Terveys

Mistä lyhyt tai pitkä kuukautiskierto kertoo? Kysyimme asiantuntijalta

Onko kuukautiskiertosi normaalipituinen – vai kenties tavallista lyhyempi tai pidempi? Kysyimme asiantuntijalta, mistä lyhyt tai pitkä kuukautiskierto kertoo.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri suosittelee kaikkia naisia seuraamaan kuukautiskiertoaan.

Onko kuukautiskiertosi normaalipituinen – vai kenties tavallista lyhyempi tai pidempi? Kysyimme asiantuntijalta, mistä lyhyt tai pitkä kuukautiskierto kertoo.

Normaali kuukautiskierron pituus eli kuukautisten alkamispäivien väli on 21–35 päivää.

– Kaikki vaihtelu sillä välillä on normaalia, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Myös muutaman päivän vaihtelu yksittäisten kuukautiskiertojen pituudessa on normaalia, sitä voi aiheuttaa jo pelkästään esimerkiksi stressi.

Lyhentynyt kuukautiskierto voi kertoa lähestyvästä menopaussista

Ahonkallio suosittelee kaikkia naisia seuraamaan kuukautiskiertoaan. On tyypillistä, että nuorena, kun kuukautiset ovat vasta alkaneet, kierto saattaa olla paitsi epäsäännöllinen myös hyvin lyhyt, jopa alle 21 päivää.

Jos kuukautiskierto on kuitenkin tasoittunut tietyn pituiseksi ja kierto lyhenee muutamalla päivällä pysyvästi, voi se olla merkki lähestyvästä menopaussista.

– Kuukautiskierron pysyvä lyheneminen voi olla merkki siitä, että on siirrytty transitioon eli niin sanottuun siirtymävaiheeseen, joksi kutsutaan noin 4–10 vuoden aikaa ennen kuukautisten loppumista. Transitiovaiheessa hedelmällisyys on jo selkeästi laskenut, sillä munasolujen laatu on alkanut huonontua, Ahonkallio selittää.

Jos kuukautiskierto lyhenee pysyvästi, se voi olla merkki lähestyvästä menopaussista.
Kuukautiskierron pysyvä lyheneminen voi olla merkki lähestyvästä menopaussista.

Transitiosta eli siirtymävaiheesta käytetään myös nimitystä premenopaussi. Varsinaisesti lyhyen kuukautiskierron aiheuttaa keltarauhashormonin eli progesteronin puute, joka on ensimmäinen hormonaalinen muutos premenopaussissa.

– Periaatteessa nuoremmallakin voi ajoittainen lyhyt kierto johtua ovulaation varhaistumisesta ja puutteellisesta keltarauhashormonivaikutuksesta. Sitä ei ole välttämätöntä hoitaa, mutta jos kiertoa halutaan rytmittää pidemmäksi, se onnistuu helposti kuukausittain kymmenen päivää – kierron 15.–24. päivänä – käytettävällä keltarauhashormonivalmisteella, Ahonkallio kertoo.

Tavallista pidempi kuukautiskierto kielii ovulaation puuttumisesta

Ovulaatioiden puuttuminen on usein syynä tavallista pidempään kuukautiskiertoon.

– Jos kierto on pääsääntöisesti yli 35 päivää, on hyvin todennäköistä, että jos ovulaatio tulee, se tulee vain harvakseltaan, Ahonkallio arvioi.

Ovulaation puuttuminen on ovulaatiohäiriö, joka muodostuu ongelmaksi silloin, jos nainen haluaa tulla raskaaksi. Ilman ovulaatiota spontaani raskaus ei nimittäin ole mahdollinen.

Ahonkallion mukaan yleisin ovulaatiohäiriötä aiheuttava asia länsimaisessa yhteiskunnassa on ylipaino, ja siihen liittyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Hyvä uutinen on, että PCOS-oireyhtymää voidaan hoitaa.

Lue myös:

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

X