Terveys

Rinnoissa tuntuu outoa kipua – onko se merkki jostain vakavasta? Asiantuntija kertoo, mistä kivut rinnoissa voivat johtua

Jos rinnoissa tuntuu kipua, herää helposti huoli esimerkiksi rintasyövästä. Mutta millainen kipu rinnoissa on normaalia ja kuinka usein se on merkki jostain vakavasta? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Jos kipu rinnoissa helpottaa kuukautisten alkaessa, se liittyy todennäköisesti normaaliin hormonitoimintaan.

Jos rinnoissa tuntuu kipua, herää helposti huoli esimerkiksi rintasyövästä. Mutta millainen kipu rinnoissa on normaalia ja kuinka usein se on merkki jostain vakavasta? Kysyimme asiantuntijalta.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on tavallinen vaiva, jolle on monia mahdollisia syitä.

Terveystalon kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Helena Puontilla on huojentavia uutisia niille, joita huolestuttaa esimerkiksi rintasyövän mahdollisuus.

– Rintasyöpä oireilee rintojen kipuna todella harvoin. Olen leikannut tuhansien potilaiden rintoja, mutta heistä vain parilla syöpä on aiheuttanut rintoihin kipua. Todennäköisesti kipu johtuu jostain muusta kuin rintasyövästä, hän kertoo.

Ensimmäiseksi on hyvä pohtia, voiko kipu johtua kuukautiskiertoon liittyvästä hormonitasojen vaihtelusta eli premenstruaalioireyhtymästä (PMS). Veren estrogeeni- ja progesteronipitoisuuksien muutokset kuukautiskierron aikana vaikuttavat nimittäin myös rintarauhaskudokseen.

– Monilla rinnat tuntuvat pinkeiltä ja turvonneilta kuukautiskierron puolivälistä vuodon alkamiseen saakka. Jos kipu helpottaa kuukautisten alkaessa, kyse on todennäköisesti normaaliin hormonitoimintaan liittyvistä rintarauhaskudosten reaktioista.

Lue myös: 7 keinoa helpottaa PMS-oireita ja kuukautiskipuja ilman lääkkeitä – asiantuntija kertoo, milloin on syytä hakeutua lääkäriin

Mastopatia: rintarauhasten tiivistymät voivat aiheuttaa voimakasta kipua

Jos kipu rinnoissa tai rinnassa ei selity PMS-oireilulla tai tuntuu erityisen voimakkaalta, syy kannattaa selvittää tarkemmin. Mitkä sitten ovat yleisimmät rintojen kipujen aiheuttajat?

– Selvästi yleisin syy rintojen voimakkaille kivuille ovat niin kutsutut fibriokystiset muutokset, joista käytetään myös käsitettä mastopatia. Rintarauhanen koostuu muun muassa rauhaskudoksesta, maitotiehyistä, sidekudoksesta, maitorakkuloista ja rasvasta. Mastopatia kehittyy, kun rinnassa oleva sidekudos tukkii maitotiehyitä, jolloin maitorakkulat eivät pääse tyhjentymään normaalisti. Siten toiseen tai molempiin rintoihin muodostuu epätasaisia tiivistymiä tai nesteen täyttämiä kystia, jotka kipeytyvät.

Arviolta jopa puolella naisista esiintyy jossain vaiheessa elämäänsä jonkinlaisia rintojen fibriokystisia muutoksia. Puontin mukaan ne eivät välttämättä edellytä hoitoa tai seurantaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikki yllättävät muutokset rinnoissa on hyvä käydä tarkistuttamassa lääkärin vastaanotolla vakavampien syiden poissulkemiseksi.

– Mastopatiaan ei ole varsinaista parantavaa hoitoa, tosin kystia voidaan tyhjentää ultraäänen avulla. Monet naiset oireilevat koko hedelmällisen ikänsä ajan, ja oireet ovat tyypillisesti voimakkaimmillaan kuukautiskierron loppupuolella.

Rintatulehdus imetyksen aikana on yleinen ja kivulias vaiva

Rintatulehdus eli mastiitti puolestaan puhkeaa yleensä imettäville äideille. Se saa tyypillisesti alkunsa, kun rinnan maitotiehyt tukkeutuu ja muodostaa ihanteellisen kasvualustan erilaisille bakteereille, kuten esimerkiksi stafylokokille. Bakteeri voi päästä livahtamaan maitorauhaseen myös nännissä olevan haavauman kautta.

Rintatulehduksen oireisiin kuuluvat suhteellisen tarkkarajaisen alueen voimakas kipu, kuumotus ja ihon punoitus. Se voi nostaa myös kuumeen ja aiheuttaa rintaan kipeän, kyhmyä muistuttavan muutoksen.

Joidenkin arvioiden mukaan noin kuusi prosenttia raskaana olevista naisista tai imettävistä äideistä sairastaa ainakin yhden rintatulehduksen. Lieväoireinen mastiitti raskauden tai imetyksen aikana on yleensä vaaraton vaiva, joka usein paranee rinnan aktiivisella tyhjentämisellä ja tulehduskipulääkkeillä. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua matalalla kynnyksellä, mikäli oireilu pitkittyy.

Rintatulehdus on mahdollinen myös imettämättömillä naisilla. Puonti korostaa, että mikäli epäilee rintatulehdusta muulloin kuin imetyksen aikana, on syytä hakeutua aina tutkimuksiin.

– Lääkärin kliinisen tutkimuksen, mammografian ja ultraäänitutkimuksen avulla voidaan sulkea pois tulehduksellisen rintasyövän mahdollisuus, Puonti kertoo.

Kipu voi säteillä rintoihin myös rintakehästä tai kylkien alueelta

Toisinaan voi olla vaikea hahmottaa, mistä rinnoissa tuntuva kipu on lähtöisin. Esimerkiksi niin kutsutussa Tietzen oireyhtymässä kipu voi tuntua rinnoissa, vaikka se todellisuudessa säteilee rintoihin kylkiluun ja kylkiruston rajalla oireilevan nivelen ärtymys- ja tulehdustilasta.

– On tyypillistä, että potilas tulee vastaanotolle rintojen kivun takia. Rintoja tunnustellessa kuitenkin huomataan, että itse asiassa kipu ei ole lähtöisin rinnoista, vaan kivun perimmäinen syy on rintakehän kohdassa, jossa kylkiluut yhdistyvät rintalastaan.

Tietzen oireyhtymän perimmäistä syytä ei tunneta. Sen hoitona käytetään yleensä tulehduskipulääkkeitä tai reumalääkitystä sekä paikallista kylmähoitoa. Mikäli vaiva on sitkeä, voi kortisoni-injektiosta olla apua.

Erilaisia kipuja voivat aiheuttaa myös esimerkiksi poikkeuksellisen suuret rinnat. Kookkaat rinnat aiheuttavat tyypillisesti ongelmia niska-hartiaseudulle ja selkään. Myös rintojen venyminen voi tuntua kivuliaalta ja liikunnan harrastaminen olla vaikeaa.

– Jos rinnat hankaloittavat normaalia elämää, voidaan rintojen pienennysleikkaus toteuttaa lääketieteellisin perustein, Puonti kertoo.

Jokaisen naisen kannattaa opetella tuntemaan omat rintansa

Vaikka rintojen kivut eivät yleensä ole merkki mistään vakavasta rintaongelmasta, arviolta joka kahdeksas nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se löydetään. Kun omat rinnat opettelee tuntemaan, myös muutosten huomaaminen on helpompaa.

– Rintojen omatoimisesta tutkimisesta on hyvä tehdä kuukausittainen rutiini. Paras ajankohta rintojen tutkimiselle on heti kuukautisten loputtua. Rintojen kudos on silloin pehmeimmillään, Puonti kertoo.

Rintojen tutkiminen toteutetaan kaksivaiheisesti: katselemalla ja tunnustelemalla. Katseluvaiheessa rinnat käydään silmämääräisesti läpi peilin edessä kädet alhaalla ja ylös nostettuina.

– Rintoja voi katsella ensin edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Peilin kautta pyritään huomaamaan esimerkiksi ihon sisäänvetäymät ja kohoumat, jotka voivat olla merkki kasvaimesta. Samalla kannattaa tarkkailla myös mahdollisia nännin sisäänvetäymiä ja ihottumaa.

Seuraavaksi rinnat tunnustellaan käsin. Ne käydään osio kerrallaan kauttaaltaan läpi, tarkoituksena löytää mahdollisia patteja tai muita poikkeamia. Pyörivin liikkein tehtävän tunnustelun voi toteuttaa vaikka suihkussa, kun iho on vedestä ja saippuasta liukas. Jos rinnoista löytyy mitä tahansa epätavallista, on asia hyvä käydä tutkituttamassa.

rintojen omatoiminen tunnusteleminen
Rintojen omatoiminen tunnusteleminen kannattaa tehdä pyörivin liikkein.

Suomessa rintasyövän seulontaan eli joukkotarkastukseen kutsutaan 50–69 vuotiaat naiset suunnilleen kahden vuoden välein. Osa ikäryhmän ulkopuolelle jäävistä naisista haluaa käydä mammografiassa omakustanteisesti yksityisillä terveysasemilla.

– Alle 40-vuotiaiden ei kuitenkaan kannata käydä mammografiassa ilman erityistä syytä. Nuorten rintojen kudos on yleensä niin tiivistä, ettei mahdollisia syöpiä välttämättä pystytä havaitsemaan mammografiatutkimuksella. Siksi nuorten naisten rinnat tutkitaan ensisijaisesti ultraäänikuvantamisen avulla.

Asiantuntijahaastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Duodecim Terveyskirjastoa ja Tunne rintasi -sivustoa.

X