Ihmissuhteet

Nämä yllättävät merkit voivat kertoa siitä, että kärsit yksinäisyydestä

Yksinäisyys yhdistetään usein masennukseen, ahdistukseen ja huonoon itsetuntoon. Se voi kuitenkin ilmoittaa olemassaolostaan myös tavoilla, joita ei välttämättä tulisi oitis ajatelleeksi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Runsas shoppailu ja tavaroihin kiintyminen voivat olla merkkejä yksinäisyydestä.

Yksinäisyys yhdistetään usein masennukseen, ahdistukseen ja huonoon itsetuntoon. Se voi kuitenkin ilmoittaa olemassaolostaan myös tavoilla, joita ei välttämättä tulisi oitis ajatelleeksi.

1. Otat pitkiä, kuumia suihkuja tai kylpyjä

Amerikkalaisopiskelijoille tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että mitä yksinäisempi ihminen on, sitä paremmin hän viihtyy lämpimässä suihkussa tai kylvyssä. Miksi? Asiantuntijat uskovat, että yksinäinen ihminen saattaa yrittää korvata fyysisellä lämmöllä sosiaalisista suhteista saatavaa henkistä lämpöä.

2. Shoppailet paljon ja kiinnyt tavaroihin

Runsas shoppaileminen ja tavaroihin kiintyminen saattavat kertoa yksinäisyydestä. Jos ihmiskontakteja ei ole, voi tutkimuksen mukaan esimerkiksi omasta autosta tulla itselle niin tärkeä ja rakas, että sitä hoivataan kuin vauvaa.

3. Sinulla on usein kylmä

Sosiaalinen eristys voi tuntua kylmältä – jopa fyysisesti. Näin todetaan tutkimuksessa, jossa huomattiin, että ryhmästä eristämistä pohtineet koehenkilöt arvioivat huoneen lämpötilan alhaisemmaksi kuin sellaiset tutkittavat, jotka keskittyivät miettimään sitä hetkeä, kun heidät otettiin osaksi ryhmää.

Tutkimuksissa on myös todettu, että yksin jääminen laskee ihomme lämpötilaa. Tätä reaktiota asiantuntijat ovat selittäneet historialla: kun ihminen muinoin eristettiin heimostaan häpeäpaaluun, tämä joutui pärjäämään yksin kaukana lämpimästä tulisijasta ja muista heimolaisista.

4. Katsot tv-sarjojen tuotantokausia televisiosta

Tutkimuksella tämäkin on todistettu: televisiosarjojen katselumaratonit saattavat olla oire yksinäisyydestä tai masennuksesta. Tutkijoiden mukaan televisiosarjan runsas katsominen lasketaan vähäiseksi riippuuvuudeksi, jossa ihmiset käyttävät ”ainetta” (eli esimerkiksi Downton Abbey -sarjan kokonaista tuotantokautta) päästäkseen hetkeksi eroon yksinäisyyden tai masennuksen tunteista.

5. Et saa nukuttua öisin

Univaikeudet ja yksinäisyys kulkevat käsi kädessä, tutkimus osoittaa. Asiantuntijat uskovat, että yksinäisyyden aiheuttama turvattomuuden tunne tekee unesta herkempää. Mitä yksinäisemmäksi ihminen siis itsensä tuntee, sitä useammin hänen yöunensa keskeytyvät.

Lähteet: All Women Stalk, Bustle, Everyday Health, Psychology Today

Lue myös:

Heidi sai ensimmäisen ystävän vasta aikuisena

Oletko yksinäinen? Saat ystäviä muuttamalla ajatteluasi ja käytöstäsi

10 tapaa uudistaa ystävyys

Yksinolo – nautinto vai piina?

X