Terveys

Miksi sormet muuttuvat kylmässä valkoisiksi ja puutuneiksi? Yli 30-vuotiaalla valkosormisuus voi olla merkki muusta sairaudesta

Kylmä sää, lämpötilanvaihtelut tai stressi voivat aiheuttaa valkosormisuutta, jonka taustalla on verisuonten liiallinen supistuminen. Useimmiten valkosormisuus on lievää ja ohimenevää, mutta tietyissä tilanteissa taustasairauksien mahdollisuus on syytä poissulkea tutkimusten avulla.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Valkosormisuus tarkoittaa kohtauksittaista verenkierron salpautumista kehon ääreisosissa, kuten sormissa tai varpaissa.

Kylmä sää, lämpötilanvaihtelut tai stressi voivat aiheuttaa valkosormisuutta, jonka taustalla on verisuonten liiallinen supistuminen. Useimmiten valkosormisuus on lievää ja ohimenevää, mutta tietyissä tilanteissa taustasairauksien mahdollisuus on syytä poissulkea tutkimusten avulla.

Sormenpäät pistelevät, puutuvat ja muuttuvat valkoisiksi, sitten sinertäviksi ja lopulta punoittaviksi. TYKSin sisä- ja reumatautien erikoislääkäri Saara Kortelaisen mukaan oireilun taustalla on Raynaudin ilmiö eli valkosormisuus, josta kärsivän verisuonten supistuminen on olosuhteisiin nähden liian voimakasta. Oire on yleensä seurausta kylmäaltistuksesta.

– Raynaudin ilmiöllä tarkoitetaan kohtauksittaista verenkierron salpautumista kehon ääreisosissa, kuten sormissa tai varpaissa. Selkein oire on symmetrinen sormien tai varpaiden värinmuutos, jonka yhteydessä voi esiintyä ihon pistelyä, puutumista ja verenkierron palautuessa joskus myös kipua, hän sanoo.

Valkosormisuus voi joskus olla merkki sairaudesta

Kylmä viima on valkosormisuuden tyypillinen aiheuttaja.

Myös lämpötilan äkillinen putoaminen, kylmän esineen koskettaminen tai esimerkiksi viileä uima- tai suihkuvesi voivat Kortelaisen mukaan saada värin pakenemaan sormista. Sormien ja varpaiden lisäksi ilmiötä voi esiintyä nenän kärjessä, ulkokorvissa, huulissa, kielessä ja nänneissä.

– Esimerkiksi ruokakaupan kylmäosastolle meneminen, pakasteiden käsittely tai kylmään meri- tai järviveteen pulahtaminen voivat johtaa kohtaukseen. Herkimmillään valkosormisuus voi ilmaantua ilmastoidussa huoneessa. Myös stressi altistaa oireiden puhkeamiselle ja voi joskus aiheuttaa kohtauksen myös ilman kylmäaltistusta.

Ilmiön esiintyvyys väestössä on 3–5 prosenttia.

– Oire on nuorilla naisilla erittäin yleinen, ja heistä silloin tällöin jopa 20 prosenttia kärsii valkosormisuudesta. Nuoren aikuisen lievä valkosormisuus ei lähtökohtaisesti edellytä lääkärikäyntiä tai hoitoa.

Sekundaarista eli muuhun sairauteen liittyvää valkosormisuutta on Kortelaisen mukaan syytä epäillä, jos ilmiötä alkaa esiintyä 30 vuotta täyttäneellä.

Hänen mukaansa oiretta esiintyy esimerkiksi joissakin reumasairauksissa. Myös jotkut lääkkeet, kuten beetasalpaajat ja jotkut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, voivat altistaa oireilulle.

– Reumasairauksia, joissa Raynaudin ilmiötä tyypillisesti ilmenee, ovat systeeminen skleroosi, Sjögrenin syndrooma ja SLE. Oiretta esiintyy myös muun muassa myosiiteissa eli tulehduksellisissa lihassairauksissa sekä nivelreumassa. Valkosormisuus voi johtua myös esimerkiksi altistumisesta tärisevien koneiden pitkäaikaiselle käytölle.

Raynaudin ilmiö
Raynaudin ilmiö on yleensä seurausta kylmäaltistuksesta.

Paras keino ennaltaehkäistä valkosormisuutta on riittävän lämmin pukeutuminen

Valkosormisuuskohtausten kesto vaihtelee parista minuutista useaan tuntiin, minkä jälkeen oireet väistyvät yleensä itsestään.

– Yleensä ilmiö on vaaraton, mutta jos oireet ovat vaikeita eivätkä vaikuta väistyvän itsestään, olisi hyvä hakeutua päivystykseen. Jos Raynaudin ilmiön taustalla on esimerkiksi systeeminen reumasairaus, on kiireellistä hoitoa vaativien verenkiertohäiriöiden kehittyminen mahdollista. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Myös silloin, jos vaivaan liittyy esimerkiksi sormenpäiden haavaumia tai muita ihomuutoksia, on lääkäriin hyvä mennä.

– Myös vaikeat tai vaikeutuvat oireet vaativat lääkärikäyntiä.

Valkosormisuutta voi yrittää ennaltaehkäistä lähinnä lämpimällä vaatetuksella, käsineillä ja tupakoinnin välttämisellä.

– Myös ylimääräistä kylmäaltistusta, kuten pakasteiden käsittelyä, olisi hyvä välttää mahdollisuuksien mukaan.

Vaikeista oireista kärsivä voi saada apua ulkoillessa käsineiden tai jalkineiden sisään laitettavista lämpöpakkauksista.

– Lisäksi ihon ja kynsinauhojen huolellinen kosteutus, erilaisten vammojen välttäminen ja stressinhallinta voivat auttaa ennaltaehkäisemään oiretta. Jos toistuva ja voimakas valkosormisuus häiritsee arkea, voidaan harkita verisuonia laajentavan lääkityksen aloittamista.

Sitä, miksi jotkut ovat muita taipuvaisempia valkosormisuudelle, ei tiedetä.

– Oiretta esiintyy maailmanlaajuisesti, mutta se on yleisempää viileän ilmaston alueilla. Primaarisesta eli itsenäisestä Raynaudin ilmiöstä kärsivillä myös lähisuvussa on melko usein samasta vaivasta kärsiviä.

X