Terveys

Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Kylkikipu johtuu usein yllättävästä syystä

Painava tunne oikean kylkikaaren alla vaivaa yllättävän monia. Siellä sijaitsevat niin maksa kuin sappirakkokin. Kylkikipu ei kuitenkaan välttämättä johdu niistä. Mikä on oudon kivun syy ja onko se vaarallista?

Teksti:
Mervi Alatalo
Kuvat:
Istock

Painava tunne oikean kylkikaaren alla vaivaa yllättävän monia. Siellä sijaitsevat niin maksa kuin sappirakkokin. Kylkikipu ei kuitenkaan välttämättä johdu niistä. Mikä on oudon kivun syy ja onko se vaarallista?

Toistuva kipu oikean kylkikaaren alla on monen tunnistama vaiva. Olo voi tuntua tukalalta, sillä kylkikipu tuntuu painon tunteena.

Lue myös: Nopea laihduttaminen ja 4 muuta tekijää, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan – tunnista riskit

Kylkikipu oikealla ei läheskään aina johdu maksasta

Mistä kylkikipu johtuu, ja pitääkö siitä olla huolissaan? Kysyimme asiaa Turun Mehiläisessä työskentelevältä sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäriltä Tiina Kojolta.

– Maksa ja sappirakko sijaitsevat oikean kylkikaaren alla, Kojo sanoo.

Moni kivusta tai omituisesta painon tunteesta kärsivä epäileekin ensimmäiseksi vaivan johtuvan juurikin maksasta.

Kojon mukaan on kuitenkin melko epätodennäköistä, että oikean kyljen alla tuntuva kylkikipu johtuisi maksasta.

– Maksan turpoaminen on harvinainen tila, eikä sitä kovin paljon esiinny.

Sekään, jos maksa alkaa ylipainon ja alkoholin käytön seurauksena vuosien kuluessa rasvoittua ja kehittää myöhemmin sidekudosta, ei aiheuta tuntemuksia, vaan maksan huonontunut tila käy ilmi kohonneista maksa-arvoista.

– Monilla voi olla maksassaan kystiä eli tyhjiä onteloita, mutta sekin on todella harvinaista, että ne olisivat niin isoja, että aiheuttaisivat paineen tunnetta. Samoin on kasvainten laita.

Kipu kyljessä voi johtua sappikivistä

Kojon mukaan sappiongelmat ovat vähän todennäköisempi vaihtoehto, jos kylkikipu tuntuu oikean kylkikaaren alla.  Sappikiviä on tyypillisimmin yli 40-vuotiailla, ylipainoisilla ja vaivaan liittyvää sukurasitetta kantavilla naisilla.

Mutta sappikivetkään eivät välttämättä ole kivun syy.

– Juuri valmistuneessa väitöskirjassa todetaan, että sappirakon poistaminen kivineen päivineen leikkauksessa ei läheskään aina poista vatsavaivoja, Kojo sanoo.

Kylkikipu voikin johtua paksusuolesta

Oikean kylkikaaren alaisten vatsavaivojen todennäköisin syy liittyykin paksusuoleen, joka kulkee aivan maksan vierestä.

– Tyypillisimmin kyseessä on ärtyvän suolen oireyhtymä, hidas suoli, johon liittyy ummetusta, ripulointia, ilmanmuodostusta. Suolen venyminen oikean kylkikaaren puolella on todennäköisin kivun lähde.

Suolistosyöpäkään ei useimmiten oireile kivulla vaan esimerkiksi suolen toiminnan muutoksina, anemiana ja verisenä ulosteena.

Kylkikipu voi aiheutua myös selän ongelmista.

– Joskus, kun vatsakivun syy ei lukuisienkaan tutkimusten ja tähystysten  jälkeen selviä, on aiheellista miettiä, olisiko kivun syynä esimerkiksi selkärangassa oleva tuki- ja liikuntaelimistön ongelma.

Lue lisää:

Suomalaistutkimuksen yllättävä löydös: jo yksi alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää

Kuinka usein suolen tulisi toimia? Tunnista normaali suolentoiminta

Kotiliesi.fi: Rasvamaksa yleistyy naisilla: Näin ehkäiset rasvamaksan

X