Terveys

Karpalomehu, C-vitamiini, sokerin välttäminen – alapään vaivoihin on monta konstia, mutta mitkä auttavat oikeasti? Asiantuntija vastaa

Maustamatonta jugurttia, marjoja, täysjyväleipää ja karpalomehua. Hyvältä maistuva aamupala vaikuttaa myös intiimialueen hyvinvointiin: enää ei kutise eikä kirvele.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Intiimialueen tavallisimmat vaivat eli kutinat, kirvelyt ja valkovuodon muuttunut koostumus ja haju liittyvät yleensä emätintulehdukseen.

Maustamatonta jugurttia, marjoja, täysjyväleipää ja karpalomehua. Hyvältä maistuva aamupala vaikuttaa myös intiimialueen hyvinvointiin: enää ei kutise eikä kirvele.

1 Voiko intiimialueen vaivoja ehkäistä syömällä?

Intiimialueen tavallisimmat vaivat eli kutinat, kirvelyt ja valkovuodon muuttunut koostumus ja haju liittyvät yleensä emätintulehdukseen, lähinnä hiivatulehdukseen ja bakteerivaginoosiin.

Tulehdusten aiheuttajat ovat melkein aina elimistön omia sieniä ja bakteereita. Ongelma niistä tulee, kun ne yltyvät liikakasvuun ja emättimen mikrobitasapaino häiriintyy. Bakteerit voivat olla myös väärässä paikassa: virtsaputken suulle kulkeutuneet suolistobakteerit voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen.

Ruokavaliolla voidaan estää matala-asteista tulehdusta ja tukea suoliston hyvää bakteerikantaa. Matala-asteisella tulehduksella ja suoliston bakteerikannan häiriöillä saattaa olla yhteyttä huomattavasti useampiin sairauksiin kuin tällä hetkellä tiedämme.

2 Millainen ruokavalio tukee intiimiterveyttä?

Gynekologista terveyttä edistävässä ruokavaliossa on paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, siemeniä ja pähkinöitä sekä mahdollisimman vähän eläinperäisiä rasvoja, punaista lihaa ja alkoholia.

Kasvisten, marjojen ja hedelmien vitamiinit ja kivennäisaineet osallistuvat elimistön tulehdusreaktioiden säätelyyn, ja niistä voi olla hyötyä hiivatulehduksen ja virtsatietulehduksen ehkäisyssä.

Kasvisten ja viljojen kuitu tukee suoliston monimuotoista mikrobistoa. Monimuotoinen ja vakaa mikrobisto suojaa tulehduksilta.

3 Säästyykö hiivalta, jos säästelee sokeria?

Kohonnut verensokeri altistaa hiivatulehdukselle, sillä sokeri edistää hiivan kasvua. Jos on toistuvia hiivatulehduksia, kannattaa välttää runsaasti sokeria sisältäviä ruokia ja juomia. Sokerirajoitus koskee ainoastaan lisättyä sokeria, ei hedelmien ja marjojen luontaista sokeria.

Toisin kuin toisinaan väitetään, hiivalla kohotetun leivän syöminen ei lisää hiivatulehduksia. Hiiva kuolee kuumassa uunissa.

4 Miksi toistuviin virtsatietulehduksiin suositellaan karpalomehua?

Karpalomehu ja muut karpalovalmisteet vähentävät tutkitusti toistuvia virtsatietulehduksia. Karpalo tekee virtsan happamaksi, eivätkä tulehduksen aiheuttavat bakteerit viihdy happamassa ympäristössä. Karpalon sisältämät flavonoidit saattavat myös estää bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoihin.

Karpalo-puolukkamehu on osoittautunut yhtä tehokkaaksi kuin pelkästä karpalosta valmistettu juoma, eikä mehun sokeripitoisuus vaikuta sen tehoon. Suositeltava annos mehua on 3 dl vuorokaudessa. Kuten muitakin estohoitoja, mehua pitää käyttää useita kuukausia ennen kuin huomaa sen vaikutuksen.

Kun virtsatietulehdus on päällä, kannattaa juoda tavallista runsaammin vettä. Vesi huuhtelee virtsarakkoa ja laimentaa virtsan bakteeripitoisuutta.

5 Ehkäiseekö C-vitamiinilisä virtsatietulehduksia?

C-vitamiini happamoittaa virtsaa, ja osa naisista kokee hyötyvänsä C-vitamiinilisästä. Tutkimuksissa sen hyötyä ei kuitenkaan ole osoitettu.

C-vitamiini on vesiliukoisena turvallinen vitamiini, sillä ylimäärä poistuu elimistöstä virtsan mukana. Ylen määrin sitä ei kannata tankata, sillä se saattaa aiheuttaa virtsakiviin taipuvaisille henkilöille virtsakiviä.

6 Miksi maitohappobakteerit ovat intiimiterveydelle tärkeitä?

Emättimen omista bakteereista valtaosa on maitohappobakteereita. Niiden tehtävänä on huolehtia emättimen bakteeritasapainosta ja puolustuskyvystä taudinaiheuttajia vastaan. Ne tekevät sen tuottamalla maitohappoa, mikä laskee emättimen pH:ta.

Bakteerivaginoosissa emättimen omat maitohappobakteerit korvautuvat hajua tuottavilla bakteereilla. Suun tai emättimen kautta otetusta maitohappobakteerilisästä ei tutkimusten perusteella ole näyttöä bakteerivaginoosin hoidossa eikä ehkäisyssä. Jos tulehdus on lievä, ilman reseptiä myytävistä emättimen paikallishoidoista saattaa olla hyötyä.

7 Miten maitohappobakteereita käytetään oikein?

Osa naisista saa hiivatulehduksen aina antibioottikuurin kylkiäisenä, sillä antibioottien käyttö järkyttää suoliston mikrobiston tasapainoa. Tätä voi koettaa ehkäistä käyttämällä maitohappobakteereita antibioottikuurin ja sitä seuraavan viikon ajan. Maitohappobakteereita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

Maitohappobakteerivalmisteita on lukuisia. Voi olla, että yksi auttaa, mutta toinen ei. Suun kautta otettu valmiste saattaa joidenkin tutkimusten mukaan ehkäistä tehokkaammin hiivatulehdusta.

Jos on toistuvia hiivatulehduksia, kannattaa välttää runsaasti sokeria sisältäviä ruokia ja juomia.

8 Voiko maitohappobakteerit saada ruoasta?

Jos hiivatulehdukset ovat toistuva vaiva, kannattaa kokeilla maustamatonta, laktobasilleja sisältävää jugurttia. Osalla naisista pikarillisen syöminen päivässä vähentää hiivatulehduksia.

Emättimeen laitettavasta jugurtista ei ole hyötyä. Se päinvastoin voi haitata hiivatulehduksen hoitoon käytettävien itsehoitolääkkeiden tehoa.

Maitohappobakteereita löytyy myös hapatetuista kasviksista, kuten hapankaalista, mutta hapatettujen kasvisten vaikutusta emätintulehdusten estoon ei ole selvitetty.

9 Miten emättimen vastustuskykyä voi lisätä?

Terve emättimen limakalvo suojaa tulehduksen aiheuttajilta. Liika pesu ja liian voimakkaat pesuaineet heikentävät limakalvon tuomaa suojaa. Vesipesu kahdesti päivässä riittää herkälle intiimialueelle.

Karvoitusalueelle voi laittaa hikitreenin jälkeen vähän intiimipesuainetta, mutta silloinkin limakalvot kannattaa pestä pelkällä vedellä. Jos ulkosynnyttimet ovat kuivat, pesussa voi käyttää perusvoidetta. Emättimen huuhtelu voi lisätä tulehdusriskiä.

Vaihdevuosissa estrogeenin puute ohentaa ja kuivattaa limakalvoja. Emättimeen paikallisesti annosteltu estrogeeni vahvistaa limakalvoja ja voi auttaa ehkäisemään emätintulehdusten lisäksi myös virtsatietulehduksia.

Pikkuhousunsuojat on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Ne hautovat ja saattavat ärsyttää ihoa ja limakalvoja.

Asiantuntijana LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja, Lääkärikeskus Aava


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 45/2023.


X