Ruokajutut

Folio mikroon – ei kai niin saa tehdä? Moni saattaa hätkähtää vastausta

Monet mikrojen valmistavat suosittavat, ettei alumiinia kuten foliovuokia tulisi käyttää niissä ruuan lämmitykseen. Asiantuntijan mukaan vaaraa ei kuitenkaan ole, jos on huolellinen.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Folio mikroon – ei ehkä niin riskialtista kuin luullaan, mutta ei siitä paljon hyötyäkään ole.

Monet mikrojen valmistavat suosittavat, ettei alumiinia kuten foliovuokia tulisi käyttää niissä ruuan lämmitykseen. Asiantuntijan mukaan vaaraa ei kuitenkaan ole, jos on huolellinen.

Pitkään on ohjeistettu, ettei alumiinia saisi missään tapauksessa laittaa mikroon tulipalovaaran vuoksi. Tämä on yhä kotikokkien mielessä. Moni säikähtääkin nähdessään, että joku laittaa folion mikroon.

Käytännössä mikrojen alkuajoista lähtien ruokia on kuitenkin voinut lämmittää alumiinifoliossa sekä -vuoissa, selittää Gigantin myyntipäällikkö Teemu Eronen.

– Ohjeen takana on se fakta, että mikäli alumiinipinta koskettaa mikron sisäseiniä, kipinäriski nousee, mikä luonnollisesti on vaarallista. Siksi monet valmistajat suosittavat, ettei foliota käytettäisi, vaikkei oikein käytettynä siinä riskiä juuri olekaan.

Mikrojen välillä alumiinin käytön suhteen ei ole eroja. Eronen toteaa, ettei mikroissa ylipäätään ole tapahtunut juuri teknisiä muutoksia viime vuosina.

– Foliota voi siis huoletta käyttää, jos vain varmistaa, ettei alumiinipinta ota kontaktia mikron seiniin.

Lusikka mukin kaveriksi mikroon?

Tunnetut suuret mikrovalmistajat kuten Whirlpool jopa suosittelevat esimerkiksi, että juomaa lämmitettäessä lasissa käytettäisiin lusikkaa. Syy ei ole kuitenkaan nopeampi lämpiäminen.

– Lusikan tarkoitus on enemmänkin jakaa lämpöä ja estää ylikuumentumista kuin nopeuttaa itse lämpiämistä, Teemu Eronen kertoo.

Entä käyttääkö Teemu Eronen itse alumiinia kuten foliovuokia mikrossaan?

– En käytä, koska folio mikrossa usein vain hidastaa lämmitystä. Folio ei sido itseensä lämpösäteilyä, vaan säteily pikemminkin puskee siitä ulospäin, hän perustelee.

Jos siis esimerkiksi joulun laatikoita haluaa lämmitellä mikrossa foliopakkauksissaan, niin voi kyllä tehdä – kunhan varmistaa, että vuoat ovat riittävän pieniä, jotta ne eivät osu pyöriessään reunoihin eikä kipinöitä pääse syntymään. Mutta lämmityksessä kysytään silloin malttia, koska se kestää folioastiassa noin kaksi kertaa kauemmin kuin muuten.

– Lisäksi lämmitystulos on usein epätasaisempi, myyntipäällikkö Eronen toteaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain ruokavirasto ohjeistaa kuluttajia, ettei mikroon kannattaisi laittaa kovin syviä alumiinivuokia, sillä sellaisessa ruoka kuivahtaa päältä ennen kuin se on pohjasta tasaisen lämmin.

Parhaaseen lopputulokseen päätyykin käyttämällä mieluummin muita mikronkestäviä astioita, vaikka se aiheuttaakin vähän enemmän tiskaamista.

Yhdysvaltain ruokaviraston ohjeissa on yksi hyvä syy laittaa folio mikroon – nimenomaan estää tiettyjä osia ruoasta kuumenemasta.

Vaikkapa luun, jossa liha on kiinni, voi kääriä folioon ja estää sen kuumenemisen polttavaksi. Tärkeää olisi kuitenkin, että selvästi suurin osa ruoasta on esillä eikä folion alla, ja folio on tasaisesti eikä rypyssä tai sojottaen.

Aina kannattaa vartioida kuumenemista ja poistaa folio heti, jos kipinöitä sittenkin iskee.

Lue myös: Tätä keittiökapinetta todella rakastetaan ja vihataan – valtavaksi kasvaneessa suomalaisessa Airfryer-ryhmässä ”käydään välillä kovaakin vääntöä”

X