Terveys

Miksi kädet ja jalat puutuvat yöllä? Lääkäri kertoo, milloin raajojen puutumisesta pitää huolestua

Oletko herännyt siihen, että sormesi tai varpaasi – tai kenties koko kätesi tai jalkasi on puutunut? Kysyimme lääkäriltä, mistä käsien ja jalkojen yöllinen puutuminen voi johtua ja koska raajojen puutumisesta on syytä huolestua.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Käsien ja jalkojen puutuminen voi johtua huonosta nukkumisasennosta.

Oletko herännyt siihen, että sormesi tai varpaasi – tai kenties koko kätesi tai jalkasi on puutunut? Kysyimme lääkäriltä, mistä käsien ja jalkojen yöllinen puutuminen voi johtua ja koska raajojen puutumisesta on syytä huolestua.

Puutuneen jalan tai käden takia herääminen yöllä on inhottavaa. Mistä raajojen puutuminen yöllä johtuu?

Puutumisella tarkoitetaan tuntoaistimuksen muutosta. Kun esimerkiksi käsi tai jalka alkaa puutua, käden tai jalan tuntoaistimus alenee vähitellen ja häviää lopulta kokonaan.

Puutuminen johtuu hermojen lamaantumisesta. Hermojen lamaantuminen taas on tavallisimmin seurausta hermojen puristus- tai pinnetilasta.

Raajojen puutuminen yöllä johtuu usein huonosta nukkuma-asennosta

– Yöllisen käsien ja jalkojen puutumisen tyypillisin syy on huono nukkuma-asento, jossa jokin ääreishermo painuu ja puristuu. Kun puutunutta jalkaa tai kättä liikuttaa heräämisen jälkeen, alkaa sitä tyypillisesti ensin pistellä ja sitten tunto palautuu normaaliksi, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä.

Usein siis yölliseen raajojen puutumiseen parhain lääke on paremman nukkumisasennon etsiminen.

On hieman ruumiinrakenteesta kiinni, millainen nukkumisasento kullekin on paras. Käsiä ei kuitenkaan kenenkään kannata pitää tyynyn alla tai jättää kylkiasennossa suoraksi kyljen ja patjan väliin – siitäkin huolimatta, että ihminen tavallisesti vaihtaa nukkumisasentoa vaistonvaraisesti nukkumisen aikana.

– Useimmiten vaihdamme yön aikana monta kertaa nukkuma-asentoa asiaa miettimättä ja siitä mitään tietämättä. Yleensä luonto hoitaa hyvän asennon hakemisen.

Naisen jalat. Raajojen puutuminen lyhyeksi aikaa silloin tällöin ei ole vaarallista.
Raajojen puutuminen lyhyeksi aikaa silloin tällöin ei ole vaarallista.

Jos puutumista on usein ja useissa raajoissa, syy voi olla vakavampi

On tavallista, että silloin tällöin jompikumpi käsi tai jalka puutuu yöunien aikana. Jos siis toisen jalkasi varpaat tai toisen kätesi sormet puutuvat toisinaan nukkuessa, ei ole syytä huoleen.

Jos kuitenkin puutumistunnetta on usein ja useammassa raajassa kerrallaan, syytä jatkuviin puutumisiin kannattaa Rosenvallin mukaan alkaa selvittää lääkärin vastaanotolla.

– Silloin on jo pidempi lista mahdollisia syitä asialle. Esimerkiksi kaularangan nivelrikko aiheuttaa tyypillisesti käsien puutumista juuri yöaikaan. Myös monet yleissairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, aiheuttavat raajojen puutumista, Rosenvall sanoo.

Myös harvinaisemmat tilat, kuten krooninen kipuoireyhtymä fibromyalgia, voivat olla käsien ja jalkojen yöllisen puutumisen syy.

– On myös aina vakavampi merkki, jos puutumiseen liittyy lihasvoiman heikkenemistä.

Raajojen puutuminen voi olla jopa merkki hätätilanteesta

Toisinaan raajojen puutuminen voi olla merkki hätätilanteesta, ja tällöin lääkäriajan varaamisen sijaan on syytä ottaa yhteyttä ensiapuun.

Aivoverenkiertohäiriöissä usein saman puolen raajat puutuvat ja samalla lihasvoima kyseisissä raajoissa heikkenee. Vaikka oireet tulisivat vain yhteen raajaan, voi kyse olla aivoverenkiertohäiriöstä, jos puutuminen kestää pitkään.

– Jos puutuminen ei mene minuuteissa ohi, on syytä huoleen, Rosenvall linjaa.

Puutumista, joka ei mene ohi, ei kannata jäädä seuraamaan edes tunniksi. Aivoverenkiertohäiriöissä nopea apu on ensiarvoisen tärkeää.

– Jos omien oireiden vakavuudesta on epävarma, voi hyvin soittaa hätäkeskukseen ja kysyä, onko kyseessä kiireinen asia vai ei. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäkeskuksessa työskenteleville ihmisille arkea, Rosenvall sanoo.

Lue aiheesta Kotiliedestä: Puutuvatko kädet tai jalat? Puutumisen taustalla voi olla vakava sairaus

X