Terveys

Lättäjalka on synnynnäinen ja periytyvä virheasento – kenkäostoksilla voi elää väärä käsitys

Lättäjalka on synnynnäinen ominaisuus, joka periytyy. Yleensä lättäjalka ei oireile kipuna ollenkaan ja vaatii sen vuoksi harvoin hoitoa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Lättäjalka on tavallisesti vaivaton.

Lättäjalka on synnynnäinen ominaisuus, joka periytyy. Yleensä lättäjalka ei oireile kipuna ollenkaan ja vaatii sen vuoksi harvoin hoitoa.

Kipua jalkaterän sisäsyrjässä? Sen voi aiheuttaa lättäjalka, eli lattajalka tai latuskajalka. Lättäjalalla tarkoitetaan sitä, että jalkaterän sisempi pitkittäisholvi ottaa maahan kävellessä.

– Näin on kaikilla vastasyntyneillä, ja yleensä alakouluikään mennessä jalka kehittyy, jalkakirurgi ja lastenortopedi Reijo Paukku selittää.

Jos lättäjalka ei kuitenkaan häviä lapsella iän karttuessa, kyseessä on pysyvä ominaisuus. Sen syntyyn ei voi käytännössä vaikuttaa, koska lättäjalat periytyvät.

Yleensä lättäjalat ovat täysin oireettomia, eikä kävellessä tarvita edes kenkään pohjallisia tueksi. Joillakin on kuitenkin toisin, sillä lättäjalkaisuutta on kahdenlaista. Lääketieteessä sairaalloiseksi kutsuttu lättäjalka voi aiheuttaa jalkaterien ja nilkkojen kipua. Tällöin taustalla on poikkeava pohjekireys.

– Kun ponnistaa, jalan keskiosa pettää ja ponnistaakin löysällä jalalla. Se on jalkaterän rakenteita kuormittavaa, jalkakirurgi toteaa.

Entä voiko kipua tuntua laajemminkin vartalossa? Joskus esiintyy myös polvi- tai lannerankakipua, Reijo Paukku kertoo.

– Optimiaika hoitaa jalkaa on ennen kasvuspurttia, eli noin 10–14 vuoden välillä, riippuen lapsesta.

Vasemmalla jalan sisäkaari normaaliasennossa, oikealla lättäjalka.
Vasemmalla jalan sisäkaari normaaliasennossa, oikealla lättäjalka.

Sairaalloinen lättäjalka on harvinainen

Sairaalloinen lättäjalka on Reijo Paukun mukaan harvinainen, mutta kipu voi vaatia hoitoa.

– Jalkaa pitää mennä näyttämään silloin, kun kouluikäisellä 7–12-vuotiaalla ei ole yhtään pitkittäisholvi kehittynyt. Näyttäminen kannattaa myös silloin, kun jalkaterässä tai nilkassa on kipua päivällä liikkuessa.

Hoidossa yleensä asetetaan stoppari ja kiristävä pohjelihas pidennetään, mitkä vähentävät jalkaterän taittumista. Jalkaterä näyttää paremmalta silloin, mutta ennen muuta toimii paremmin. Reijo Paukulla on 10–20 tällaista leikkausta vuodessa, joten kyse ei ole mitenkään tavallisesta operaatiosta.

– Korostan myös, että terve latuskajalka ei missään tapauksessa vaadi mitään hoitoa.

Joissakin harvoissa tapauksissa myös painolla voi olla vaikutusta. Ylipaino voi sairaalloisessa lättäjalkaisuudessa saada aikaan kipua.

– Välillä tulee vastaan potilaita, jotka ovat päätyneet kierteeseen: kun kivun vuoksi ei ole mukava liikkua, passivoituu, syödyt kalorit eivät kulu ja seurauksena on ylipaino, Reijo Paukku selittää.

Käytetytkin kengät käyvät

Millaisia kenkiä lättäjalkaisten sitten tulisi käyttää? Toisin kuin osa kuvittelee, monenlaiset kengät sopivat eikä kenkäkaupoilla tarvitse siis suuremmin rajoittaa valintojaan. Jos johonkin haluaa jalkineissa kiinnittää huomiota, jalkakirurgi suosittelee tukevaa kantakuppia kengän takaosassa.

Myöskään lapsille ei tarvitse turhaan aina hankkia uutuuttaan hohtavia kenkiä sen pelossa, että kulutetut kengät pahentaisivat lättäjalkaa tai saisivat aikaan kipuja.

– Jos kengät ovat ehjät, se ei haittaa, että ne ovat käytetyt, koska lättäjalan syntyyn vaikuttavat perintötekijät.

Lue myös: Jalkahoito kotona – näin hellit jalkasi kuntoon! Asiantuntija kertoo, milloin jalat kannattaa käydä näyttämässä hoitajalle

X