Ihmissuhteet

Hoivatahdon laatiminen kiinnostaa yhä nuorempia – nämä asiat elämänlaadun asiakirjasta on hyvä tietää

Hoivatahto on kuin tiekartta, joka auttaa hankkimaan sellaisia hoivapalveluita, joita oma läheinen todennäköisesti itselleen haluaa. Hoivatahdon tekeminen onnistuu nykyään verkossa, eikä sen laatimiseen tarvita asianajajaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Hoivatahtoon voidaan kirjata myös pienet, arkeen iloa tuovat asiat.

Hoivatahto on kuin tiekartta, joka auttaa hankkimaan sellaisia hoivapalveluita, joita oma läheinen todennäköisesti itselleen haluaa. Hoivatahdon tekeminen onnistuu nykyään verkossa, eikä sen laatimiseen tarvita asianajajaa.

Elämänkulkua on mahdoton ennakoida. Siksi erilaiset juridiset asiakirjat, kuten esimerkiksi hoivatahto, auttavat varautumaan tulevaisuuteen.

Hoivatahto on dokumentti, johon listataan omat toiveet siitä, millaista hoivaa tulevaisuudessa haluaa. Hoivatahto tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun ihminen sairastuu, vammautuu tai ikääntyy.

– Hoivatahto on oman näköisen elämän ja elämänlaadun asiakirja. Se on kuin tiekartta, joka auttaa läheisiä navigoimaan sekä ohjaa heitä hankkimaan sellaisia hoivapalveluita, joita oma läheinen todennäköisesti haluaa, kertoo perhejuristi Katariina Kuusiluoma.

Hoivatahto voi sisältää arjen pienetkin ilot

Mitä asioita hoivatahdosta olisi hyvä löytyä? Kuusiluoman mukaan se riippuu henkilöstä. Dokumenttiin voidaan listata hyvinkin erilaisia asioita.

– Hoivatahto on erittäin yksilöllinen asiakirja. Toiset eivät halua lausua hoivatahdosta mitään, vaan he luottavat siihen, että asiat hoituvat yhdessä läheisten kanssa. Toiset taas haluavat kirjata omat toiveensa todella yksityiskohtaisesti kaurapuuron paksuudesta lähtien.

Lue myös: Pidätkö huolta kaukana asuvista vanhemmistasi? Saatat olla tietämättäsi etäomaishoitaja

Hoivatahtoa tehdessä yksi tärkeimpiä kysymyksiä on asumisen ratkaisut: Haluaako henkilö asua kotona ja kuinka pitkään? Entä millaisia hoivapalveluita hän haluaa kotiin tai hoivapaikkaan?

Mukana kannattaa olla myös toiveita esimerkiksi ruoasta, virkistäytymisestä, vaatetuksesta, kauneudenhoidosta, kulttuurista ja liikunnasta. Hoivatahdossa voi kertoa, jos haluaa, myös omasta seksuaalisuudestaan ja uskonnostaan.

Kuusiluoma muistuttaa, että myös pienillä arjen asioilla on väliä, sillä niillä on suuri vaikutus elämänlaatuun.

– Herkästi ajatellaan, että puoliso ja lapset tietävät, mitä haluan, mutta tietävätkö välttämättä? On syytä korostaa, että ollaan niinkin ison käsitteen äärellä kuin itsemääräämisoikeus ja omannäköinen elämä. Kukaan ei voi tietää toisen ihmisen toiveita, jos niitä ei laiteta ylös paperille, Kuusiluoma painottaa.

Hoivatahtoa voidaan päivittää tarvittaessa

Hoivatahto-dokumentteja, kuten myös testamentteja ja edunvalvontavaltakirjoja, ovat tähän mennessä tehneet pääosin ikäihmiset, joko omasta aloitteestaan tai läheisten pyynnöstä. Kuusiluoman mukaan trendi on kuitenkin muuttumassa.

– Olemme huomanneet, että nuoremmat ikäluokat ovat aktivoituneet tekemään testamentteja ja edunvalvontavaltakirjoja. Uskon, että jatkossa yhä nuoremmat haluavat tehdä myös hoiva- ja hoitotahtoja, sillä näitä juridisia asiakirjoja mietitään usein kokonaisuutena.

Mitä nuorempana hoivatahdon tekee, sitä todennäköisemmin asiakirjaa on vuosien varrella päivitettävä.

– Hoivatahdon idea voi olla sellainen, että nyt laitetaan päälinjaukset kuntoon ja yksityiskohtia lisäillään sitten ajan kanssa, kun niitä tulee mieleen.

– On hyvä korostaa, että jos nyt kirjaa jotain hoivatahtoonsa, se ei tarkoita, että niin on pakko tehdä tulevaisuudessa. Jos mieli muuttuu, ja jos henkilö pystyy ilmaisemaan oman mielipiteensä, niin totta kai järjestelyistä keskustellaan, Kuusiluoma lisää.

Hoivatahto onnistuu ilman juristia

Hoivatahto ei vaadi vierailua lakitoimistossa, vaan sen luominen onnistuu hyvin verkossa. Asiakirjan voi tehdä myös itse, mutta silloin tulee olla tarkkana, että dokumenttiin muistaa kirjata kaikki itselleen tärkeät asiat.

Hoivatahto voidaan tehdä nykyään verkkopalvelussa.
Hoivatahdon laatiminen onnistuu muun muassa verkossa.

– Verkkopalvelut ovat helppoja ja edullisia sekä auttavat hahmottamaan, mitä kaikkea hoivatahdossa voi olla. Harva juristi edes tekee näitä asiakirjoja, koska se olisi liian kallista asiakkaalle.

Myös eri järjestöt tarjoavat tietopaketteja ja mallipohjia hoivatahdon laatimiseen.

– Mallipohjien käytössä kannattaa olla tarkkana, koska hoivatahdon ideana on, että se on itselle räätälöity asiakirja. Verkkopalvelut ovat moderni tapa hoitaa kaikki omaa elämää koskevat juridiset dokumentit kuntoon. Toki lainsäädäntö laahaa vielä perässä ja suurin osa juridisista asiakirjoista tuleekin allekirjoittaa ja todistaa perinteiseen tapaan käsin. Hoitoa ja hoivaa koskevat tahdonilmaisut on suositeltavaa kirjata myös Omakantaan.

.

X