Terveys

Purentakisko ei aina ole narskuttelijalle tarpeen – jumppa ja palleahengitys ovat jopa tehokkaampi apu

Narskuttelu kuluttaa hampaita. Purentakisko suojaa purukalustoa, mutta omat konstit voivat hoitaa itse vaivaa sitä tehokkaammin.

Teksti:
Virve Järvinen 
Kuvat:
Istock

Yöllä käytettävä purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita kulumiselta.

Narskuttelu kuluttaa hampaita. Purentakisko suojaa purukalustoa, mutta omat konstit voivat hoitaa itse vaivaa sitä tehokkaammin.

Mikä avuksi narskutteluun – onko purentakisko paras hoito, vai voiko vaivaa hoitaa itse? Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Iiro Linko HammasOskarista ja Oral Porvoosta vastasi kysymyksiin narskuttelusta.

1. Miksi narskuttelu voi tulla yllätyksenä?

Kun hampaat hienontavat ruokaa, purentalihakset ahkeroivat ja hampaat koskettavat toisiaan. Muulloin purentalihasten tulisi levätä rentoina ja ylä- ja alahampaiden välissä olla ilmarako. Narskuttelija kirskuttelee hampaitaan ateria-aikojen ulkopuolellakin. Koska se tapahtuu usein nukkuessa, hän ei tiedä tavastaan – ei varsinkaan, jos nukkuu yksin.

Osa ihmisistä narskuttelee valveilla, esimerkiksi kun keskittyy tekemään jotain. Kun huomio kiinnittyy vahvasti muuhun, narskuttelu jää huomaamatta. Jos on vuosia kiristellyt leukaperiään, voi olla vaikea erottaa kasvojen rentoa olotilaa jännittyneestä.

Narskuttelu eli bruksismi paljastuu usein hammaslääkärin vastaanotolla. Potilas tulee hakemaan apua, sillä narskuttelu aiheuttaa oireita.

2. Mitä haittaa narskuttelusta on?

Narskuttelu kuluttaa hampaita, jolloin ne ja paikat voivat lohjeta. Hoitamattomana se voi ennen pitkää muovata etuhampaat nysiksi. Ennen kuin ollaan niin pitkällä, hampaat varoittavat tulevasta kiillevaurioilla: kiille häviää etuhampaiden kärjistä ja alta paljastuu tummempi hammasluu.

Purentalihasten kuormittuminen voi aiheuttaa kipuja kasvojen alueelle. Päätä ja niskaa voi särkeä, ja leukanivelet voivat olla jäykät. Hampaat voivat olla arat ja vihlovat.

3. Onko purentakisko narskuttelijalle hyödyllinen?

Akryylimuovinen, yöllä käytettävä purentakisko suojaa hampaita kulumiselta. Se estää hampaiden kosketuksen toisiinsa, rentouttaa purentalihaksia ja poistaa kipuja.

Jos hampaiden kuluminen on ainoa haitta eikä narskuttelijalla ole muita oireita, motivaatio käyttää kiskoa voi olla heikko. Säilytysrasiaansa unohdettu purentakisko on turha.

Narskuttelu on tahdosta riippumatonta, keskushermoston säätelemää toimintaa. Osalla ihmisistä se liittyy stressiin. Tällöin erilaiset stressinhallintakeinot voivat olla jopa tehokkaampia kuin kiskohoito. Silti monelle narskuttelijalle purentakisko on hyödyllinen.

4. Mitä hyötyä hengitysharjoituksista on narskuttelijalle?

Narskuttelun oireet vaihtelevat voimakkuudeltaan. Bruksaajalla on hyvä olla useita, eri tilanteisiin sopivia keinoja hoitaa niitä.

Moni bruksaaja hyötyy erityisesti palleahengityksestä. Se vähentää hengitysapulihasten, kuten pään nyökkääjälihaksen työtä. Se on syvää ja rytmiltään rauhallista ja täyttää keuhkot ilmalla alaosistaan lähtien. Se tuntuu ylävatsalla, jolla lepäävä kämmen nousee ja laskee hengityksen tahdissa.

Tietoinen syvään hengittäminen hidastaa hengitysrytmin ja rauhoittaa mielen. Se lievittää narskuttelua pahentavan paineen ja kiireen tunnetta.

5. Millaista jumppaa hammas­lääkäri suosittelee?

Purentalihakset ovat tahdonalaisia lihaksia. Niiden kireyttä ja kipua voidaan lievittää lihaksia rentouttavilla ja alaleuan liikkuvuutta lisäävillä, venyttävillä harjoituksilla. Hammaslääkäri ohjaa potilaalleen yksilöllisiä, hänen vaivaansa ja oireeseensa sopivia harjoitteita.

Voit kokeilla näitä: työnnä alaleukaa pitkälle eteen ja vedä se taakse. Vaihda suuntaa ja vie leukaa sivulta toiselle. Saat harjoitukseen lisää tehoa, kun vastustat leuan liikettä kädellä.

Kun avaat suun ammolleen, venytät suun sulkijalihaksia. Leukanivelten aineenvaihdunta paranee, kun tuot alaleuan eteen ja teet tässä asennossa leuan avaus- ja sulkemisliikettä. Poskilihakset rentoutuvat, kun purskuttelet suussa vettä.

6. Mikä auttaa, kun aamulla leukaniveliä särkee?

Jos kipu on akuutti vaiva, kannattaa kokeilla kylmää. Ellei kotona ole kylmäpakkausta, pyyhkeeseen kääräisty pakastevihannespussi ajaa saman asian.

Jos kipu on kiusannut pidempään, esimerkiksi kauratyynyn lämpö tuntuu hyvältä. Lämpöhaude lisää verenkiertoa kudoksissa, ja sitä voi käyttää myös verryttelynä ennen leukajumppaa. Lämpimillä lihaksilla harjoittelu on miellyttävämpää.

Moni bruksaaja hyötyy erityisesti palleahengityksestä.

7. Mitä jos omahoito ei auta?

Jos omahoito ei auta, hyvin tehty purentakisko voi olla avuksi. Kannattaa myös ottaa yhteyttä purentaelinfysioterapiaan erikoistuneeseen fysioterapeuttiin, joka paneutuu narskuttelua ylläpitäviin tekijöihin, kuten purentaan osallistuvien lihasten epätasapainoon. Osa potilaista hyötyy harjoituksista, jotka vaikuttavat niska-hartiaseudun ja pään ja alaleuan asentoon.

Fysioterapeutti hallitsee kivunhoidon ja voi lievittää purentalihasten kireyksiä suun sisä- ja ulkopuolella tapahtuvilla käsittelyillä. Kipuun voidaan käyttää myös laitehoitoja.

Lue myös: Päänsärky tai tinnitus voi johtua leuan alueen jumeista – näin hierot ja rentoutat purentalihaksia kotona

8. Paraneeko narskuttelu pistoksilla?

Käyttäisin botuliinitoksiinipistoksia vasta viimeisenä hoitona, kun kaikki muut on kokeiltu. Botuliinitoksiini lamaa purentalihaksia, jolloin leuka rentoutuu ja kasvojen alueen kivut helpottuvat. Hoito vaikuttaa kolmesta kuuteen kuukautta.

Botuliinitoksiinia saa pistää siihen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö. Vain pieni osa hammaslääkäreistä on kouluttanut siihen.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Rosa-Maria Ryyti pääsi narskuttelusta eroon botox-hoidolla, ja samalla hänen kasvonsa kapenivat yllättäen – kuvat osoittavat muutoksen

9. Mitä purentakisko ja narskuttelun hoito maksavat?

Purentakisko maksaa 500–800 euroa. Fysioterapian hinta riippuu hoidon kestosta ja alkaa noin 50 eurosta. Botuliinitoksiinihoito maksaa noin neljäsataa euroa/kerta.

Jumppa, rentoutus- ja hengitysharjoitukset maksavat vain vaivan. Niiden teho perustuu säännöllisyyteen. Puhelimeen ladattava sovellus voi muistuttaa harjoittelusta.

10. Voiko hoidon kustannuksiin vaikuttaa itse?

Jos käytössä on purentakisko, suun terveydestä kannattaa huolehtia tavallistakin tarkemmin. Kisko ei välttämättä asetu uudelleen paikattujen hampaiden päälle, jolloin vaihtoehtona on teettää uusi kisko tai jättää se käyttämättä – ja kumpikin vaihtoehto lisää kustannuksia.

Kisko voi kestää hoidettuna viidestä kymmeneen vuotta. Se pestään aina käytön jälkeen hammasharjalla ja saippualla. Hammastahnan hankaavista aineista tulee naarmuja, joihin kertyvät bakteerit altistavat suutulehduksille.

Purentakisko maistuu lemmikeille, joten se kannattaa säilyttää koiran ulottumattomissa. Se saattaa rikkoutua, jos se pääsee putoamaan kovalle laattalattialle tai kolahtaa pesualtaaseen.

X