Ihmiset ja suhteet

Eri mantereilla asuvat Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen ja Kristiina Helenius näkevät harvoin: ”Lähdön jälkeen on aina ikävä”

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen, 56, ja hänen puolisonsa Kristiina Helenius, 58, eivät ole koskaan haaveilleet paritalosta, koirasta tai autosta. Sen sijaan he ovat halunneet huikean elämän. Nyt Kristiina asuu Washingtonissa ja Mika Pekingissä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Sampo Korhonen, haastateltavien kotialbumi

– Olemme aina tukeneet toisiamme ja olleet toistemme parhaat kriitikot, Kristiina Helenius ja Mika Hentunen sanovat.

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen, 56, ja hänen puolisonsa Kristiina Helenius, 58, eivät ole koskaan haaveilleet paritalosta, koirasta tai autosta. Sen sijaan he ovat halunneet huikean elämän. Nyt Kristiina asuu Washingtonissa ja Mika Pekingissä.

Eipä nuori, maailmaa kiertävä toimittajapari, Kristiina Helenius ja Mika Hentunen, olisi voinut toivoa parempaa häälahjaa, kun he 32 vuotta sitten naimisiin mennessään saivat Kristiinan vanhemmilta telekopiokoneen.

Molempien ulkomaantoimittajan ura oli alkanut freelancerina Saksassa, jossa he olivat Berliinin muurin murtuessa 1989. Seuraavina vuosina he raportoivat Suomeen kuohuvasta Itä-Euroopasta. Lahjafaksi lauloi!

Pian Kristiina ja Mika katsoivat vielä paljon kauemmaksi itään. He muuttivat Etelä-Koreaan. Soulissa Kristiina tuli raskaaksi. Tytär, Pajuanna, syntyi 1994. Kun hän oli parin kuukauden ikäinen, pieni perhe muutti töiden perässä Pariisiin ja muutaman vuoden kuluttua Brysseliin.

Myöhemmin Mika ja Kristiina ovat asuneet kahteen otteeseen Yhdysvalloissa. 2000-luvulla Kristiina oli lehdistöneuvoksena Suomen Washingtonin-suurlähetystössä, ja Mika teki juttuja Suomeen. Sen jälkeen meni kymmenen vuotta Suomessa.

Pajuanna kävi Helsingissä yläasteen, pääsi ylioppilaaksi ja aloitti opinnot. Vuonna 2017 Mika ja Kristiina palasivat taas Washingtoniin, missä Mika aloitti Ylen kirjeenvaihtajana. Kun hän kaksi vuotta sitten palasi Helsinkiin, Kristiina jäi Washingtoniin jatkamaan työtään konsulttiyritys Milttonin Pohjois-Amerikan toimitusjohtajana.

Tulevana kesänä Mika aloittaa uuden pestin Ylen Aasian-kirjeenvaihtajana ja on juuri muuttanut Pekingiin. Joku voisi ajatella, että avioliitto on väljähtynyt, kun aikaeroa puolisoiden välillä on 13 tuntia. Annetaanpa heidän itse kertoa.

Kristiinan ja Mikan häitä juhlittiin Tšekkoslovakiassa 1991.
Kristiinan ja Mikan häitä juhlittiin Tšekkoslovakiassa 1991.

Sparraajasta rakastetuksi

”Ei voi olla rakastumatta, kun toisen kanssa synkkaa hyvin ja tuntuu, että tästä voisi tulla nopeasti yhteinen elämä.”

Kristiina Helenius: Tutustuimme Turun kauppakorkeakoulussa opiskelijalehden toimituksessa. Olin pitänyt muutaman välivuoden, ja Mika oli vuoden ylemmällä kurssilla. Opiskelimme kumpikin kansainvälistä markkinointia.

Huomasimme nopeasti, että meillä oli samanlainen maailmankuva. Olimme molemmat humanisteja kauppatieteilijöiden keskellä. Toimittajapiireissä olimme vähän liian strategisia ja tehokkaita. Emme hinkuneet vakituista työpaikkaa vaan halusimme maailmalle.

Mika Hentunen: Kasvoin Luumäellä. Olen kolmesta veljeksestä nuorin. 1980-luvun puolivälissä lähdin vaihto-oppilaaksi Saksaan. Siellä elettiin silloin yhteiskunnallisesti kiihkeää aikaa. Punaisen armeijakunnan jäseniä pidätettiin naapurikaupungissa.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X