Terveys

Valvottavatko valoisat yöt? Näin nukahdat helpommin

Kesäyöt ovat ihania, mutta niiden valoisuus voi vaikuttaa unensaantiin. Syynä on se, että valo häiritsee nukahtamisen kannalta tärkeän melatoniinihormonin tuotantoa. Näiden vinkkien avulla voit saada helpommin unen päästä kiinni.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kesäyöt ovat ihania, mutta niiden valoisuus voi vaikuttaa unensaantiin. Syynä on se, että valo häiritsee nukahtamisen kannalta tärkeän melatoniinihormonin tuotantoa. Näiden vinkkien avulla voit saada helpommin unen päästä kiinni.

Tee makuuhuoneesta niin pimeä kuin mahdollista

Jos sälekaihtimet eivät riitä peittämään valonsäteitä, hanki paksua kangasta olevat sivuverhot tai pimennysverhot. Myös verhotangon päälle yön ajaksi aseteltava tumma lakana on toimiva ratkaisu.

Jos verhotkaan eivät riitä, hanki unimaski. Satsaa tuotteeseen, joka oikeasti tuntuu mukavalta kasvoilla.

Vältä valossa oleskelua ja keinovaloa illalla

Valo virkistää ja pitää hereillä, joten jo tuntia ennen nukkumaanmenoa kannattaa yrittää välttää liikaa valoa. Sulje verhot ja tee asunnostasi mahdollisimman hämärä illalla jo hyvissä ajoin.

Älä altista itseäsi myöskään keinovalolle, sillä älylaitteiden ja television sininen valo voi häiritä unta. Rentoudu ennen nukkumaan menoa mieluummin lukemalla lehteä tai kirjaa kuin selaamalla Facebookia.

Tuuleta ja viilennä

Nukahtaminen on helpompaa, jos makuuhuoneen ilma on raikas eikä huoneessa ole liian kuuma. Paitsi että nihkeänä ja hikisenä lakanoissa pyöriminen on epämukavaa, se voi myös estää kehoasi rentoutumasta.

Jos ilta-aurinko paistaa suoraan makuuhuoneeseesi, sulje verhot jo alkuillasta. Näin huone ei lämpene liikaa. Viilentävä suihku ennen nukkumaanmenoa voi myös auttaa, jos ihosi hehkuu lämpöä helteisen päivän jälkeen. Kokeile myös käyttää peittona pelkkää pussilakanaa.

Jos heräät aamuyöllä, nouse hetkeksi ylös

Uni on erityisesti aamuyön tunteina herkkä ärsykkeille. Jos nouseva aurinko herättää sinut aamuyöllä, etkä saa 20 minuutin sisällä unen päästä kiinni, nouse hetkeksi ylös. Lue kirjaa tai tee jotain sinua rentouttavaa. Kuuntele rauhallista musiikkia tai jopa tiskaa. Palaa takaisin sänkyyn vasta, kun olosi on taas raukea ja unelias.

Pidä unirytmi säännöllisenä

Vaikka lomalla ja viikonloppuisin tekisi mieli valvoa pitkään ja herätä myöhään, on fiksumpaa mennä nukkumaan mahdollisimman säännöllisesti. Kun unirytmi säilyy päivästä toiseen samanlaisena, on iltaisin nukahtaminen ja aamulla sängystä ylös nouseminen helpompaa.

Lähteet: THL, Huffington Post

Lue myös:

7 yllättävää vinkkiä unettomuuteen – Nämä keinot auttavat sinua nukahtamaan

Oletko aina nukkunut väärällä kyljellä?

Ongelmana aikaiset aamut? 10 vinkkiä, joiden avulla herääminen on helpompaa

Näin selätät unettomuuden – 6 uutta vinkkiä huippuasiantuntijalta

X