Terveys

Kurkunpääntulehdus vie äänen ja jättää kuivan yskän – älä sorru tähän virheeseen flunssassa

Flunssan yhteydessä ilmenevä kurkunpääntulehdus tekee äänen käheäksi. Puhumista ja varsinkin kuiskaamista kannattaa välttää toipuessa, sillä ne voivat pitkittää oireita.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Kurkunpääntulehdusta esiintyy kausiluonteisesti. Talvisin sitä on enemmän ja kesällä se on harvinaisempi.

Flunssan yhteydessä ilmenevä kurkunpääntulehdus tekee äänen käheäksi. Puhumista ja varsinkin kuiskaamista kannattaa välttää toipuessa, sillä ne voivat pitkittää oireita.

Aikuisen kurkunpääntulehdus eli laryngiitti on usein flunssan yhteydessä ilmenevä vaiva, joka tekee flunssasta vielä astetta ikävämmän. Kurkunpääntulehdus aiheuttaa tyypillisesti käheää ääntä ja kuivaa yskää.

– Aika usein aikuisella on kurkunpääntulehduksen yhteydessä myös muita hengitystieoireita, kuten nuhaa, tukkoisuutta, kurkkukipua tai lämpöilyä, kertoo johtava lääkäri Teemu Talvitie Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

On myös mahdollista, ettei äänen käheyden ja kuivan yskän lisäksi muita oireita juurikaan ole tai oireet ovat hyvin lieviä.

– Se on harvinaisempaa, mutta kyllä niitäkin tapauksia näkee.

Kurkunpääntulehdus aikuisella – paras hoito on pysyä hiljaa

Täsmälääkettä kurkunpääntulehdukseen ei ole. Kun ääni on käheä ja heikko, tärkeintä on välttää äänihuulten ärsytystä eli olla mahdollisuuksien mukaan puhumatta lainkaan.

– Jos on pakko puhua, on parempi puhua normaalisti kuin kuiskata, vaikka kuiskaaminen voisikin tuntua helpommalta. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia tavallista puhetta enemmän, jolloin oireet voivat pitkittyä.

Lämpimän juoman juomisesta tai muista kotikonsteista ei ole juurikaan apua, kun kurkunpääntulehdus iskee.

– Ei ole näyttöä, että lämpimän juoman juominen nopeuttaisi paranemista. Jotkut voivat kokea, että limaisuus helpottaa, kun juo lämmintä, mutta paranemisen kannalta siitä ei ole merkittävää hyötyä.

Jos kurkunpääntulehduksen lisäksi henkilöllä on muita flunssan oireita, niitä voi helpottaa esimerkiksi kuumelääkkeellä.

Jos ääni on poissa useamman viikon, lääkäriin on syytä suunnata

Kurkunpääntulehdus tarttuu samalla tavalla kuin muut hengitystievirukset: pisaratartuntana aivastuksen välityksellä tai kosketustartuntana pinnalta.

Tyypillisesti tauti kestää viikosta kahteen viikkoa. Muut flunssan oireet voivat väistyä jo aikaisemmin, mutta äänen käheys voi jatkua pidempään.

– Joskus voi kestää useammankin viikon, kunnes ääni palautuu täysin normaaliksi.

Jos äänen käheys jatkuu poikkeavan kauan, yli neljä viikkoa, Talvitie suosittelee käymään lääkärissä tarkistamassa, onko käheyden taustalla jotain muuta.

– Myös silloin, jos taudin alkuvaiheessa ilmenee yleisvoinnin heikkenemistä, hengenahdistusta, korkeaa kuumetta tai muuta hankalaa oiretta, kannattaa tietenkin lähteä lääkäriin.

Lue myös: Ääni käheänä tai kokonaan poissa? Tässä tapauksessa lääkäriin

Lapsilla todetaan kurkunpääntulehdusta useammin kuin aikuisilla

Kurkunpääntulehdukselle ei ole varsinaisia altistavia tekijöitä, mutta tupakointi vaikuttaa jonkin verran sen ilmenemiseen. Pitkäaikainen tupakointi voi aiheuttaa pitkäkestoista kurkunpääntulehdusta, johon ei liity virusinfektiota. Äänihuulet ärtyvät tupakan savusta.

Myös silloin kurkunpääntulehdus saattaa oireilla herkemmin, jos omaan arkeen tai työhön liittyy voimakasta äänenkäyttöä ja äänihuulet ovat jatkuvasti rasituksella.

– Tuurista se kuitenkin on aika lailla kiinni, saako ihminen viruksen aiheuttaman kurkunpääntulehduksen vai ei.

Lapsilla kurkunpääntulehdusta diagnosoidaan jonkin verran enemmän kuin aikuisilla. Syynä voi olla se, että lasten oireet ovat usein selkeämmin kurkunpääntulehdukseen sopivia kuin aikuisilla.

– Aikuisilla on vaikeammin erotettavissa, onko kyse jostain muusta ylähengitystieinfektiosta vai kurkunpääntulehduksesta, koska oireet ovat samantyyppisiä.

Toisaalta tarkka diagnoosi ei välttämättä ole tarpeen, sillä kurkunpääntulehdus ei vaadi lääkehoitoa.

Lue myös Kotilieden juttu: Mistä pitkittynyt yskä johtuu? Lääkäri listaa syyt ikävän vaivan takana ja neuvoo sopivat hoitokeinot

X