Ihmiset ja suhteet

Suhde varattuun mieheen – Hauskaa leikkiä tulella?

Teksti:
Anna.fi
Suhde varattuun mieheen - Leikkiä tulella?

Varatun tai naimisissa olevan miehen kanssa suhteesta ei useinkaan tule mitään muuta kuin surua ja murhetta. Vaikka mies vannoisikin rakkauttaan ja lupaisi jättää vaimonsa, näin harvoin tulee käymään. Rakkautta tunteva toinen nainen joutuu lähes poikkeuksetta pettymään. Mutta minkälainen on naimisissa olevan miehen ja vapaan naisen suhde, jossa kumpikaan ei vanno suhteen tulevaisuuden nimeen?

23-vuotiaalla Kiialla on ollut viimeiset kolme vuotta vaikeasti määriteltävä suhde 30-vuotiaaseen Rikuun. Riku ja Kiia eivät seurustele, vaan suhde on enemmänkin seksuaalinen ystävyyssuhde. Kiia on tuona aikana tapaillut myös muita miehiä, kun taas Riku suhteen alusta alkaen vain yhtä naista – entistä naisystäväänsä, nykyistä vaimoaan.

”Tai enhän oikeasti voi tietää, onko Rikulla ollut muitakin naisia samaan aikaan. Ehkä. Mutta toisaalta ei Rikun ole koskaan minulle tarvinnut valehdella, en ole koskaan vaatinut rakkautta tai vannottamista”, Kiia toteaa.

Suhde alkoi yllätyksenä

Pettäminen alkaa usein lähes viattomalla flirttailulla, josta seuraa mahdollisesti soittelua tai tekstiviestien lähettelyä. Myös internetin chatit toimivat usein syrjähyppyjen alkuestradina. Usein internetin tai puhelimen välityksellä keskustelu ei enää riitä, vaan osapuolille tulee halu tapaamiseen. Firman juhlissa tai ystävien synttäreitä baarissa juhliessa humalatila alentaa monien kynnystä syrjähyppyyn.

Kiian ja Rikun suhteen muuttuessa seksuaaliseksi Riku oli jo yhdessä nykyisen vaimonsa kanssa, mutta pari ei ollut vielä päättänyt naimisiinmenosta. Kiia oli tuntenut Rikun jo kauan perheensä kautta, eikä koskaan ollut ajatellut suhteen menevän perhetuttavuutta tai ystävyyttä pidemmälle.

”Ensimmäisen seksuaalisen kontaktin otto Rikulta tuli täytenä yllätyksenä juhlien jatkoilla. Alkoholillakin oli varmasti oma osuutensa asiaan, mutta rankassa kännissä emme missään nimessä olleet. Olin aina pitänyt Rikua viehättävänä niin ulkonäöltään kuin humoristiselta luonteeltaankin, mutta ikäeron ja Rikun naisystävän takia en ollut koskaan edes ajatellut seksuaalisen suhteen olevan mahdollinen. Se ei olisi tullut edes mieleeni. En ikinä alkaisi iskeä varattua miestä. En tuon ensimmäisen yhteisen illan aikana osannut ajatella tulevaisuutta, enkä edes paljastumista. En osannut ennakoida edes seuraavaa aamua, joka oli vähintäänkin kiusallinen”, Kiia naurahtaa vakavoituen nopeasti.

Suhde varattuun mieheen - Leikkiä tulella

Suhteen lopettaminen ongelmallista

Uskottomuudessa viehättää usein jännitys ja ajatus kielletystä hedelmästä. Jopa kiinnijäämisen pelko voi olla kiihottava ajatus. Toisen naisen roolissa viehättää suhteen keveys ja sen viihdyttävyys. Pettäjän kanssa ei tarvitse nähdä, kun tällä menee huonosti tai hän haluaa olla yksin. Vastuuta tai velvollisuuksia tällaisissa suhteissa harvoin on.

”Muistan Rikun heti tuona ensimmäisenä iltana sanoneen, että jos nyt menemme halaamisesta pidemmälle, suhteemme tulee varmuudella muuttumaan pysyvästi. Naurahdin ja sanoin, että osaan kyllä pitää hauskaa ja ymmärrän, ettei kyseessä ole rakkaussuhde, vaan hauskanpito kavereina. Kerroin osaavani lopettaa heti, kun näen sen järkeväksi. En ehkä enää sanoisi samaa”, Kiia huokaisee.

Kiian mukaan vaikeinta suhteen lopettamisessa on yhteinen tuttavapiiri ja suhteen helppous. ”Minulla ei ole velvollisuutta miellyttää Rikua, vaan voin sanoa hänelle juuri sen, mitä ajattelen. Seksuaalikemiamme toimivat hyvin yhteen, eikä minun tarvitse tehdä oikeastaan mitään suhteen eteen. Minun ei tarvitse soitella Rikulle ja sopia tapaamisia, vaan Riku soittelee minulle ja sitten näemme, jos se vaan on tuolloin mahdollista. En lähde juoksemaan Rikun perässä.”, Kiia selittää.

Kiia ja Riku eivät näe toisiaan niin usein, että Rikun pitäisi selitellä menojaan vaimolleen. Salasuhteen lopettamisestakin on sovittu moneen otteeseen, mutta ainakaan vielä suhteelle ei näy loppua. ”Kyllähän Riku joskus vähän tummaan sävyyn luonani naureskeli, että mitäs jos seuraavaksi tehtäisiin sopimus, että lopetettaisiin tämä vehtaaminen seuraavan viiden vuoden aikana”, Kiia sanoo.

Varatun henkilön kanssa salasuhteessa oleminen voi helposti johtaa rakkauden tunteisiin. Usein vapaan osapuolen tunteiden voimistuessa salasuhde alkaa vaikeutua tai jopa loppuu kokonaan. Pettäjä harvoin jättää naistaan, vaikka näin toiselle naiselle väittäisikin.

Kiian ystävätkin ovat joskus kysyneet, että mikä saa tämän älykkään nuoren naisen jatkamaan suhdetta varattuun mieheen. ”Kai se on se helppous. Ja jollain tapaa olen kuitenkin kiintynyt Rikuun, vaikka varsinaista rakkaussuhdetta välillämme ei ole. Jos rakastuisin Rikuun, suhde muuttuisi joksikin aivan muuksi, kuin mitä se nyt on. Hän on minulle myös hyvä ystävä”, Kiia on yrittänyt selittää ystävilleen.

Suhde varattuun mieheen - Leikkiä tulella

Kuka on tarinan roisto?

”Itse ajattelen, että se, joka on suhteessa, tekee valinnan pettämisestä. Itse en ole tilivelvollinen kenellekään. Eri asia tietenkin olisi, jos naisystävä olisi esimerkiksi hyvä ystäväni. Toisaalta kai tähän on pakko lisätä, että tunnenhan minä melko hyvällä tasolla myös Rikun naisystävän. Nyt jo paljon paremmin kuin kolme vuotta sitten suhteemme alkaessa, mikä aiheuttaa tunnontuskia ajoittain”, Kiia sanoo.

”Kyllä Riku varmasti seuraa löytäisi, vaikka minä en sitä hänelle tarjoaisikaan. En ole aloitteellinen osapuoli suhteessamme, mutta silti ehdottomasti Rikun käytöksen mahdollistaja. Kyllä minä toimin tässä väärin ja saan kärsiä siitä, jos suhde joskus paljastuu. En siltikään sanoisi olevani syypää Rikun pettämiseen. Jokainen on viime kädessä vastuussa omista teoistaan. Jos löytäisin seurustelukumppanin, suhde Rikuun pitäisi ehdottomasti lopettaa”, Kiia toteaa rauhallisesti.

Sanotaan, että uskottomuus on enemmänkin kyllästymistä itseensä kuin puolisoon. Tämä näkyy Kiian mukaan myös Rikun ja hänen vaimonsa tilassa: Rikun ja hänen vaimonsa suhde näyttää päältäpäin oikein onnelliselta. Pari ei ole vieraantunut toisistaan fyysisesti, vaan halailee ja osoittaa muutenkin läheisyyttä toisilleen muiden ollessa paikalla. Myös naisystävän kuvaus suhteen tilasta on hyvin positiivinen.

”Naisystävä usein ylistää heidän ihanaa suhdettaan, mutta kertoo, että ulkopuoliset tekijät, kuten remontti tai työt rasittavat parin suhdetta. Uskoisin kuitenkin, että myös parin välisessä kommunikaatiossa on jokin ongelma, koska tilanne on nyt tällainen”, Kiia miettii.

Suhde varattuun mieheen - Leikkiä tulella

Kannattaako tunnustaa jos pettää?

Kertaluonteisessa syrjähypyssä saattaa kertominen olla jopa julmempaa kuin kertomatta jättäminen. Moni pettäjä keventää omaa oloaan kertomalla kumppanille, joka saattaa ottaa uutisen erittäin raskaasti ja olla välittämättä ollenkaan, että paljastus tuli suoraan puolisolta, eikä jostain toisesta lähteestä. Asialla on kuitenkin aina hyviä ja huonoja puolia, joten jokaisen kannattaa punnita tilannetta omalta kantiltaan.

Kertojan pitää miettiä, pystyykö vanha kumppani enää ikinä kertomisen jälkeen luottamaan pettäjään uudestaan. Entä jos kertomisen seurauksena tulee ero? Pärjäänkö yksin? Lapsellisten pitää miettiä myös, kärsiikö suhde lapsiin mahdollisen kertomisen myötä. Kertomatta jättäjän taas pitää miettiä, kestääkö hän mahdollista itseinhoaan ja ahdistusta. Voiko suhde puolisoon olla entisenlainen, kun siihen liittyy salaisuus? Myös pettämisen jatkuminen voi olla kertomatta jättämisen haittapuoli. Kertomatta jättäjän pitää myös miettiä, mitä tapahtuu ja miten toimia, jos pettäminen tulee ilmi jotenkin muuten, kuin itse kertomalla.

”Mikäli Riku joskus haluaisi kertoa asiasta esimerkiksi vaimolleen, olisin valmis lopettamaan suhteen siihen. Olisi varmaankin kaikkien kannalta parempi, ettei henkilöllisyyttäni ja muita yksityiskohtia suhteestamme kerrottaisi, mutta mikäli Riku haluaisi paljastaa koko kuvion, en koe, että voisin oikeastaan estelläkään”, Kiia mietiskelee.

”Kerran Riku on sanonut, että heidän pitäisi varmaankin mennä pariterapiaan puhumaan ongelmistaan. Vastasin, että pariterapia ei luultavasti paljoakaan auta, mikäli meidän kahden suhde edelleen jatkuu. Joko meidän pitäisi todellakin lopettaa kaikki näkeminen tai sitten Rikun pitäisi kertoa vaimolleen suhteestamme ja sen lopettamisen vaikeudesta, jolloin suhde päättyisi sitä kautta”, Kiia sanoo.

Teksti: Hilppa Alanko

X