Ihmissuhteet

Tuletko nähdyksi? Asiantuntija kertoo, miksi huomatuksi ja arvostetuksi tuleminen on niin tärkeää

Varmasti jokainen on kuullut puhuttavan nähdyksi tulemisen tärkeydestä. Mutta mitä nähdyksi tuleminen oikeasti tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeää? Kysyimme asiaa Terveystalon johtavalta psykologilta Tuija Turuselta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jokainen ihminen haluaa tulla arvostetuksi omana itsenään.

Varmasti jokainen on kuullut puhuttavan nähdyksi tulemisen tärkeydestä. Mutta mitä nähdyksi tuleminen oikeasti tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeää? Kysyimme asiaa Terveystalon johtavalta psykologilta Tuija Turuselta.

Nähdyksi tuleminen on Terveystalon johtavan psykologin Tuija Turusen mukaan ihmiseen sisäänrakennettu tarve.

– Meillä on ihan biologinen tarve tulla huomatuksi ja sitä kautta myös arvostetuksi. Nähdyksi tulemisella ei siis oikeastaan tarkoiteta ihmisen konkreettista näkemistä vaan sitä, että jokainen tulee huomatuksi ja arvostetuksi omana itsenään.

Jo pieni vauva kaipaa nähdyksi tulemista. Se luo vauvalle turvaa, yhteenkuuluvuutta perheenjäsenten kanssa sekä hyvän ympäristön kasvaa ja kehittyä.

– Eloonjäämisen ja kasvun kannalta on tärkeää, että jo vauvana meidän tarpeemme ovat tärkeitä ja niihin vastataan. Mitä vahvempi kokemus meillä on siitä, että on tärkeä jollekin ihmiselle, sitä vahvemmaksi itsetuntomme kehittyy. On tärkeää kokea kuuluvansa johonkin joukkoon ja olevansa turvassa, jotta voi kasvaa omaksi itsekseen.

Kokemus siitä, ettei tule nähdyksi, voi olla hyvin kivulias

Tunne siitä, että ei ole tullut nähdyksi, voi järisyttää ihmisen henkistä hyvinvointia missä tahansa vaiheessa elämää. Nähdyksi tulemattomuus voi aiheuttaa hyvin kivuliaita tunteita, jotka saattavat laskea itsetuntoa ja viedä luottamuksen omiin kykyihin sekä siihen, että on tärkeä ja arvokas.

– On hirveän tavallista kokea, että ei ole tarpeeksi arvokas tai tarpeeksi rakas. On myös hyvin yleistä tuntea, ettei tule nähdyksi semmoisena kuin on tai että ei kuulu joukkoon. Nämä ovat ydinuskomuksia, jotka lähtevät helposti vahvistumaan. Siksi nähdyksi tuleminen niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin on hirveän tärkeää, Turunen sanoo.

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos kokee, että ei tule nähdyksi? Jo asian tiedostaminen on Turusen mukaan iso askel.

– Kun asian tiedostaa, voi miettiä, onko se totta vai onko kyseessä vain tunne, joka on syntynyt joskus muulloin. Tiedostamisen jälkeen kannattaa siis miettiä, onko asia tässä elämäntilanteessa yhtä totta kuin se ehkä joskus aiemmin on ollut. Sitten voi miettiä, mitä asialle voisi tehdä. Uskomustaan voi lähteä itse työstämään. Sen vangiksi ei tarvitse jäädä.

Kukaan ei saisi olla toiselle pelkkää ilmaa

– On hirveän tärkeää huomata toiset ihmiset, jotta nämä kokisivat tulevansa nähdyksi. Kukaan meistä ei saisi olla toiselle ilmaa, Turunen muistuttaa.

Turusella on myös iloinen uutinen meille jokaiselle: toisten ihmisten huomioimiseen ei tarvita ihmetekoja. Peruskäytöstavat vievät jo pitkälle.

– Tervehdi ja katso silmiin. Ole kiinnostunut ja kysy, mitä ihmisille ympärilläsi kuuluu. Anna heille aikaa vastata. On tärkeää, että et aina kerro vain sitä, mitä itsellesi kuuluu, vaan asetut toisinaan kuuntelijan rooliin.

Lue myös:

Huono itsetunto? Näin voit treenata itsellesi paremman itsetunnon

Tiedätkö, mitä muut töissä ajattelevat sinusta? – 8 askelta hyväksi työkaveriksi

Tunnista eriväriset persoonallisuustyypit – näin heidän kanssaan kannattaa toimia

X