Ihmiset ja suhteet

Pariisin-kirjeenvaihtajana tuttu Annastiina Heikkilä rakastui pohjolaan uudelleen: ”Minulle on syntynyt uusia rutiineja”

Annastiina Heikkilä tuntee löytäneensä kotiin, kun hänestä tuli kirjailija.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Jonne Räsänen

Annastiina Heikkilä nauttii Helsingin eksotiikasta ja odottaa meren jäätymistä, jolloin sinne pääsee hiihtämään.

Annastiina Heikkilä tuntee löytäneensä kotiin, kun hänestä tuli kirjailija.

Comme un enfant aux yeux de lumière… Euroviisuvoittaja Marie Myriamin klassikkobiisi alkaa soida kahvila-ravintola Elmissä Helsingin Kaivopuistossa, ja edessäni juo tuplaespressoa Ylen Pariisin-kirjeenvaihtajana tuttu Annastiina Heikkilä, 40.

Tapaamispaikkamme valinta osui nappiin: olemme hetken aikaa kuin Pariisissa. Tänne Annastiina voi myös koska vain tulla kirjoittamaan työn alla olevaa toista romaaniaan. Hänestä on välillä mukava kirjoittaa hälinän keskellä.

Elm tarjoaa myös esiintymistilaisuuksia muusikoille, ja Annastiina laulaa 1960-luvun ranskalaista poppia soittavassa Les Chouettes -bändissä. Ehkä bändi vielä esiintyy tässä 1800-luvun lopulla rakennetussa, nyt kunnostetussa puuhuvilassa.

Annastiinalla on takanaan elämänmuutos. Hän raportoi Pariisista Ylen uutisille freelancerina vuodesta 2013. Elokuussa 2020 hän vietti lomaa Suomessa saadessaan tietää sisarensa sairastuneen syöpään. Hän ei halunnut jättää siskoaan, vaan jäi Suomeen. Siitä lähtien jaksot Pariisissa ovat harventuneet.

– Mietin, mitä täällä teen. Olin hahmottelemassa esikoisromaaniani. Sysäsin sen vauhtiin, ja pelastukseksi tuli Suomen Kulttuurirahaston apuraha. Pystyin hellittämään uutistyöstä ja heittäytymään kirjoittamiseen.

Keväällä ilmestynyt esikoisromaani Vapaus valita kohtalonsa kertoi nuoren suomalaisranskalaisen naisen ja hänen ystävänsä erilaisista kokemuksista Ranskassa. Myös uusi tarina sijoittuu Ranskaan.

– Näin pienen uutisen maaseudulla syntyneestä uskonnollisesta kultista. Sitä johti nainen, joka väitti, että Neitsyt Maria oli ilmestynyt hänelle. Sain siitä idean. Pohdin kirjassa muun muassa ihmisen kaipuuta pyhyyden ääreen ja siihen liittyvää vallankäyttöä. Keskiössä on nyt kolme naista.

”Olin viimeksi lokakuussa Pariisissa kirjoittamassa.”

Pariisissa Annastiinalla on yhä oma pieni tukikohta, kaunis ullakkohuoneisto, suomalaisen valokuvaajapuolisonsa kanssa. Myös puoliso työskentelee kahdessa maassa.

– Olin viimeksi lokakuussa Pariisissa kirjoittamassa. Ilman uutisraportoinnin paineita pääsin taas kiinni tunnelmaan, johon Pariisissa aikoinaan rakastuin.

Annastiina on rakastunut myös Helsinkiin uudelleen.

– On ihanaa, että voin olla täällä jälleen muutenkin kuin matkalaukun kanssa. Minulle on syntynyt uusia rutiineja, kuten meressä uiminen ja jäällä hiihtäminen. Ne ovat luksusta.

Annastiina Heikkilä: ”Puran paperille surun synnyttämiä tunteita”

Suomessa Annastiina Heikkilä nauttii myös löytämästään kirjoittavien naisten yhteisöstä.

– Kirjoittaminen on aika kreisi työ. On ihanaa päästä jakamaan kaikkea siihen liittyvää toisten kirjoittajien kanssa.

Tv-työtä hän on jatkanut vieraillessaan syksyn aikana TV1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa juontajana vuoroin Ella Kannisen ja Mikko Kekäläisen parina.

– Kirjani ilmestyttyä keväällä pääsin ohjelmaan vieraaksi. Pian sen jälkeen vastaava tuottaja kysyi, haluanko tulla tekemään ohjelmaa.

Annastiinan sisaren sairauteen ei ole löytynyt hoitoa. Kuten niin usein elämässä tapahtuu, Annastiina on vaativien tunteiden ja vastavoimien välissä.

– On ollut ihanaa kirjoittaa romaaneja. Tunnen löytäneeni kotiin, vaikka en aikaisemmin ole kunnolla edes uskaltanut haaveilla kirjailijan ammatista. Samalla suren sisartani. Puran paperille surun synnyttämiä tunteita.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 48/2022.

Lue myös: Helena Petäistön Pariisin-keittiö on pieni, mutta yksi ruoka-aine siellä valmistuu: ”Voisin syödä kilokaupalla”

Seura.fi: Meteorologi Anniina Valtonen antoi kiusaajien kopioida läksyjäänkin: ”Olin näkymätön ja tarkkailin muiden reaktioita”

X