niiden uusiutuvan. On mahdollista, että jo pelkkä homeen haju riittää laukaisemaan oireet uudelleen.

Esimerkiksi vaatteiden tuulettaminen homealtistuksen jälkeen on järkevää, sillä homeen haju tarttuu niihin helposti. Varsinaisia myrkyllisiä ainesosia vaatteiden kautta ei kuitenkaan leviä toiseen tilaan.”

Voiko homeihottuma aiheuttaa terveydelle pysyvää haittaa?

Anni:

”Työterveyslääkärikäyntejä lukuun ottamatta en koskaan hakeutunut sisäilmaoireideni vuoksi tutkimuksiin. Oireet olivat sen verran lieviä, että pystyin jatkamaan arkeani normaalisti. Lisäksi tiedän, että sisäilmaongelmien yhteys terveyteen jakaa lääkärien mielipiteitä.

Toisinaan pohdin, onko homealtistuminen voinut aiheuttaa terveydelleni pysyvää haittaa. Nuorempana en kärsinyt allergioista, mutta muutaman viime vuoden ajan minua on vaivannut keväisin voimakkaat siitepölyallergiaoireet. Saan oireita erityisesti havupuista. Allergiatesteissä en ole käynyt.

Olen kiitollinen siitä, etteivät oireeni koskaan pahentuneet sietämättömiksi. En kuitenkaan voi olla miettimättä, kuinka ahdistavaa olisi, jos hometta olisi myös nykyisen työnantajani tiloissa tai vaikka omassa kodissani.”

Juha:

”Tutkimusten mukaan kosteusvaurioiden tärkein mahdollinen pitkäaikaisvaikutus on pieni lisäriski saada astma. Sairaudet syntyvät kuitenkin erittäin harvoin vain yhden tekijän aiheuttamana ja esimerkiksi astmaan sairastumisen riskiä lisäävät kymmenet muutkin tekijät sekä ympäristössämme että perimässämme.

Kokemus lääkärien ristiriitaisista näkemyksistä on ymmärrettävä. Osa lääkäreistä tulkitsee sisäilmaongelmiin liittyvää tutkimusaineistoa hyvin eri lailla kuin toiset, minkä vuoksi keskustelu on toisinaan ollut kiivastakin.”

X