Terveys

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Tiesitkö, että kurkuma voi ehkäistä hiljaista tulehdusta, ehkäistä flunssaa ja lievittää kipuja? Listasimme 10 asiaa, joiden takia kurkumasta kannattaa tehdä keittiön vakiomauste.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kurkumaa on käytetty jo tuhansia vuosia lääkekasvina, joka hoitaa tulehdusta, laskee kuumetta, parantaa ruoansulatusta ja puhdistaa elimistöä.

Tiesitkö, että kurkuma voi ehkäistä hiljaista tulehdusta, ehkäistä flunssaa ja lievittää kipuja? Listasimme 10 asiaa, joiden takia kurkumasta kannattaa tehdä keittiön vakiomauste.

Kurkuma on paitsi mauste, joka värjää curryn keltaiseksi, myös lääkekasvi, jota on käytetty intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä jo tuhansien vuosien ajan hoitamaan tulehdusta, laskemaan kuumetta, parantamaan ruoansulatusta ja puhdistamaan elimistöä.

Lue myös: Lisää kasviksia ruokavalioon helposti ja herkullisesti – testaa nämä 9 ihanaa ruokaa

Kurkuman terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti. The Journal of the American Chemical Societytiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumalla on muun muassa antioksidanttisia, antibakteerisia ja tulehdusta torjuvia ominaisuuksia.

Listasimme 10 terveyshyötyä, jotka kurkumaan on tutkimusten perusteella liitetty.

1. Kurkuma torjuu hiljaista tulehdusta

Kurkuma saattaa torjua kehon matala-asteista eli hiljaista tulehdusta, jonka nähdään olevan monien sairausten, kuten diabeteksen ja masennuksen takana. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jonka on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu hillitsevän elimistön tulehdustilaa.

2. Vähentää suolistokaasuja

Kurkumaa voidaan käyttää suolistokaasujen ja vatsan turvotuksen poistamiseen. Kurkuman sisältämän kurkumiinin on todettu vähentävän kaasun muodostumista suolistossa.

3. Kurkuma toimii flunssalääkkeenä

Kurkumassa on ainesosisa, jotka auttavat vahvistamaan elimistön puolustusärjestelmää. Vahva puolustusjärjestelmä puolestaan vähentää riskiä sairaustua esimerkiksi flunssaan.

Jos kärsit flunssasta tai vilustumisesta, kokeile lääkkeeksi lämmintä kurkumateetä.

4. Lievittää kipuja

Kurkumaa pidetään luonnollisena tulehduskipulääkkeenä. Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuman on todettu vähentävän nivelsairauksista johtuvia kipuja jopa yhtä hyvin kuin ibuprofeiinin.

5. Hoitaa haavoja

Kukuma on luonnollinen antiseptinen ja antibakteerinen aine, jota voidaan käyttää haavojen puhdistukseen.

Jos iholla on haava tai palovamma, kurkumaa voi ripotella vahingoittuneelle alueelle parantumisen nopeuttamiseksi.

6. Ehkäisee sydänkohtausta?

Kurkumiinin on tutkimuksen mukaan todettu alentavan ohitusleikkauspotilaiden sydänkohtausriskiä. Tutkijat epäilevät, että taustalla ovat kurkumiinin antioksidanttiset ja tulehdusta torjuvat ominaisuudet.

7. Ehkäisee syöpää?

Kurkumalla on antikarsinogeenisia ominaisuuksia. Vaikka lisätutkimusta vielä tarvitaan, laboratoriokokeiden mukaan kurkumiinilla on havaittu olevan syöpää vastustavia ja heikentäviä ominaisuuksia. Kurkumiini voi laukaista syöpäsoluissa solukuolemaa, joten elimistö voi päästä kurkumiinin avulla eroon syöpäsoluista.

8. Alentaa kolesterolia

Kurkuma voi alentaa veren kolesterolitasoa. Koska korkea kolesteroli voi esimerkiksi aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia, ruoan maustaminen kurkumalla ei ole lainkaan huono ajatus.

9. Kurkuma taltuttaa närästystä

Kurkuma edistää ruoansulatusta ja torjuu närästystä. Toisaalta runsaasti käytettynä kurkuma voi aiheuttaa vatsavaivoja.

10. Tehoaako kurkuma jopa Alzheimeriin ja masennukseen?

Kurkumiinilla on vaikutusta myös aivojen toimintaan. Tutkimuksen mukaan se saattaa hidastaa ja jopa estää Alzheimerin tautia. Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan. Mauste voi myös ehkäistä masennusta ja lievittää stressiä.

Huomioi!

Sopiva annosmäärä kurkumaa on noin 2 teelusikallista jauhettua kurkumaa päivässä. Liian suurina annoksina kurkuma voi aiheuttaa pahoinvointia.

Lähteet: Authority Nutrition, BBC, GreenMedInfoRavintolisäWiki, Top10 Home RemediesWebMd, Women’s Health

Lue myös:

Kärsitkö matala-asteisesta tulehduksesta? Tee testi ja selvitä, onko kehossasi salakavalaa tulehduskuormitusta ja oksidatiivista stressiä

7 päivän marjahaaste: syö kaksi annosta marjoja päivässä ja hyödynnä marjojen mahtavat terveysvaikutukset

 

X