Terveys

Mistä tiedän, ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Parhaat hetket tulla raskaaksi ovat kaksi päivää ennen ovulaatiota, ovulaatio ja päivä sen jälkeen. Ovulaation oireet auttavat tunnistamaan hedelmällisimmän hetken.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
iStock

20 prosenttia naisista tuntee munasolun irtoamisen.

Parhaat hetket tulla raskaaksi ovat kaksi päivää ennen ovulaatiota, ovulaatio ja päivä sen jälkeen. Ovulaation oireet auttavat tunnistamaan hedelmällisimmän hetken.

Ovulaation oireet ovat fyysisiä, ja osa niistä on hyvin erikoisia. Nämä kehosi viestit paljastavat, milloin olet hedelmällisimmilläsi.

Ovulaation oireet: munasolun irtoaminen aiheuttaa alavatsakipua

Alavatsassa voi tuntua nipistelevää tai polttavaa kipua, kun munasolu irtoaa. Kipu on usein toispuoleista riippuen siitä, irtoaako munasolu oikeasta vai vasemmasta munasarjasta. Kipu kestää muutamasta minuutista tunteihin. Jopa 20 prosenttia naisista tuntee munasolun irtoamisen.

Vatsaa voi nipistellä jo ennen ovulaatiota. Toispuoleinen vatsakipu ennen ovulaatiota johtuu yleensä munasolun kasvamisesta.

Ovulaatio lisää kosteutta ja himokkuutta

Ovulaatio saa emättimen erittämään runsaasti kirkasta limaa. Se on läpinäkyvää ja venyvää kuin munanvalkuainen. Ovulaatioliman tarkoitus on helpottaa hedelmöittymistä. Se auttaa spermaa liukumaan syvälle emättimeen kohti munasolua.

Ovulaation aikaan olo voi olla kiihottunut, itsevarma ja seksikäs. Keho viestittää, että nyt kannattaa paritella, koska hedelmällisyys on huipussaan. Limaneritys ja kiihottuminen johtuvat lutenisoivan hormonin ja estrogeenin runsaasta erittymisestä.

Iho ruskettuu helposti ovulaation aikaan

Iho on usein parhaimmillaan ovulaatiohetkellä. Kollageenin tuotanto on runsasta. Iho on kirkas ja ihohuokoset pienentyvät. Tosin jos ihotyyppisi on luonnostaan rasvoittuva, estrogeeni voi nostaa näppyjä etenkin leukaan.

Ovulaatiohetkellä melaniinipigmentin tuotanto kasvaa. Melaniini aiheuttaa ruskettumisen. Iho päivettyy hyvin, mutta käytä aurinkosuojaa, koska maksaläiskiä voi tulla helposti.

Ovulaatio aiheuttaa verisen välivuodon

Ovulaatio voi aiheuttaa veristä välivuotoa. Vuoto syntyy, kun munasolu irtoaa munarakkulasta. Välivuoto on yleisempää naisilla, jotka käyttävät e-pillereitä, sillä pillereiden hormonit lisäävät välivuotoa. Pieni välivuoto ei ole vaarallista. Se on päinvastoin merkki hedelmällisestä hetkestä, jolloin voit tulla raskaaksi.

Lue myös: Mistä tiputteluvuoto kuukautisten välillä johtuu ja milloin on syytä huolestua? Kysyimme asiantuntijalta

Ovulaation oireet. Nainen pitelee kuumemittaria käsissään.
Ruumiinlämpöä tarkkailemalla voi selvittää hedelmällisimmän hetkensä. © iStock

Ovulaation oireet: ruumiinlämpö laskee

Ruumiinlämpö laskee hieman, kun ovulaatio on juuri tapahtumassa. Munasolun irtoaminen laskee aamulämpöä noin 0,25 astetta. Kun munasolu on irronnut ja matkalla kohtuun, lämpö nousee parina päivänä 0,5–1 astetta.

Ruumiinlämpöä tarkkailemalla voi selvittää hedelmällisimmän hetkensä. Parhaat päivät tulla raskaaksi ovat kaksi päivää ennen ovulaatiota, ovulaatio ja päivä sen jälkeen. Aamulämmöstä kannattaa pitää kirjaa ainakin kuukausi ennen raskauden yrittämistä. Näin huomaat helpommin, mikä on normaali aamulämpösi, ja millaiset vaihtelut ovat selvästi poikkeavia.

Lue myös Kaksplus.fi: Ovulaatiolaskuri laskee hedelmällisimmän ajankohdan raskaaksi tulemiselle

Ovulaatio turvottaa vatsaa

Ovulaatio voi saada vatsan turpoamaan. Vatsa tuntuu kovalta ja iho pinkeältä. Turvotus johtuu nesteestä, jota kudoksiin varastoituu munasolun irrotessa. Turvotus helpottaa yleensä parin päivän jälkeen, mutta saattaa palata juuri ennen kuukautisia, kun hormonitasot nousevat hetkeksi.

Lue myös: 10 kysymystä vatsan turvotuksesta – erikoislääkäri vastaa

Ovulaatio voi madaltaa ääntä

Ääni voi käheytyä ovulaation aikana. Myös käheytyminen johtuu kudosten turvotuksesta. Äänihuuliin kertyy nestettä, ja ne eivät värähtele yhtä nopeasti kuin normaalisti, mikä voi madaltaa puheääntä.

Ovulaatio voi tehdä rinnoista arat

Rinnat voivat olla arat ja turvonneet ovulaatiohetkellä ja sen jälkeen. Tämä johtuu keltarauhashormonista, jota munarakkula alkaa tuottaa, kun munasolu on irronnut. Osa naisista tuntee kipua vain hetken, kun munasolu on irtoamassa. Toisilla rintojen aristus jatkuu kuukautisten alkuun, koska keltarauhashormonin määrä nousee.

Lue myös: Rinnoissa tuntuu outoa kipua – onko se merkki jostain vakavasta? Asiantuntija kertoo, mistä kivut rinnoissa voivat johtua

Ovulaatio voi aiheuttaa migreenin

Ovulaatio voi aiheuttaa päänsärkyä ja migreenikohtauksia. Päänsärky voi iskeä myös juuri ennen kuukautisia. Kuukautiskierron aiheuttaman päänsäryn tarkkaa syytä ei tiedetä. Se saattaa johtua estrogeenitason vaihtelusta.

Voimakasta kuukautiskierron aiheuttamaa pääkipua voidaan hoitaa estrogeenivalmisteilla. E-pillerit voivat helpottaa oireita, koska ne pitävät estrogeenipitoisuuden tasaisena.

Lue myös: Migreeni ei ole vain päänsärky – näin migreeni vaikuttaa elämään

Ovulaatiokin aiheuttaa aamupahoinvointia

Osa naisista kärsii ovulaatiohetkellä samanlaisesta aamupahoinvoinnista kuin raskausaikana. Pahoinvointiin voi liittyä ripulia, oksentelua, haju- ja makuherkkyyttä.

Pahoinvointi ja aistien herkistyminen johtuu hormonipiikistä. Estrogeenin, lutenisoivan hormonin ja follikkelia stimuloivan hormonin pitoisuudet pomppaavat yhtä aikaa, kun munasolu irtoaa.

Lähteet: Beauty Mag Online, Clearblue, Daily Mail Online, JustMommiesAnne-Maria Laukkanen ja Timo Leino: Ihmeellinen ihmisääni (Gaudeamus), Suomen Migreeniyhdistys, Oireet.fi, Terve.fi, Tohtori.fi

X