Terveys

Vaihdevuosissa osteoporoosin riski kasvaa – ”Tyypillinen ensioire on kaatumiseen liittyvä rannemurtuma”

Luuntiheys alkaa haurastua neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla osteoporoosin riski kasvaa, kun estrogeenin tuotanto hiipuu. Osteoporoosi paljastuu tyypillisesti, kun ranne murtuu kaatumisen seurauksena.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Istock

Osteoporoosi paljastuu tyypillisesti, kun ranne murtuu lenkillä kaatuessa.

Luuntiheys alkaa haurastua neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla osteoporoosin riski kasvaa, kun estrogeenin tuotanto hiipuu. Osteoporoosi paljastuu tyypillisesti, kun ranne murtuu kaatumisen seurauksena.

Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän sitä hajottavien ja rakentavien solujen yhteistyönä. Osteoporoosi syntyy, kun rakentajasolut eivät kuitenkaan ehdi korvata sitä määrää luuta, jonka hajottajasolut tuhoavat. Kaikkien luut haurastuvat iän myötä, mutta osteoporoosia sairastavalla muutos tapahtuu normaalia nopeammin.

– Luuntiheys on suurimmillaan 20–30 vuoden iässä ja alkaa haurastua neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Luuston terveydestä kannattaa huolehtia läpi elämän, sillä sen mineraalikatoa on mahdollista jarruttaa terveellisten elintapojen avulla missä iässä tahansa, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori Marjo Tuppurainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Osteoporoosi naisilla: riski kasvaa vaihdevuosissa

Naisilla luumassan haurastuminen kiihtyy vaihdevuosi-iässä, kun luun hajottajasoluja hillitsevän estrogeenin tuotanto loppuu. Estrogeenin tuotannon hiipuessa riski osteoporoosille kasvaa.

– Menopaussin jälkeen luuntiheys alkaa pienentyä 1–2 prosentin vuositahdilla, minkä vuoksi osteoporoosin ja siihen liittyvien murtumien riski kohoaa iän karttuessa. On arvioitu, että nainen menettää luumassan mineraalipitoisuudestaan lähes puolet 80 ikävuoteen mennessä, Tuppurainen sanoo.

Huomaamatta etenevä osteoporoosi paljastuu usein vasta, kun luu murtuu vähäisen vamman seurauksena.

– Keski-ikäisellä naisella tyypillinen ensioire on kaatumiseen liittyvä rannemurtuma. Lääkärin tulisi ohjata potilas murtuman seurauksena herkästi luuntiheysmittaukseen, jonka avulla saadaan selville luuston kunto.

Lue myös: Osteoporoosin oireet: Kivulias ensioire jää usein hoitamatta – tunnista 3 hälytysmerkkiä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori Marjo Tuppurainen.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori Marjo Tuppurainen.

Omilla elintavoilla voi vaikuttaa

D-vitamiinin ja kalsiumin riittävä saanti lujittaa luita. Myös liikunnalla voi estää ja hidastaa osteoporoosia. Luuston terveyttä edistävät erityisesti hyppyjä, tärähdyksiä ja askelluksia sisältävät lajit, kuten tanssi, sauvakävely, lenkkeily, mailapelit sekä kuntosaliharjoittelu.

Lisäksi riittävä unensaanti, tupakoimattomuus ja normaalipainossa pysyminen edesauttavat luun mineraalitiheyden säilymistä mahdollisimman korkeana.

– Ennen vaihdevuosia todettu osteoporoosi liittyy naisilla yleensä luun kuntoa heikentävään sairauteen tai epäedullisiin elintapoihin, kuten runsaaseen tupakointiin tai yksipuoliseen ravintoon. Taipumus osteoporoosiin on myös vahvasti perinnöllinen, Tuppurainen sanoo.

Hänen mukaansa vaihdevuosioireisiin käytettävä estrogeenikorvaushoito on tehokas lääke osteoporoosin ja murtumien ennaltaehkäisyyn silloin, kun sen käytölle ei ole vasta-aiheita. Hormonikorvaushoito ennaltaehkäisee ja hoitaa osteoporoosia parantamalla luuston tiheyttä ja hidas­tamalla sen haurastumista.

– Paras lopputulos saavutetaan, kun estrogeenin käyttö aloitetaan vaihdevuosi-iässä ja sitä jatketaan mahdollisimman kauan. Murtumanestovaikutus häviää nopeasti lääkityksen loputtua.

Osteoporoosin etenemistä on mahdollista jarruttaa myös luulääkityksen avulla. Sen käyttö aloitetaan yleensä vasta, kun selkänikama- ja lonkkamurtumien riski on suurentunut. Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi luulääkitykseen yhdistetään aina myös D-vitamiini- ja kalsiumlisän käyttö.

Lähteenä käytetty myös Luustoliittoa.

X