
Lorautatko kahviin kauramaitoa? Hammaslääkäri: “Sama kuin pistäisi sokeria”
Kasvimaidot ovat vihreä valinta, mutta ne edistävät hampaiden reikiintymistä lehmänmaitoa tehokkaammin.
Kasvimaidoilla on myös terveyshyötyjä. Pertti Patisen mukaan esimerkiksi rasvakoostumus on rasvaisia lehmänmaitotuotteita parempi.
Kasvimaidot ovat vihreä valinta, mutta ne edistävät hampaiden reikiintymistä lehmänmaitoa tehokkaammin.
Kasvipohjaiset maitojuomat ovat löytäneet tiensä sekä kahvi- ja ruokapöytään. Ympäristöystävällisemmät kauramaito, riisimaito ja muut mielletään terveellisempänä vaihtoehtona lehmänmaidolle. Kasvimaitojen haitat puolestaan liittyvät ainakin hampaisiin.
Mitä kasvimaitojen vaikutuksesta suun terveyteen olisi hyvä tietää? Esitimme neljä kysymystä kasvimaidoista Plusterveyden lääketieteelliselle johtajalle, hammaslääketieteen tohtorille Pertti Patiselle.
1. Miksi kasvimaitojen haitat hampaille poikkeavat lehmänmaidosta?
– Reikiintyminen syntyy, kun suun mikrobit käyttävät sokereita ravinnokseen ja tuottavat hampaita syövyttäviä happoja. Lehmänmaidon maitosokeri eli laktoosi ei kuitenkaan aiheuta reikiintymistä, sillä laktoosi ei käynnistä hapontuotantoa, Patinen kertoo.
Kasvimaidot sisältävät taas vapaata sokeria, jonka toimesta reikiintyminen pääsee käyntiin.
– Kasvimaitojen käyttö voi lisätä hampaiden reikiintymistä, jos käyttö on tiheää ja runsasta janojuomien tapaan. Moni käyttää kasvimaitoja esimerkiksi kahvin kanssa, jolloin se on sama asia, kuin pistäisi sokeria vähän kahviin.
2. Onko yksi kasvimaito tässä mielessä haitallisempi kuin toinen?
– Juomissa on keskinäisiä eroja. Esimerkiksi kookos- ja soijajuomassa on huomattavan paljon vähemmän sokereita kuin esimerkiksi manteli-, riisi- tai kaurajuomassa, Patinen sanoo.
– Käyttökertojen määrä kuitenkin ratkaisee. Jos kasvimaitoja käytetään ruokailujen yhteydessä, jolloin muutkin ruoka-aineet aiheuttavat happohyökkäyksen suussa, kasvimaidosta ei taatusti ole haittaa. Jos kasvimaitoja käytetään janojuoman tapaan ruokailujen välissä, reikiintyminen voi mennä eteenpäin.
3. Jos janan yhdessä päässä on vesi ja toisessa sokerilimsa, mihin kohtaan kauramaito tulee?
– Voidaan ajatella, että kasvimaidot ovat hampaiden terveyden kannalta lähempänä vettä kuin mehuja ja limonadeja. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kasvimaidot ovat olleet kohtuullisen lyhyen aikaa käytössä, eikä meillä ole niistä vielä vuosikymmenien kokemusta, Patinen toteaa.
Kaikki hyödyt ja haitat eivät ole tiedossa, sillä myös kasvimaitoihin liittyvä tutkimustyö on Patisen mukaan ollut vähäistä.
4. Miten kasvijuomien haittoja hampaille voi ennaltaehkäistä?
Kasvismaitoja tulisi käyttää ruokailujen yhteydessä, jolloin käyttökertoja ei tule päivän mittaan liian monta.
– Sekä kasvimaidot että lehmänmaito sisältävät myös hampaiden terveyden kannalta keskeistä kalsiumia, ja vaihtelevan määrän proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten jodia ja fosforia.
Näilläkin ”terveysherkuilla” on hampaisiin liittyvät haitat
Napostelu on yleinen syy aikuisten hampaiden reikiintymiseen. Reikiintymistä edistävät etenkin ruoka-aineet,
- joissa on paljon sokeria,
- jotka ovat happamia
- tai jotka säilyvät suussa pitkään.
Joskus jopa terveelliseksi miellettävät välipalat voivat tehdä luultua enemmän hallaa hampaille.
– Maustetut kivennäisvedet ovat hyvin happamia ja usein käytettynä hampaille haitallisia, huomauttaa Patinen.
– Toinen on kasvikset ja hedelmät, kuten viinirypäleet. Jos niitä jatkuvasti napostellaan ruokailujen välissä, nekin edistävät reikiintymistä.
Kommentit
Kaura-,soija-, riisi- tai mantelijuoma ei ole maitoa.
Vaikka niitä käytetään ”kuin maitoa”, ne eivät ole maitoa.
Voisihan vettäkin ryhtyä kutsumaan maidoksi, sillä sitä voi kaataa lasiin, juoda tai sitä voi käyttää ruuanvalmistuksessa.
Lisäksi maito on vettä joka läpäissyt lehmän (tai muun nisäkkään) ja jalostunut matkallaan maidoksi tullakseen ulos rauhasesta ja ollakseen ravintoa ko. nisäkäsyksilön poikaselle.
Kommentit
Hehe,sponsored by Val** ja Arl*.
Rupeaa olemaan hätäkädessä kun lehmänmaidon myynti vähenee…
Olen vegaani, enkä pidä kauramaidosta lainkaan. Kauramaidot eivät ole maistuneet minulle milloinkaan. Kahviin lorautan manteli-, riisi-, soija-, tms. kasvi aitoa. Nam.
Elovenan kaurajuoma kahviin, on tällå hetkellä parasta, mitä tiedän…ja laitan sitä aina reilusti…on kuin lattea joisi…ja maistuu myös kylmän kahvin kanssa…
Click bait ja vegaanisia elämäntapoja demonisoiva otsikko. Todella negatiivinen uutinen ja annan imagolla hyvin loukkaava. Kasvimaidoissa on kyllä hampaille haitallisiakin aineksia, kaikessa on mitä suuhumme pannaan! Kasvimaidoista sen sijaan puuttuu lehmän-tissimaidon aiheuttavat allergiset ongelmat, ristiallergiset Ongelmat, ihmiselimistölle haitalliset hormonivaikutukset, kalsiumin imeytymättömyys, kolesteroli-haitat ynnä muut sydän ja verisuonitauteja aiheuttavat, kansansairaus riskit sekä ongelmat. Tästä syystä on otsikko kuin uutinenkin harhaanjohtava, propagandistinen sekä haitallinen ihmiselle, yhteiskunnalle ja ennen kaikkea luonnollemme. En aio lukea anna juttuja tämän jälkeen enää ikinä, enkä kenellekään suosittele annaa sen enempää kuin muitakaan hömppislehtiä, joissa totuudella ei ole sijaa julkaisuissa.
Xylitolvalmisteet ovat hyvä keksintö kahvinjuonninkin jälkeen. En luovu kauramaidosta 😊
Miksi puhutaan maidoista, kun ne ovat kaurajuoma ja riisijuoma. Maito sana johtaa harhaan, kun maitoahan ne eivät ole. En ole hetkeen törmännyt ”kauramaito” sanaan, en tiennyt että sitä jossain vielä käytetään. Voisiko puhua asioista niiden oikeilla nimillä, kiitos!
Lopetin maitotuotteiden käytön kokonaan noin viisi vuotta sitten eikä paluuta ole. Vegaanina inhottaa ajatuskin lehmänmaidosta ja ärsyttää, kun näen maitomainoksissa ”onnelliset” lehmät laitumilla. Todellisuus on karmea.
Kyllä se tämäkin viherpesu hullutus alkaa pikku hiljaa paljastaa kasvojaan …
Kunhan mennään 10 vuotta tästä eteenpäin, Iin tekari kauppa ainakin kukoistaa …
Kermaa kahviin nam!
Vallalla tuntuu olevan kuitenkin laktoosittomien maitotuotteiden käyttö kahviin.
Tässä laktoosi on pilkottu fluktoosiksi ja galaktoosiksi, nämä liene karies bakteereille maistuvat?
Eli tarkoitatko, että kun Suomalaisia lapsia kehotetaan juomaan, joka aterialla maitoa(monille laktoosi ongelma), on se kuin söisi sokeria?
Voisi myös maalaisjärjellä ajatella kauran luontaisen makeuden, olevan parempi kuin valmiiksi pilkottu fruktoosi.
Kasvimaidoissa rasva on aina ravitsemus suositusten mukaista ja olisi kenties eettisempää kannustaa sydän-ja verisuonitautien kansaa heille parhaisiin valintoihin. Tämä sekä tohtorille, että Anna lehdelle. Paistaa vähän lehmänmaitoprobaganda läpi.
Tästä kommentista paistaa kiihkoilu ja hörhötys. Väsyttävää…boring
Kaura-,soija-, riisi- tai mantelijuoma ei ole maitoa.
Vaikka niitä käytetään ”kuin maitoa”, ne eivät ole maitoa.
Voisihan vettäkin ryhtyä kutsumaan maidoksi, sillä sitä voi kaataa lasiin, juoda tai sitä voi käyttää ruuanvalmistuksessa.
Lisäksi maito on vettä joka läpäissyt lehmän (tai muun nisäkkään) ja jalostunut matkallaan maidoksi tullakseen ulos rauhasesta ja ollakseen ravintoa ko. nisäkäsyksilön poikaselle.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous