Terveys

Sisään kasvanut karva on yleinen riesa – näin niitä voi ennaltaehkäistä

Sisään kasvanut karva on monelle tuttu kiusa. Asiantuntija kertoo, kuinka niistä pääsee eroon.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Sisään kasvanut karva voi aiheuttaa karvatupen tulehduksen.

Sisään kasvanut karva on monelle tuttu kiusa. Asiantuntija kertoo, kuinka niistä pääsee eroon.

Sisään kasvanut karva on yleinen vaiva. Blue Lagoon -kauneushoitolaketjun palveluvastaava Nina Kortene kertoo, mistä sisäänpäin kasvavat karvat johtuvat ja kuinka niitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa.

Mikä on sisään kasvanut karva?

Se on tavallinen ihokarva, joka normaalin kasvusuunnan sijaan lähtee kasvamaan väärään suuntaan eli karvatuppeen tai ihon pintakerroksen alle.

Mihin sisään kasvaneita karvoja ilmestyy?

Tyypillisimmin sisään kasvaneita karvoja ilmestyy alueille, joissa on eniten rasvaa tai joissa iho rasvoittuu herkästi, eikä pääse hengittämään. Tällaisia alueita ovat muun muassa hartiat, niska, pakarat, nivuset sekä intiimialue. Sisään kasvanut karva voi kuitenkin ilmestyä mihin tahansa kohtaan kehoa.

Mistä sisään kasvanut karva johtuu?

Jos kiusa on toistuva, taustalla voi olla perinnöllinen taipumus, eikä siihen voi vaikuttaa. Myös karva- ja ihotyypillä on väliä, sillä karheat ja kiharat karvat lähtevät helpommin kasvamaan sisäänpäin.

Rasvoittuva tai vastaavasti kovin kuiva ja hilseilevä iho voi altistaa sisään kasvaville karvoille, kun karva ei pääse talin tai kuolleen ihosolukon alta kasvamaan ulos.

Kireiden ja huonosti hengittävien vaatteiden käyttäminen voisi edesauttaa karvojen kasvamista sisäänpäin, kun iho ei pääse hengittämään.

Lue myös: Onko karvoja kasvava luomi hyvänlaatuinen, ja saako luomikarvoja nyppiä? Kysyimme ihotautilääkäriltä

Sisään kasvanut karva lähtee kasvamaan väärään suuntaan eli karvatuppeen tai ihon pintakerroksen alle.

Miten sisään kasvaneita karvoja voi ehkäistä?

Sisään kasvaneita karvoja voi ehkäistä hyvällä hygienialla. Jos hikoilee paljon, iholle muodostuu rasvoittumisen myötä talia, joka tukkii karvatupen. Näin karva ei pääse kasvamaan normaaliin kasvusuuntaan ylös ja ulos.

Myös ihon säännöllinen kuorinta ja kosteuttaminen auttaa.

Hellävarainen kuorinta poistaa kuollutta ihoa ja kosteuttaminen ehkäisee ihon kuivumista ja hilseilyä. Ihoa ei kuitenkaan kannata kuoria liian usein, sillä se voi ärsyttää ihoa liikaa.

Altistavatko tietyt karvanpoistomenetelmät sisään kasvaville karvoille?

Moni kokee, että sisään kasvanut karva kiusaa useammin, jos karvoja poistaa höyläämällä. Tämä voi johtua siitä, että höylä katkaisee karvan ihon pinnalta, jolloin karvatuppi jää edelleen ihoon. Ihon pinnan alle voi jäädä katkenneita karvoja. Höylää joutuu myös käyttämään useasti, jolloin ihon ärsytystä tapahtuu enemmän.

Jos höylääminen aiheuttaa sisään kasvaneita karvoja, voi kokeilla esimerkiksi sokerointia höyläämisen sijaan.

Sokeroinnissa karva poistetaan juurineen. Samalla iholta saadaan kuorittua myös kuollut ihosolukko pois, jolloin karvat pääsevät kasvamaan ihon pintaan. Sokeroinnin suositeltu väli on noin neljä viikkoa.

Vaikka epilointi ja sokerointi ovat samantyylisiä menetelmiä, epilaattori saattaa katkaista karvan herkemmin, jos laite on kulunut tai väärässä asennossa. Epilaattori ei myöskään kuori ihoa lainkaan.

Kotiliesi.fi: Ihokarvoille kyytiä hellävaroen – älä tee näitä virheitä sheivatessa

Miten sisään kasvaneita karvoja tulisi hoitaa?

Ennaltaehkäisy eli hyvinvoiva, kosteutettu ja terve iho on paras hoitomuoto. Jos sisään kasvanut karva aiheuttaa karvatupen tulehduksen, sitä voi hoitaa apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella, joka hillitsee tulehdusta.

Tulehdus voi aiheuttaa iholla finniä muistuttavan märkäpään. Kyseessä on yleensä vain esteettinen haitta. Pienistä tulehduksista ei ole vaaraa, jos tulehduksen hoitaa, eikä päästä sitä leviämään.

Jos karva kasvaa sisäänpäin, voi tehostaa ihon kuorimista, jolloin karva saattaa tulla itsestään pois. Paras tapa on satsata happoja sisältäviin kotihoitotuotteisiin ja odotella, josko karva tulisi itsestään ulos.

Jos karva pysyy sitkeästi sisällä, sitä voi myös koittaa auttaa ulos desinfioiduilla pinseteillä. Tähän liittyy kuitenkin aina tulehdusriski – jos välineet eivät ole puhtaat, tulehdus voi pahentua.

Jos sisään kasvanut karva aiheuttaa ison, kipeän tai kutisevan patin, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

X