Ulla Feldscher
Ulla Feldscher on toipunut rankasta erosta ja valmis kertomaan tarinaansa muille.
Ihmissuhteet

Millaista on erota psykopaatista? Ulla Feldscher sai tietää avioitumisen jälkeen miehensä kaksoiselämästä – näin hän selviytyi

Ulla Feldscher rakastui hurmaavaan herrasmieheen. Viisi vuotta kestänyt rakkaustarina loppui, kun Ulla sai tietää pian häiden jälkeen, että mies oli koko heidän suhteensa ajan elänyt kaksoiselämää.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Sampo Korhonen / Otava

Millaista on rakastua, seurustella, mennä naimisiin ja lopulta kuulla musertava totuus ihmisestä, joka yhtäkkiä täyttääkin useat psykopaatin tunnusmerkit?

Yrittäjä, luokanopettaja ja kahden koululaisen äiti Ulla Feldscher, 35, kertoo omakohtaisen tarinansa aiheesta esikoiskirjassaan Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti (Otava 2019). Nyt rankasta erosta on kulunut muutama vuosi.

– Olen päässyt yli tästä kaikesta, toipunut ja valmis kertomaan tarinaani muille. Tällaisesta selviää kyllä, mutta se vaatii todella paljon sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä itsensä kanssa, Ulla sanoo.

Nämä olivat tärkeimmät askeleet selviytymisessä:

Sen tunnustaminen, että toinen ei muutu

Ullasta vaikeinta koko erossa oli pakottaa itsensä lähtemään suhteesta. Ero oli kuitenkin väistämättä edessä, sillä hän näki, että mies ei lopeta valehteluaan.

– Hän ei ole paha eikä ilkeä, jollaisena psykopaatti aina elokuvissa esitetään. Hän on sairas, mutta muuten ihana ihminen. On vaikea malttaa luopua ihmisestä, joka on tehnyt elämässäni niin paljon hyvää, jonka kanssa viihdyn, jota rakastan ja jonka kanssa suunnittelen tulevaisuutta. Jos valehtelu oltaisiin otettu pois, tämän ihmisen kanssa olisin voinut elää.

Ullan oli tärkeää tunnustaa itselleen, että mies ei tule muuttumaan. Helppoa se ei ollut ja kaikki keinot kokeiltiin ennen kuin Ulla oli valmis myöntämään asian.

– Yritimme pitää kotona keskusteluhetkiä, jotta hän oppisi puhumaan asioista niin kuin ne ovat, ja kokeilimme terapiaa. Oli päiviä, joina olin todella ymmärtäväinen. Sitten oli päiviä, joina ajattelin, että ei tämä voi mennä niin, että minun pitää olla omalle miehelleni erityisopettaja tai terapeutti. Lopulta en enää suostunut siihen.

Ex-mies on tälläkin hetkellä yksin ja haluaisi edelleen palata yhteen Ullan kanssa, mutta yhteen palaaminen ei ole enää vaihtoehto.

– Nykyään tiedän oman arvoni.

Sen hyväksyminen, että erosta selviytyminen vie aikaa

Ulla arvioi, että vaikean eron jälkeen ensimmäiset pari kuukautta menevät sumussa. Silloin kannattaa antaa itselle lupa selvitä päivä kerrallaan. Kun on vaikeaa ja sattuu, ei kannata alkaa heti rakentaa suuria tulevaisuuden suunnitelmia, vaan ihan vain hengittää ja elää tavallista arkea.

On tärkeää antaa aikaa erosta yli pääsemiselle. Ei ole väärin käsitellä eroa pitkään. Kostamaan ei kuitenkaan Ullan mielestä kannata lähteä ja pelkkä voivottelu ei vie eteenpäin.

– Sanotaan, että aika parantaa. Kipeästä erosta selviytyminen ei ole viikon, kuukauden tai välttämättä edes vuoden juttu. Se on hyvin pitkä prosessi.

Ulla Feldscher

Nykyään Ulla Feldscher tietää oman arvonsa.

Asioiden tekeminen pelkän murehtimisen sijaan

Vaikka vaikea ero voi rokottaa jaksamista, Ulla kannustaa eron kokeneita tekemään asioita pelkän murehtimisen sijaan. Vaikka tekeminen ei poista surua ja ahdistusta, sen avulla saa hetkeksi ajatukset muualle.

– Itse upposin töihini ja katsoin myös paljon elokuvia. Etsin jokaiseen päivään jotain tekemistä itselleni. Ensimmäisten päivien ja viikkojen selviytymiskeinoni oli Walking dead -sarja. Laitoin aivot narikkaan sarjaa katsoessani ja unohdin kaiken muun.

Maiseman vaihtaminen

Ulla lähti Kanarialle kahdeksi kuukaudeksi pian eron jälkeen. Maisemanvaihdos teki hyvää, ja Ulla suosittelee sitä muillekin eronneille.

– Jos ei ole mahdollista mennä ulkomaille, suosittelen kokeilemaan vaikka kaupungin vaihtoa.

Laastarisuhde

”Oman avioeroni jälkeen laastarisuhde teki ihmeitä. Olin sekopäinen surusta, mutta pystyin silti rakastamaan. Laastarimies rakasti minua, vaikka en ollut tasapainoinen ja täydellinen”, kirjoittaa Annan kolumnisti Laura Honkasalo kolumnissaan.

Ullakin tapasi mukavan miehen eron jälkeen.

– Olin kiitollinen siitä, että minulla oli seuraa. Lähdin jonkun kanssa tekemään jotakin, se oli tärkeää. Tämä eräs ihminen niiltä ajoilta on jäänyt rakkaaksi. Hän oli mukana pelastusprosessissani, vaikkemme olekaan nyt yhdessä. Hän ymmärsi, tiesi taustani ja antoi minun itkeä itkuni pois. Hän oli aina vieressäni, kun häntä tarvitsin.

Intohimojen etsiminen ja unelmien toteuttaminen

Eroa käsitellessään Ulla tajusi, miten tärkeää omien intohimojen löytäminen on hyvinvoinnin kannalta. Hän alkoi tietoisesti etsiä omia intohimojaan ja löysi ne tanssista ja espanjan kielestä.

Hän pitää myös unelmalistaa, jonne hän kirjoittaa unelmiaan ja missä aikataulussa aikoo unelmansa toteuttaa. Unelman toteuttaminen voi silti viedä kuukausia tai vuosia.

– Jos minulla on joku unelma, toteutan sen. Unelmalistan avulla unelmani oikeasti toteutuvat elämässäni. Kun erosin, päätin, että haluan selvitä tästä, haluan voida hyvin, haluan olla taas onnellinen ja saada elämäniloni takaisin, koska olen aina ollut todella positiivinen ja elämäniloinen ihminen. Ja sitä elämää elän nyt.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, kun puoliso jättää yllättäen? Hanna Velling purki surunsa romaaniin: ”Nyt tiedän, että kun selviydyin tästä, selviydyn mistä vain”

Mari Soikkonen menetti lapsensa Ivalon perhesurmassa vuosi sitten: ”Ex-mieheni vei minulta kaikkein tärkeimmän”

Väkivaltaisesta suhteesta selvinnyt Riina-Maria Metso: ”Mies ohjaili kuin napista painamalla”

X