Ihmissuhteet

Sydänsuruista voi seurata myös hyvää – rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi: ”Täydellisessä rakkauden tilassa voi olla ilman parisuhdettakin”

Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmella, 40, on omakohtaista kokemusta siitä, miten sydänsurut voivat muuttaa elämän paremmaksi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Om-Arkisto

Ilman sydänsuruja Emilia Vuorisalmen firmaa ei olisi olemassa.

Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmella, 40, on omakohtaista kokemusta siitä, miten sydänsurut voivat muuttaa elämän paremmaksi.

Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi on juuri julkaissut ensimmäisen verkkokurssinsa, joka kantaa nimeä Toivu sydänsurusta. Kurssi auttaa rakkaustieteen avulla pääsemään yli kivusta ja tuskasta, jota rakkauden menetys voi herättää. Emilia on jo aiemmin puhunut siitä, kuinka voimakkaasti rakkaushormonit – ja niiden puute – vaikuttavat ihmiseen.

– Sydänsurut ajoivat minut tutkimaan rakkaustieteitä. Halusin löytää selityksen, mitä rakastuessa ja sydänsuruissa tapahtuu aivoissa ja elimistössä. Oppimani asiat auttoivat minua parantumaan paitsi sydänsuruista myös fyysisistä kiputiloista. Tiedekin todistaa, että sydänsuruista aiheutuva kipu on sekä henkistä että fyysistä. Minulla oli aikanaan sydänsuruja kokiessa niin kovat selkäkivut, että makasin vain piikkimatolla ja tuntui, etteivät mitkään lääkkeet tai mikään muukaan auttanut, Emilia kertoo.

Ero on mahdollisuus kasvaa ihmisenä

Ennen kuin Emilia pääsi sydänsuruistaan yli, hän joutui pysähtymään ja tutustumaan itseensä perin pohjin. On tavallista, että sydänsuruissa elämä menee ainakin joiltain osin uusiksi.

– Sydänsurut pakottivat minut oikeasti pysähtymään ja miettimään, kuka olen ja mitä haluan, mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi ja mitkä ovat ne pienet askeleet, joita minun pitää arjessa alkaa ottaa, jotta pääsen tasapainoon. Pääsin. Ja siitä seurasi lisää rakkautta.

Parhaimmillaan ero onkin Emilian mukaan opettava kokemus, josta riittää ammennettavaa.

– Toivottavasti ero opettaa aina jotain. Koen, että kivut, joita sydänsuruissa käy läpi, ovat tosi suuri voimavara. Kun pysähtyy ja kuuntelee kipua, on mahdollista ymmärtää, mitkä muutokset omassa elämässä on tehtävä. Pysähtyminen ja kivun kuunteleminen ovat mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja löytää oikea suunta ja oikeat polut. Ilman eroa en olisi esimerkiksi itse löytänyt kutsumustani tehdä töitä rakkaustohtorina. Usein pohjalla ihminen ajattelee, että hänet on haudattu, mutta voikin olla, että hänet on vasta istutettu.

Sydänsuruista paranemiseen menevän ajan voi käyttää hyödyksi

Oli kyse sitten lyhyestä romanssista tai pitkästä suhteesta, sydänsuruista eroon pääseminen voi ottaa aikaa. Toipumiseen menevä aika kannattaa Emilian mukaan kuitenkin käyttää hyväksi. Paranemisaika voi olla otollinen tilaisuus toteuttaa haudattuja unelmia.

– Usein olemme matkan varrella unohtaneet, mitä meidän sisäinen äänemme todella sanoo: mitä haluamme tehdä ja miten olemme luovia, mikä meille on merkityksellistä ja mistä ehkä vielä unelmoimme. Ilman sydänsuruja ei varmaan olisi monia maailman hienoimpia kappaleita sävelletty tai maailman hienoimpia kirjoja kirjoitettu. Minunkaan firmani ei olisi syntynyt. Aika moni hieno asia on loppujen lopuksi kummunnut sydänsuruista, Emilia pohtii.

Rakkaushormoneja muualtakin kuin kumppanilta

Emilia kutsuu kestävän rakkauden systeemiksi elämän töyssyjä tasapainottavaa systeemiä, joka rakkaushormoneja ymmärtämällä on mahdollista luoda. Kestävän rakkauden systeemissä olennaista on, että rakkaushormoneja hankitaan muualtakin kuin romanttisesta rakkaudesta, esimerkiksi työstä ja harrastuksista. Juuri tätä kestävän rakkauden systeemiä Emilian verkkokurssillakin käsitellään laajasti.

– Täydellisessä rakkauden tilassa voi olla ilman parisuhdettakin. Esimerkiksi monet lahjakkaat muusikot sanovat, että musiikki on heidän elämänsä rakkaus. He saavat siitä niin paljon, Emilia sanoo.

Oli elämän rakkaus sitten kumppani, työ tai harrastus, rakkaushormonien lähteitä kannattaa olla useita.

– Koskaan ei voi tietää, jos työpaikka menee alta tai harrastus estyy esimerkiksi vammautumisen takia. Rakkaushormonien saaminen useammasta lähteestä suojaa meitä, kun elämä heittelee, Emilia sanoo.

Sydänsurut ja yksin oleminen voivat herättää huomaamaan, että on parisuhteessa ollessaan haalinut rakkaushormonit nimenomaan vain parisuhteesta. Niin käy Emilian mukaan monille.

– Parisuhteessa tottuu helposti siihen, että on kumppani, jonka kanssa tekee asioita yhdessä ja jonka kanssa on yhteiset suunnitelmat. Saattaa olla, että omasta kestävän rakkauden systeemistä huolehtiminen jää. Jos sydänsurujen seurauksena luo oman kestävän rakkauden systeemin ja alkaa pitää huolta siitä, tulevassa parisuhteessa on paljon vähemmän painetta, kun ihminen ei oleteta, että kaiken rakkaushormonin pitää tulla suhteesta.

X