Terveys

Onko uiminen ukkosella vaarallista – ja vaikuttaako vuodenaika asiaan? Asiantuntija kertoo, miten toimia ukonilman iskiessä

Uiminen ukkosella ei ole riskitöntä. Mitä siis tehdä, jos ukkonen yllättää kesken uintireissun tai ulkoilun? Asiantuntijalla on suositeltaviin toimiin selkeä näkemys.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Ukkosella uiminen tai ulkoilu ei kannata, sanoo asiantuntija.

Uiminen ukkosella ei ole riskitöntä. Mitä siis tehdä, jos ukkonen yllättää kesken uintireissun tai ulkoilun? Asiantuntijalla on suositeltaviin toimiin selkeä näkemys.

Moni saattaa ajatella, että äkillinen ukkoskuuro menee yhtä nopeasti ohi kuin ilmaantuukin. Onko uiminen ukkosella vaarallista tai kannattaako rannalle jäädä odottelemaan ukkosmyrskyn laantumista? Entä missä vaiheessa vedestä kannattaa poistua ja miksi?

Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä vastaa kahdeksaan ukkoseen liittyvään kysymyksiin.

1. Onko uiminen ukkosella vaarallista?

Ukkosella ei kannata uida. Kun salama saa pilvestä alkunsa, ei ole ennakoitavissa, mihin se iskee. Salama hakeutuu maan pintaa ja sen vastakkaismerkkistä sähkövarausta kohti.

Vasta kun salama on jo todella lähellä maata, sen alla olevasta ympäristöstä valikoituu kohde, joka erottuu salamalle parhaiten. Jos salaman alla on vesistö, uimari erottuu vedenpinnasta.

Uimari ei ole ukkosella turvassa.

Jos salama on iskemässä uimarin lähelle, se hakeutuu usein korkeimpaan kohtaan – eli luultavasti uimarin päähän. Uimari ei siis ole ukkosella turvassa.

Lisäksi vesi johtaa sähköä, ja vedessä oleva uimari on ikään kuin osa vettä. Jos salama iskee uimarin lähelle veteen, myös vedessä oleva uimari altistuu sähköiskulle.

Jos salama iskee järven toisessa päässä veteen, sähkövirta muuttuu lämmöksi ja häviää muutaman kymmenen metrin säteellä. On kuitenkin mahdotonta etukäteen ennakoida, mihin päin järveä salama iskee.

Vaikka suurin osa salamoista iskee ukkospilven läheisyyteen, osa salamoista huitelee jopa kilometrien päähän. Vaikka kuuluisi etäistäkin jyrinää, on aina mahdollista, että seuraava salama päätyy iskemään havaitsijan lähistölle.

Salaman sähkövirta voi kulkeutua veteen myös rantaviivan lähellä olevasta puusta, jos salama iskee puuhun.

Lue myös: Millainen sää huomenna on? Näin sääennusteet syntyvät

2. Entä vaikuttaako vuodenaika asiaan – onko avannossa uiminen ukkosella vähemmän riskialtista?

Jos talvella salama on iskemässä avantouimarin lähelle, ei hän ole paremmassa turvassa ukkoselta kesäiseen uimariin verrattuna – mutta ei kyllä suuremmassakaan vaarassa.

Riski salamaniskun saamiseen talvella Suomessa on kuitenkin vielä huomattavasti pienempi kuin iskun saaminen kesällä, koska talvella salamoi niin paljon vähemmän.

3. Onko uiminen ukkosella yhtä vaarallista järvessä kuin kotipihan puhallettavassa uima-altaassa?

Kummassakin on yhtä lailla riskinsä.

Uima-altaassa on se huono puoli, että pienellä pinta-alalla voi olla useita ihmisiä. Jos salama iskee altaaseen, kaikki pienellä alueella olevat saavat iskun. Eli vaikutukset kasvavat, mitä enemmän ihmisiä alueella on.

Sama pätee uimisen lisäksi myös vaikkapa telttailuun. Ukkosella teltasta olisi hyvä poistua ja riskien minimoimiseksi retkeilijöiden tulisi hajaantua metsään. Jos kaikki ovat ahtautuneita samaan telttaan ja salama iskee siihen, kaikki saavat todennäköisesti vammoja.

4. Missä vaiheessa vedestä tulisi poistua?

Kun ukkonen lähestyy, on tärkeää poistua vedestä mahdollisimman nopeasti. Ei kannata jäädä odottelemaan, että ukkonen osuu aivan kohdalle.

Vedestä kannattaa poistua jo ennen ensimmäistä jyrähdystä, mutta ihan viimeistään, kun kuulee ukkosen ensimmäisen kerran.

Myös vesirajan lähellä oleskelu voi olla vaarallista. Salama hakeutuu mielellään veteen, mutta se saattaa mennä veteen rannan kautta, jos rannalla on korkeampia kohteita, kuten rannalla oleskeleva ihminen.

5. Minne tulisi hakeutua suojaan ukkoselta?

Kaikista turvallisinta on olla sisätiloissa ja välttää kaikkea ulkona oloa, kuten uimista, lenkkeilyä ja vaeltamistakin.

Ensisijaisesti tulisi hakeutua sisätiloihin.

Ensisijaisesti tulisi siis hakeutua sisätiloihin ja pysytellä vaikkapa huoneen keskellä etäällä sähkölaitteista, tulisijasta, ovista ja ikkunoista.

Sisälle tulisi hakeutua mieluiten jo ennen kuin ukkonen alkaa, koska ensimmäinen salama ei anna mitään varoitusmerkkejä. Jos sisätiloja tai autoa ei ole lähettyvillä, kannattaa tutkailla ympäristöä. Mikäli itse on alueen erottuvin kohde, lähelle hakeutuva salama luultavasti osuisi itseen.

Kannattaa myös vältellä asioita ja paikkoja, jotka johtavat hyvin sähköä. Ei siis kannata asettua suuriin lätäköihin seisoskelemaan tai ojaan makaamaan.

6. Kannattaako hakeutua itseä korkeamman puun alle suojaan?

Ei kannata. Ihminen johtaa sähköä paremmin kuin puu, joten jos ihminen on heti puun alla, johon salama iskee, virta hyppää ihmiseen.

Jos mitään varsinaista suojaa ei ole, puita voi käyttää houkuttimina.

Jos mitään varsinaista suojaa ei ole, puita voi käyttää houkuttimina hakeutumalla puun korkeuden mitan päähän puusta. Eli jos puu on 20 metriä korkea, voi hakeutua 20 metrin päähän puusta ja mennä kyykkyyn. Jos salama iskee, se iskee todennäköisemmin puuhun.

Puusta sähkövirta etenee maata pitkin satunnaisia reittejä sinne, mistä se löytää parhaan maadoituksen. Kun on asettunut tarpeeksi kauas puusta, maan alla kulkeva sähkövirta ehtii heikentyä.

Tällaisissa tapauksissa myös kumisaappaista voi olla hyötyä, sillä ne toimivat ikään kuin suojana maan alla kulkevan sähkövirran ja ihmisen välillä. Muissa tapauksissa kumisaappaista tai muista suojavarusteista ei ole hyötyä salaman iskiessä.

7. Jos vesi johtaa sähköä, onko sadekin ukkosella vaarallista?

Vaikka sade on vettä ja vesi johtaa sähköä, salaman reitti ei kulje pilvestä maahan pisaroiden kautta. Sadetta ei siis tarvitse erityisesti pelätä ukkosellakaan.

Kotiliesi.fi: Miten ukkonen syntyy? Entä miten suojautua ukkoselta? Nämä asiat haluat tietää, kun salamoi ja jyrisee!

8. Kuinka todennäköistä on, että salama iskee ihmiseen?

Moni ajattelee, että salamaniskun todennäköisyys on niin pieni, että on ihan sama, miten ukkosella toimii. Tosiasia on kuitenkin, että Suomessakin ihmisiä kuolee salamaniskuihin.

Todennäköisyys on pieni: lähes samaa kuin tekisin yhden rivin lottoa ja voittaisin päävoiton. Joidenkin kohdalle se lottovoittokin kuitenkin tulee. Ei siis kannata ehdoin tahdoin ajoittaa rantapäivää sellaiseen ajankohtaan, jolle on luvattu ukkosta.

X