Ihmiset ja suhteet

Sanna ja Pequ ovat ex-pari – ja työkaverit: ”Elämäntehtävämme on tärkeämpi kuin eron jättämä paha mieli”

Entinen pariskunta tuntee toisensa läpikotaisin ja täydentää toisiaan töissä. He eivät jumitu pikkuasioihin.

Teksti:
Maria Mäkelä
Kuvat:
Sampo Korhonen, haastateltavien kotialbumit

Sanna Wikström ja Pequ Nieminen erosivat 11 vuotta sitten. Nykyisen työparin suhde on mutkaton. – Kaunisteluiden ja hymistelyiden aika on takana, Sanna sanoo.

Entinen pariskunta tuntee toisensa läpikotaisin ja täydentää toisiaan töissä. He eivät jumitu pikkuasioihin.

Tuotantopäällikkö Pekka ”Pequ” Niemiselle ero lapsensa äidistä ja työparista Sanna Wikströmistä oli kova isku:

”Tapasimme Sannan kanssa työkuvioissa. Salamarakastuimme, ja tyttäremme syntyi 2009. Vuosi sen jälkeen perustimme yhdessä Hidasta elämää -verkkomediasivuston.

Muistan, kuinka eron jälkeen aloin taas lähentyä Sannan kanssa. Menin heidän kotiinsa, ja Sanna seisoi ovella hänen ja uuden puolison tytär sylissään. Siinä hetkessä vapautui jotakin.

Kohtaamisen jälkeen Sanna soitti ja kysyi, voisiko palata auttamaan sivuston kanssa. Se oli helpotus, sillä olin pyörittänyt toimintaa yksin.

Olin oivaltanut, että sekä lapsemme että elämäntehtävämme sivuston kanssa ovat tärkeämpiä kuin eron aiheuttama paha mieli. Aloin ajatella eroa mahdollisuutena nousta vaikeiden tunteiden yläpuolelle.

Tärkeintä oli hyväksyä, että asiat olivat nyt toisella tavalla. Jos parisuhde olisi jäänyt säätövaiheeseen, nykyinen kuviomme olisi mahdoton.”

Työpalavereissa sanaillaan tiukasti

”Luovuudessaan Sanna on poikkeusihminen. Levy-yhtiön tuotantopäällikkönä olen työskennellyt koko urani mielettömien lahjakkuuksien kanssa. Sanna on yksi heistä, ja tuotteliaisuudessaan jopa ykkönen.

Suhtaudun häneen vähän samalla tapaa kuin artisteihini. Hän on supertähti, jonka rinnalla kuljen ja pidän huolta, että hän pääsee toteuttamaan itseään. Tehtäväni on ohjata energiaa ja ylläpitää luovuuden liekkiä.

Työpalavereissa sanailemme välillä tiukasti. Luotamme toisiimme niin paljon, ettei meidän tarvitse pyöristellä kulmia.

Ei ole sattumaa, että yrityksemme on menestynyt. Sen takana on kahden ihmisen voima. Jos minut ja Sanna lähetettäisiin sähköttömään kylään, yhteinen energiamme saisi katulamput syttymään.”

Sanna Wikström ja Pequ Nieminen
Tehotiimi matkalla palaveriin vuonna 2019.

Liian iso taakka kannettavaksi

Sanna Wikström näkee maailman täynnä mahdollisuuksia:

”Heti tavatessamme tunsin, että Pequ on samanlainen. Meillä ei ole tapana jäädä jumiin pikkuasioihin.

Eroon johti lumipalloefekti. Pallo kasvoi kasvamistaan, ja lopulta jäimme vyöryn alle.

Joskus elämä ajaa vaikeisiin tilanteisiin. Olin katkera olosuhteille. Ajattelin, että minulle oli annettu liian iso taakka kannettavaksi. Elämä oli pettänyt minut.

Lupa potkaista nilkkaan

”Kun Pequ tulee toimiston ovesta sisään, aistin heti, millaisella tuulella hän on. Se, että pystymme lukemaan toistemme mielialoja, antaa meille ja muillekin luvan tulla kokonaisina töihin. Tunteita ei tarvitse jättää toimiston ulkopuolelle.

Suhteemme on suora ja mutkaton. Jos Pequ on stressaantunut ja menee kokouk­sessa ylikierroksille, minulla on lupa potkaista häntä nilkkaan. Silloin hän hidastaa tahtia.

Tapaamme töissä lähes joka päivä, mutta soittelen Pequlle ideoitani muulloinkin. Hän innostuu aina, vaikka idea olisi lähtökohtaisesti täysin hullu.

Tavallaan yritys on kuin toinen lapsemme. Siitä ei oteta lomaa, kuten ei lapsestakaan. Yhteistyökumppanit ovat joskus sanoneet, että minun ja Pequn välissä on vaikea istua. Keskinäinen energiamme on niin voimakasta, että siinä ulkopuolinen tuntee jauhautuvansa hiekaksi.”


Juttu on lyhennelmä Maria Mäkelän kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 5/2024.


X