Terveys

Voiko kertakäyttömaskit desinfioida uunissa? Kysyimme asiantuntijoilta

Monessa kodissa pestään päivittäin kertakäyttöisiä kirurgisia suu-nenäsuojaimia. Mutta voisiko kyseiset maskit desinfioida uunissa ja unohtaa vedellä läträämisen kokonaan? Asiantuntijan mukaan vedellä on yksi ylivoimainen ominaisuus uuniin verrattuna.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Viimeisimpien selvitysten mukaan kertakäyttömaskin voi sen nimestä huolimatta pestä ja käyttää uudelleen jopa 10 kertaa.

Monessa kodissa pestään päivittäin kertakäyttöisiä kirurgisia suu-nenäsuojaimia. Mutta voisiko kyseiset maskit desinfioida uunissa ja unohtaa vedellä läträämisen kokonaan? Asiantuntijan mukaan vedellä on yksi ylivoimainen ominaisuus uuniin verrattuna.

Nykytiedon valossa kertakäyttöiset kirurgiset suu-nenäsuojaimet puhdistuvat kotioloissa parhaiten niin kuin kaikki muutkin maskit: keittämällä ainakin 5 minuuttia tai konepesulla 60 asteessa.

Vesipesut saattavat kuitenkin olla maskeille varsin rajuja, ja erityisesti kiinnityskohta, jossa korvalenkki kiinnittyy maskiin, voi kärsiä vesipesun seurauksena.

Voisiko koko vesipesun unohtaa? Voisiko kertakäyttömaskien desinfiointi hoitua hellävaraisesti kotona kuivassa, kuumassa ilmassa – eli uunissa?

Teoriassa kertakäyttömaskien desinfiointi uunissa on varteenotettava vaihtoehto…

VTT:n selvityksen mukaan puoli tuntia kuivassa 70 asteen lämpötilassa ei riitä tuhoamaan viruksia tehokkaasti. Jotta virukset saadaan tuhottua tehokkaasti, tulisi uunin lämpötilan olla lähes 100 astetta.

– 80 astetta on liian alhainen, mutta lämpötila ei saisi ylittää 100 astetta, linjaa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

– Kaikille elämän muodoille kuuma ja kuiva, jollaista uunin ilma on, on myrkkyä. Mikrobikunnassa on vain vähän bakteereita ja viruksia, jotka selviävät 90 asteessa. 30 minuuttia 90 asteessa tuhoaa koronaviruksen varmasti, arvioi Oulun yliopiston Biocenterissä ja lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimusryhmää johtava akatemiatutkija, mikrobiomitutkija Justus Reunanen.

Reunanen ei myöskään olisi huolissaan siitä, että joitain mikrobeja jäisi uunissa desinfioinnin jälkeen maskiin infektiokykyisenä.

– En olisi millään tavalla huolissani siitä, että maskiin rikastuisi normaaliympäristöstä uunikäsittelyn kestäviä, tartuntavaarallisia mikrobeja.

…mutta kotiuunin lämpötilaan liittyvien asioiden takia menetelmä on epävarma

Euroopan tartuntatautivirasto eli ECDC on omassa raportissaan maininnut maskien desinfioimisen mahdollisuuden uunissa.

– Asiasta on kaksi tutkimusta: toinen sanoo, että maskien desinfiointi uunissa onnistuu kohtalaisesti, ja toinen sanoo, että se onnistuu, Harlin sanoo.

Käytännössä ongelmaksi muodostuu kotioloissa se, että uunin lämpötilan säädin ei ole kalibroitu, eikä uunin lämpötilan säädin ole tarpeeksi tarkka näin pienillä lämpötila-alueilla.

– Jos uunin saisi todella lämmitettyä 90 asteiseksi, kertakäyttömaskien desinfiointi uunissa olisi mahdollista. Problematiikka ei siis tule siitä, etteikö maskien desinfiointi 90 asteessa onnistuisi, vaan siitä, voiko desinfioinnin kotona tehdä luotettavasti. Jotta uunin todellisen lämpötilan saisi selville, täytyisi uunissa olla lämpömittari, Harlin toteaa.

– Itse käytän paistolämpömittaria desinfioidessani maskeja uunissa varmistaakseni sen, että lämpötila on 90 astetta mutta alle 100 astetta, Reunanen sanoo.

Kertakäyttömaskien materiaali ei kestä yli 100 asteen lämpötilaa

Mutta miksi uunia ei voi säätää reilusti yli sataan asteeseen ja desinfioida kertakäyttömaskit hieman kuumemmassa lämpötilassa? Tuskin kotiuuninkaan lämpösäätimet useampia kymmeniä asteita näyttävät väärin.

Syynä on Harlinin mukaan kertakäyttömaskien materiaalin käyttäytyminen korkeissa lämpötiloissa.

– Kuitukangas, jota kirurgisissa suojissa käytetään, on polypropeenia. Teoriassa sen pitäisi kestää pehmenemislämpöönsä eli 115 asteeseen asti hyvin. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun aletaan lähestyä pehmenemislämpöä, kuitu alkaa kutistua, Harlin selittää.

Kutistuminen johtuu siitä, että maskien tekoprosessissa materiaalia on venytetty jäähdyttämisen aikana.

Kutistumisesta seuraa maskin tehon heikkeneminen: Hengitysvastus kasvaa nopeasti. Kun ilma ei kulje kankaan läpi, se alkaa kulkea sivuvirtauksena ja pisarat karkaavat maskista.

– Joissain maskeissa käytetään myös kuitujen välisiä liima-aineita, jotka pehmenevät sitten paljon alemmassa lämpötilassa kuin mainitsemassani 115 asteessa, Harlin sanoo.

Harlin muistuttaakin, että vesi on kotikäyttöön uunia luotettavampi yhden ominaisuutensa takia.

– Veden hyvä puoli on se, että se ei ikinä kuumene yli 100 asteiseksi. Kun vesi kiehuu, voi varmistua siitä, että vesi todella on 100 asteista, mutta ei sen yli tai alle.

Kertakäyttömaskien desinfiointi – kuvassa liedellä oleva kattila, jossa kiehuu vettä.
Kiehuva vesi on aina 100 asteista, ei yli tai alle. Maskien keittäminen on siis varmempi tapa huolehtia hygieniasta kuin kertakäyttömaskien desinfiointi uunissa.

Saadaanko kertakäyttömaskien desinfiointi koskaan helpommaksi?

Harlin uskoo, että kaikenlaisten maskien desinfiointiin tullaan tulevaisuudessa löytämään muunkinlaisia keinoja kuin vesipesut ja keittäminen.

– Veikkaukseni on, että keinot saattavat liittyä UV-valoon, esimerkiksi UV-kaappeihin.

X