Terveys

Nivelkivut vaivana? Kysyimme asiantuntijalta, onko ravintolisistä hyötyä nivelten terveydelle

Nivelet nauttivat liikunnasta ja hyvästä ruoasta. Mutta toisinaan niitä kolottaa. Onko siinä vaiheessa ravintolisistä hyötyä vai haittaa – tai vaikutusta laisin?

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
iStock

Kaikenlainen liikkuminen on nivelille hyväksi.

Nivelet nauttivat liikunnasta ja hyvästä ruoasta. Mutta toisinaan niitä kolottaa. Onko siinä vaiheessa ravintolisistä hyötyä vai haittaa – tai vaikutusta laisin?

Miten nivelten hyvinvointiin voi parhaiten vaikuttaa? Entä onko ravintolisistä apua, jos nivelkivut vaivaavat? Kysymyksiin nivelterveydestä vastasi laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.

1 Voidaanko ruokavaliolla vaikuttaa nivelten hyvinvointiin?

Jo noudattamalla virallisia ravitsemussuosituksia nivelten hyvinvoinnissa pääsee pitkälle. Ihmisten aineenvaihdunta on yksilöllinen, ja siksi on myös yksilöllistä, mikä ruokavalio on kullekin sopiva. Liikunnan määrä, stressi ja geenit sekä sairastetut sairaudet vaikuttavat kaikki nivelten hyvinvointiin.

Nivelterveyden kannalta kannattaa muistaa kolme perusasiaa:

1) Ruokavalion on pidettävä yllä sopivaa painoa. Nivelrikon suurin syy on ylipaino, joka rasittaa niveliä.

2) Ruokavaliossa on vältettävä tulehdusta lisääviä ruokia, eli runsasta määrää sokeria, valkoisia jauhoja, huonoja rasvoja ja teollisesti prosessoituja ruokia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki valmisruoat eivät ole huonoja. Esimerkiksi valmishernekeitto on erinomainen ravinnonlähde, samoin kaalilaatikko.

3) Kannattaa nauttia ravintoa, joka tukee suoliston terveyttä. Suoliston hyvät mikrobit ovat tulehduksen ehkäisyn ja ravintoaineiden imeytymisen sekä maksan terveyden kannalta oleellisia. Suolistoterveyttä tukevassa ruokavaliossa nautitaan runsaasti kasviksia (mielellään lähialueella tuotettuja), täysjyväviljoja, hyviä proteiinin lähteitä, kohtuullisesti lihaa ja maitotuotteita sekä lisäksi hyviä rasvoja, kuten oliiviöljyä. Myös kalan rasva on tärkeää, esimerkiksi muikku on erinomainen suomalainen sisävesikala.

Lue myös: Polven rutina on harvoin vaarallista, mutta voi olla merkki myös nivelrikosta tai reumasta – lääkäri kertoo, milloin polven rutina on syytä tutkia

2 Mitkä elintavat ruokavalion lisäksi ovat tärkeitä nivelten hyvinvoinnin kannalta?

Luonnollinen liikkuminen on äärettömän tärkeää nivelten hyvinvoinnin tukena ja ennaltaehkäisemään erilaisia nivelvaivoja. Kaikenlainen liikkuminen on hyväksi: kävely, juoksu, pyöräily, uinti, jumppa, tanssi, portaiden nousu, hyötyliikunta.

Jos kärsii nivelrikosta, uinti on mainio tapa liikkua, koska siinä nivelet eivät kuormitu. Huippu-urheilijoille tahtoo kehittyä nivelvaivoja, koska huippu-urheilu ei ole enää luonnollista liikkumista.

3 Kannattaako paljon urheilevan nauttia jotain lisäravinnetta nivelten hyvinvoinnin tueksi?

En suosittele sitä suoralta kädeltä, mutta kannattaa varmistaa riittävä C- ja D-vitamiinin saanti, samoin kalkin ja magnesiumin. Paljon urheilevan kannattaa myös nauttia riittävästi proteiinia, sillä nivelrustojen ja nivelluun kollageeni muodostuu proteiinista eli aminohapoista. Sekaruokaa syövä urheilija saa todennäköisesti ruokavaliostaan ihan riittävästi proteiinia, mutta vegaanit eivät välttämättä.

4 Millaisia ravintolisiä nivelten hyvinvointiin on tarjolla?

Vaikuttavimpia ravintolisiä nivelten tueksi ovat glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja kurkumiini sekä kalaöljy. MSM eli metyylisulfonyylimetaani on orgaaninen rikki, jota esiintyy luontaisesti ihmisissä, eläimissä ja kasveissa.

Rannikkomännynkuoriuute eli pycnogenol on kymmeniä vuosia käytetty ravintolisä nivelille. Boswellia on pihka, jota käytetään usein nivelvalmisteissa yhtenä ainesosana. Myös piivalmisteet ja kollageeni tukevat nivelten hyvinvointia.

Nivelkivut voivat helpottaa ravintolisillä. Niiden vaikutus on kuitenkin yksilöllinen.
Nivelkivut voivat helpottaa ravintolisillä. Niiden vaikutus on kuitenkin yksilöllinen.

5 Mihin ravintolisien vaikutukset perustuvat?

Kaikki yllä mainitut ravintolisät lupaavat vähentää tulehdusta, mutta glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti jossain määrin myös vahvistavat rustoa.

Glukosamiinia esiintyy rustokudoksessa, ja se osallistuu nivelten ruston aineenvaihduntaan. Iän ja erityisesti nivelrikon vuoksi glukosamiinin määrä elimistössä vähenee. Sidekudoksissa ja solukalvoissa on luontaisesti kondroitiinisulfaattia. MSM voi puolestaan olla hyödyllinen lisä yhdistettynä glukosamiiniin ja kondroitiinisulfaattiin.

Rannikkomännynkuoriuutteen eli pycnogenolin uskotaan hidastavan solujen vanhenemista. Pii on välttämätön ravintoaine luuston ja nivelten kehittymiselle.

6 Kenen kannattaa kokeilla nivelille tarkoitettuja ravintolisiä?

Jos nivelkivut vaivaavat, ravintolisiä kannattaa kokeilla. Niiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja selviävät vain kokeilemalla. Glukosamiinista, kondroitiinisulfaatista ja kurkumiinista on tehty tieteellisiä tutkimuksia, joissa on todettu niiden tulehdusta vähentävä vaikutus, ja niitä myös lääkärit suosittelevat.

MSM:n vaikutuksia on tutkittu jonkin verran nivelrikkopotilailla, mutta tulokset ovat edelleen epävarmoja. Parhaat tulokset on saatu MSM:stä yhdistettynä glukosamiiniin ja kondroitiinisulfaattiin.

7 Mitkä vitamiinit ovat erityisen hyviä nivelten hyvinvoinnin kannalta?

C-vitamiini on yleisantioksidantti, jota tarvitaan kollageenin muodostumiseen niin ihossa kuin sidoskudoksissa. Parhaita C-vitamiinin lähteitä ovat kasvikset, marjat ja hedelmät. Ravinnosta saatava C-vitamiini ei kuitenkaan aina riitä, varsinkin jos kärsii nivelkivuista. Myös stressi ja erilaiset ympäristömyrkyt kuluttavat C-vitamiinivarastojamme. Siksi C-vitamiinia voi olla syytä ottaa myös lisänä.

8 Jos nivelkivut vaivaavat, voiko maustekasveina tunnetuista ravintolisistä olla hyötyä?

Monet nivelvaivoista kärsivät joutuvat syömään paljon tulehduskipulääkkeitä, mutta niiden sijaan tai ainakin ohella kannattaa kokeilla kurkumiinia. Se ei rasita vatsaa kuten tulehduskipulääkkeet, mutta voi olla aivan yhtä tehokas. Kurkumiini on kurkuma-nimisestä maustekasvista uutettu vahva yleisantioksidantti, joka toimii tulehduskipulääkkeen tavoin.

Kurkumaa voi käyttää myös ihan mausteena, mutta sen kurkumiinipitoisuus on pieni, joten sillä ei ole yhtä voimakasta vaikutusta kuin ravintolisänä myytävällä kurkumiinilla.

Myös inkiväärillä voi olla tulehduksia ja nivelkipuja helpottava vaikutus. Nokkonen on perinteinen nivelrohto, jota voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi. Mineraalipitoisella nokkosella on maksan toimintaa tukeva vaikutus, ja monella se riittää pitämään hemoglobiiniarvot kohdillaan.

9 Onko vaarana, että erilaiset ravintolisät kuormittavat maksaa?

Monella ihmisellä maksa on kuormittunut erilaisten lääkkeiden ja huonon ruokavalion vuoksi, joten jokin luontaistuote tai ravintolisä saattaa aiheuttaa lisäkuormitusta.

Luontaistuotteet ovat Suomessa hyvin mietoja, joten itsessään ne tuskin kuormittavat maksaa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miksi liikuntaa suositellaan, jos nivelkivut vaivaavat? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen nivelten terveydestä

X