Hyvinvointi

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Teksti:
Anna.fi

Ovulaatio aiheuttaa fyysisiä oireita, joista osa on hyvin erikoisia. Nämä kehosi viestit paljastavat, milloin olet hedelmällisimmilläsi.

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Ovulaatio aiheuttaa alavatsakipua

Alavatsassa voi tuntua nipistelevää tai polttavaa kipua, kun munasolu irtoaa. Kipu on usein toispuoleista riippuen siitä, irtoaako munasolu oikeasta vai vasemmasta munasarjasta. Kipu kestää muutamasta minuutista tunteihin. Jopa 20 prosenttia naisista tuntee munasolun irtoamisen.

Vatsaa voi nipistellä jo ennen ovulaatiota. Toispuoleinen vatsakipu ennen ovulaatiota johtuu yleensä munasolun kasvamisesta.

Keskustele: Voiko hedelmöityksen tai ovulaation tuntea?

Ovulaatio lisää kosteutta ja himokkuutta

Ovulaatio saa emättimen erittämään runsaasti kirkasta limaa. Se on läpinäkyvää ja venyvää kuin munanvalkuainen. Ovulaatioliman tarkoitus on helpottaa hedelmöittymistä. Se auttaa spermaa liukumaan syvälle emättimeen kohti munasolua.

Ovulaation aikaan olo voi olla kiihottunut, itsevarma ja seksikäs. Keho viestittää, että nyt kannattaa paritella, koska hedelmällisyys on huipussaan. Limaneritys ja kiihottuminen johtuvat lutenisoivan hormonin ja estrogeenin runsaasta erittymisestä.

Iho ruskettuu helposti ovulaation aikaan

Iho on usein parhaimmillaan ovulaatiohetkellä. Kollageenin tuotanto on runsasta. Iho on kirkas ja ihohuokoset pienentyvät. Tosin jos ihotyyppisi on luonnostaan rasvoittuva, estrogeeni voi nostaa näppyjä etenkin leukaan.

Ovulaatiohetkellä melaniinipigmentin tuotanto kasvaa. Melaniini aiheuttaa ruskettumisen. Iho päivittyy hyvin, mutta käytä aurinkosuojaa, koska maksaläiskiä voi tulla helposti.

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Ovulaatio aiheuttaa verisen välivuodon

Ovulaatio voi aiheuttaa veristä välivuotoa. Vuoto syntyy, kun munasolu irtoaa munarakkulasta. Välivuoto on yleisempää naisilla, jotka käyttävät e-pillereitä, sillä pillereiden hormonit lisäävät välivuotoa. Pieni välivuoto ei ole vaarallista. Se on päinvastoin merkki hedelmällisestä hetkestä, jolloin voit tulla raskaaksi.

Keskustele: Vuoto ovulaation jälkeen

Ruumiinlämpö laskee kun ovuloit

Ruumiinlämpö laskee hieman, kun ovulaatio on juuri tapahtumassa. Munasolun irtoaminen laskee aamulämpöä noin 0,25 astetta. Kun munasolu on irronnut ja matkalla kohtuun, lämpö nousee parina päivänä 0,5–1 astetta.

Ruumiinlämpöä tarkkailemalla voi selvittää hedelmällisimmän hetkensä. Parhaat päivät tulla raskaaksi ovat kaksi päivää ennen ovulaatiota, ovulaatio ja päivä sen jälkeen. Aamulämmöstä kannattaa pitää kirjaa ainakin kuukausi ennen raskauden yrittämistä. Näin huomaat helpommin, mikä on normaali aamulämpösi, ja millaiset vaihtelut ovat selvästi poikkeavia.

Lue: Ovulaatiolaskuri selvittää hedelmällisimmät päiväsi

Ovulaatio turvottaa vatsaa

Ovulaatio voi saada vatsan turpoamaan. Vatsa tuntuu kovalta ja iho pinkeältä. Turvotus johtuu nesteestä, jota kudoksiin varastoituu munasolun irrotessa. Turvotus helpottaa yleensä parin päivän jälkeen, mutta saattaa palata juuri ennen kuukautisia, kun hormonitasot nousevat hetkeksi.

Lue myös: 10 kysymystä turvotuksesta

Ovulaatio voi madaltaa ääntä

Ääni voi käheytyä ovulaation aikana. Myös käheytyminen johtuu kudosten turvotuksesta. Äänihuuliin kertyy nestettä, ja ne eivät värähtele yhtä nopeasti kuin normaalisti, mikä voi madaltaa puheääntä.

Keskustele: Raskaus ja äänen käheytyminen

Ovulaatio voi tehdä rinnoista arat

Rinnat voivat olla arat ja turvonneet ovulaatiohetkellä ja sen jälkeen. Tämä johtuu keltarauhashormonista, jota munarakkula alkaa tuottaa, kun munasolu on irronnut. Osa naisista tuntee kipua vain hetken, kun munasolu on irtoamassa. Toisilla rintojen aristus jatkuu kuukautisten alkuun, koska keltarauhashormonin määrä nousee.

Keskustele: Kipeät rinnat ja alavatsakipuja

Ovulaatio voi aiheuttaa migreenin

Ovulaatio voi aiheuttaa päänsärkyä ja migreenikohtauksia. Päänsärky voi iskeä myös juuri ennen kuukautisia. Kuukautiskierron aiheuttaman päänsäryn tarkkaa syytä ei tiedetä. Se saattaa johtua estrogeenitason vaihtelusta.

Voimakasta kuukautiskierron aiheuttamaa pääkipua voidaan hoitaa estrogeenivalmisteilla. E-pillerit voivat helpottaa oireita, koska ne pitävät estrogeenipitoisuuden tasaisena.

Lue: Migreeni – 20 kotikonstia

Ovulaatiokin aiheuttaa aamupahoinvointia

Osa naisista kärsii ovulaatiohetkellä samanlaisesta aamupahoinvoinnista kuin raskausaikana. Pahoinvointiin voi liittyä ripulia, oksentelua, haju- ja makuherkkyyttä.

Pahoinvointi ja aistien herkistyminen johtuu hormonipiikistä. Estrogeenin, lutenisoivan hormonin ja follikkelia stimuloivan hormonin pitoisuudet pomppaavat yhtä aikaa, kun munasolu irtoaa.

Lue myös: Raskaus ei aina olekaan niin auvoisaa aikaa

Keskustele:

Ovulaatio hukassa
Millaisia ovulaatio-oireita?

Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

Lähteet: Beauty Mag Online, Clearblue, Daily Mail Online, JustMommiesAnne-Maria Laukkanen ja Timo Leino: Ihmeellinen ihmisääni (Gaudeamus), Suomen Migreeniyhdistys, Oireet.fi, Terve.fi, Tohtori.fi

X