Ihmissuhteet

Mistä jatkuvat riidat parisuhteesta kertovat? Asiantuntijan mukaan ne voivat olla merkki luottamuksesta, kunhan nämä tietyt asiat eivät ole riidoissa mukana

Tuliko taas riideltyä kumppanin kanssa? Jatkuva riitely parisuhteessa voi mietityttää ja moni saattaa pohtia, milloin riitely on mennyt liian pitkälle. Riitelyn määrä ei kuitenkaan vielä kerro suhteen onnellisuudesta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Parisuhderiitojen syitä olisi hyvä pohtia yksin ja yhdessä.

Tuliko taas riideltyä kumppanin kanssa? Jatkuva riitely parisuhteessa voi mietityttää ja moni saattaa pohtia, milloin riitely on mennyt liian pitkälle. Riitelyn määrä ei kuitenkaan vielä kerro suhteen onnellisuudesta.

Jatkuva riitely parisuhteessa voi olla kuormittavaa ja raskasta molemmille osapuolille. Lohduttavaa on, että riitely kuuluu myös onnellisiin parisuhteisiin. Hanskoja ei kannata välttämättä siis heittää tiskiin heti ensimmäisen ristiriidan sattuessa.

Riitojen määrä ei kerro vielä, onko parisuhde hyvä vai huono. Osa saattaa haluta nostaa kissan heti pöydälle pienen riitelyn muodossa, kun taas jotkut haluavat välttää riitelyä mahdollisimman paljon.

Olennaista on, miten parisuhteessa riidellään ja miten ne sovitaan.

– Ratkaisevaa on se, esiintyvätkö riidat ohimenevästi vai tuleeko niistä hallitseva osa elämää, Terveystalon vastaava psykoterapeutti Lotta Heiskanen sanoo.

Jatkuva riitely parisuhteessa voi kertoa myös luottamuksesta

Jatkuva riitely parisuhteessa voi olla monen eri asian summa. Osapuolien luonteenpiirteet vaikuttavat suuresti siihen, miten paljon suhteessa on riitelyä. Temperamenttisen luonteen omaava saattaa räjähdellä helpostikin, kun taas rauhallisempi osapuoli pitää helpommin asioita itsellään.

Sekin voi tuottaa ongelmia, jos parisuhteessa ei uskalleta riidellä.

– Se voi johtaa siihen, että tärkeät aiheet eivät tule suoraan keskusteluun, vaikka ne painavatkin mieltä. Tämäkin voi olla hankalaa, Heiskanen sanoo.

Riitelyä ei kannata välttämättä aina tarkastella negatiivisena asiana. Jatkuva riitely parisuhteessa voi myös olla merkki siitä, että parisuhteessa vallitsee luottamus: molemmat uskaltavat näyttää tunteensa ja luottavat siihen, ettei kumppani lähde heti ensimmäisen konfliktin myötä pois.

– Riittävän turvallisessa suhteessa luottamus voi kasvaa ja ihminen uskaltaa näyttää myös kielteisiä tunteita.

Jatkuvan riitelyn taustalla voi kuitenkin olla myös tyytymättömyyttä ja turvattomuutta.

– Apua kannattaa hakea, jos riidat ovat hallitseva osa arkea. Riitelyyn ei saisi liittyä väkivaltaa tai sen uhkaa.

Lue myös: Vuosia väkivaltaisessa parisuhteessa elänyt Johanna uskoi, kun mies vakuutti, ettei uutta riitaa enää tule: ”Halusin uskoa, että kun rakastan tarpeeksi, meistä kaikista tulee onnellisia”

Nainen istuu etualalla pää käsiin painettuna, taustalla mieshenkilö selittelemässä. Jatkuva riitely parisuhteessa voi tuntua kehältä, josta ei pääse pois.
Jatkuva riitely parisuhteessa voi tuntua kehältä, josta ei pääse pois. Riitelyssä voi kuitenkin oppia paremmaksi.

Riidat toistavat usein opittua kaavaa

Usein riidat parisuhteessa toistavat samaa kaavaa, vaikka riidan aiheet vaihtelisivat. Esimerkkinä Heiskanen antaa parin, jonka toinen osapuoli riidoissa vetäytyy ja toinen kritisoi ja vaatii. Parin välille voi syntyä kielteinen kehä, jossa molemmat huomaamattaan ruokkivat jumiutumista: Mitä enemmän toinen vaatii, sitä enemmän toinen vetäytyy. Ja mitä enemmän toinen vetäytyy, sitä enemmän toinen vaatii.

Sen vuoksi olisi tärkeää oppia tunnistamaan sekä omia mutta myös toisen toimintamalleja. Sen jälkeen niitä on mahdollista yhdessä muuttaa paremmiksi.

– Tietoisuus siitä, miten itse toiminnallaan saattaa ylläpitää riitaa, auttaa löytämään ulospääsyn. Kannattaa pyrkiä kuuntelemaan ja ymmärtämään toisen erilaista kokemusta.

Jatkuva riitely parisuhteessa voi olla myös kehittävää. Se kuitenkin vaatii kaikilta osapuolilta halua ymmärtää ja kehittyä. Riitoja kannattaa myös lähestyä mahdollisuutena oppia tuntemaan toista ja itseään paremmin.

Jatkuva riitely parisuhteessa voi johtua siitä, miten asioita lähestyy

Riitojen syitä olisi hyvä pohtia yksin ja yhdessä. Alkavatko riidat parisuhteessa usein arjen pienistä ärsytyksistä vai onko taustalla jotain isompaa ongelmaa?

Vaikka riitely on normaalia, ei kaikkien erimielisyyksien tarvitse edetä riidaksi. Jos huomaa usein tiuskivansa kumppanille esimerkiksi kotitöiden laiminlyönnistä, kannattaa keskittyä siihen, miten asiasta kumppanille ilmaisee. Vihainen ja syyttelevä lähestyminen johtaa todennäköisesti vain uuteen konfliktiin.

– Toista kannattaa lähestyä pehmeästi ja välttää syyttelemistä. Vuorovaikutus jatkuu usein samalla sävyllä, miten se aloitetaan. Toista kannattaa kuunnella avoimesti ja pyrkiä ymmärtämään toisen erilaista näkökulmaa, Heiskanen neuvoo.

Jos jatkuva riitely parisuhteessa häiritsee, toimi näin:

1. Huumori ja myönteinen ajattelu

Kesken riidan huumoria kannattaa käyttää varoen, ettei toinen koe tulevansa naurunalaiseksi. Omalle käytökselleen saa kuitenkin nauraa ja yhdessä on myös mahdollista nauraa toistuville hölmöille riidoille. Myönteinen ajattelutapa voi auttaa ongelmanratkaisussa.

2. Aikalisä

Tuntuuko, ettei kumpikaan pysty juuri nyt ymmärtämään toisen näkökulmaa? Silloin voi olla aikalisän paikka. Ottakaa molemmat happea, jotta ette purkaisi pahaa mieltä toisiinne, vaan pystyisitte keskustelemaan asiasta kehittävästi. Riidassakaan kumppani ei ole vihollisesi.

3. Puhu asioista

Älä sulkeudu ja pado asioita sisääsi, vaan keskustele rakentavasti kumppanisi kanssa. Hautumaan jääneet asiat voivat purkautua myöhemmin isomman riidan muodossa.

4. Kunnioita kumppaniasi

Toisen tunteita ei saisi riidankaan aikana mitätöidä. On tärkeää kunnioittaa omaa kumppaniaan ja pyrkiä ymmärtämään häntä, vaikka jatkuva riitely parisuhteessa rasittaisikin.

Lähde: Mielenterveystalo

X