Julkkikset

”Rauhallinen, vahva ja vakuuttava” – nämä 6 asiaa voimme oppia pääministeri Sanna Marinilta esiintymistaidoista

Koronaviruksen rantautuminen Suomeen on ajanut pääministeri Sanna Marinin hallituksen vaikeiden päätösten eteen. Sanna Marin on kriisitilanteessakin esiintynyt julkisuudessa vakuuttavasti, arvioi asiantuntija. Listasimme 6 asiaa, jotka voimme oppia Marinilta esiintymistaidoista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Sanna Marin on lahjakas esiintyjä, asiantuntija kertoo.

Koronaviruksen rantautuminen Suomeen on ajanut pääministeri Sanna Marinin hallituksen vaikeiden päätösten eteen. Sanna Marin on kriisitilanteessakin esiintynyt julkisuudessa vakuuttavasti, arvioi asiantuntija. Listasimme 6 asiaa, jotka voimme oppia Marinilta esiintymistaidoista.

Pääministeri Sanna Marinin hallituskausi on ollut käynnissä vasta muutaman kuukauden, mutta Marin on saanut laajasti julkisuutta ulkomaita myöten. Lisäksi käynnissä oleva koronakriisi ja sen estämiseksi tehdyt toimet eivät ole päästäneet pääministeriä ja hallitusta helpolla.

Marin on moneen otteeseen näyttänyt olevansa vakuuttava ja karismaattinen esiintyjä, joka pitää pakan kasassa kiperissäkin tilanteissa. Mutta mistä vakuuttavat esiintyjät, kuten Marin on tehty? Ja voiko jokaisesta kuoriutua taitava puhuja riittävällä harjoituksella?

Kysyimme Jyväskylän yliopiston viestinnän lehtori FT Tarja Valkoselta, millaisia asioita voimme oppia Marinilta esiintymistaidosta.

”Marin on poikkeuksellisen taitava esiintyjä”

Historiallisina hetkinä pidetyt puheet tekevät usein puhujastaan suuren.  Koronaepidemiaa voidaan pitää merkittävänä tapahtumana Suomen historiassa.  Valkosen mukaan pääministerin puhetaitojen kohdalla voidaan kuitenkin puhua myös luonnonlahjakkuudesta.

– Mielestäni Sanna Marin on ilmiömäinen, poikkeuksellisen lahjakas esiintyjä. Viestinnän asiantuntijana ja esiintymistaitoa tutkineena ihailen Marinin taitoa kiteyttää ja ilmaista selkeästi sen, mikä on olennaista.

Periaatteet, jotka tekevät puhujasta taitavan, kumpuavat jo antiikin Kreikassa vallinneista ihanteista. Retoriikkaopistaan ​tunnettu filosofi Aristoteles määritti jo antiikin aikana taitavan puhujan kolme lähtökohtaa. Aristoteles kutsui niitä eetokseksi (puhujan luonne) paatokseksi (tunne) ja logokseksi (järki).

Marinin esiintymisistä löytyvät kaikki nämä palikat, arvioi Valkonen.

– Jos Marinin esiintymistaitoja analysoi, sieltä löytyvät samat perusteet, jotka ovat missä tahansa esiintymistilanteessa tärkeitä uskottavuuden ja vakuuttavuuden lähtökohtia.

Nämä 6 asiaa erottavat Marinin esiintyjänä

1. Marin osoittaa tietämyksensä rajat

Puhujan on tärkeä hallita asiat, joista puhuu. Valkosen mukaan Marin hallitsee erinomaisesti aiheet ja teemat, joita hän kussakin puheessaan käsittelee. Pääministeri tuo selkeästi esille, mitkä asiat tiedetään, nojaten luotettavaan tutkimus- ja asiantuntijatietoon.

Lisäksi Marin uskaltaa osoittaa tietämyksensä rajat.

– Marin ei väitä todeksi, mitä ei tiedä. Hän ei selvästikään arkaile ilmaista oman tietämyksensä rajoja, mikä on poikkeuksellista. Se synnyttää myös uskottavuuden ja vaikuttavuuden kannalta tärkeän ilmiön eli vaikutelman puhujan vilpittömyydestä ja rehellisyydestä.

2. Marin osaa ottaa yleisönsä huomioon

Ilman yleisöä ei ole puhujaakaan. Siitä syystä hyvä esiintyjä ottaa huomioon aina myös sen, mitä hänen kuuntelijansa sillä hetkellä tarvitsevat.

– Puhuessaan kansalle Marin puhuu kansalle. Marinilla on kyky ottaa kuuntelijansa huomioon: valita sanottavansa ja tapansa puhua tilanteen sekä kuuntelijakunnan mukaisesti. Se on esiintymistaidollinen vahvuus.

3. Marin on taitava kuuntelija

Valkonen huomauttaa, että liian harvoin muistetaan, että kuuntelun taito on myös osa esiintymistaitoa. Marinia Valkonen nimittää hyvin taitavaksi kuuntelijaksi.

– Marin kuuntelee tarkasti ja rauhallisesti kysymykset, ja vastaa siihen, mitä kysytään. Hän ei myöskään puhu ohi kysymysten. Tämä on tullut esille sekä tiedotustilaisuuksissa että muissakin yhteyksissä, Valkonen kertoo.

Sanna Marin valkoisilla portailla.
Sanna Marinilla on asiantuntijan mukaan useita taitavan puhujan piirteitä.

4. Marin perustelee sanomansa

Aristoteleksen retoriikan keskiössä on logos eli argumentaatiotaito. Se tarkoittaa kykyä osoittaa, millä perustein jokin väite voidaan joko hyväksyä tai hylätä. Kyky perustella viestinsä on Valkosen mukaan merkki taitavasta puhujasta.

– Marin perustelee sen, mitä väittää selkeästi ja yksinkertaisin, rationaalisin perustein.

5. Marin esiintyy rauhallisesti ja vahvasti

Sisällönhallinnan ja argumentaation lisäksi Valkonen korostaa Marinin taitoa ilmaista asiat vahvasti, mutta ​rehellisen ja vilpittömän oloisesti: Marinin puhenopeus on rauhallinen, hän painottaa vahvasti tärkeitä asioita ja uskaltaa pitää taukoja.

– Kun ajatellaan pääministerin tapaa puhua, hänen tyylinsä on hyvin rauhallinen. Meillä täällä Suomessa siitä syntyy vaikutelma hyvästä ja vakuuttavasta puhujasta. Marinin esiintymistyyli ilmaisee äärimmäisen tiukoissakin tilanteissa levollisuutta, rauhallisuutta ja tilanteen hallintaa.

6. Marin käyttää konkreettista, ymmärrettävää kieltä

Ilmaisutapaan liittyy myös puhujan kielitaito. Taitavan puhujan Marinista tekee Valkosen mukaan etenkin hänen käyttämänsä ymmärrettävä ja selkeä kieli, jota jokaisen on helppo seurata.

– Marinin puhuessa tv-esiintymisissä kaikille meille suomalaisille hänen puhettaan on helppo seurata, koska se on hyvin rauhallista ja jaksotettua. Marinia on myös helppo ymmärtää, koska hän tiivistää ja käyttää niin konkreettista kieltä.

Kaikki voivat oppia paremmiksi esiintyjiksi

Usein ajatellaan, että esiintymistaito on piirre, joka ihmisellä joko on tai ei ole. Valkonen kuitenkin huomauttaa, ettei kukaan ole taitava esiintyjä syntyessään: luonnonlahjakkuus tai ei, jokainen voi harjaantua paremmaksi esiintyjäksi niin halutessaan.  Oman osaamisensa kehittäminen ei tee myöskään puhujan taidoista epäaitoja tai luonnottomia.

– Tietysti meillä on erilaisia lähtökohtia siihen, miten voi kokemuksen myötä harjaantua. Harjaantuminen ja esiintymiskokemus tuovat varmuutta nimenomaan esiintymistilanteissa olemiseen, mutta ne eivät vielä riitä. Myös esiintymistaitoja voi kukin opiskella, Valkonen muistuttaa.

Lue myös: 

Sanna Marinilla perheen täysi tuki pääministerikisaan – Markus-puoliso kehuu kauniisti: ”Suomi saisi Sannasta osaavan pääministerin”

Annan rakastetuimmat jutut -podcast: Vähävaraisen lapsuuden viettänyt ministeri Sanna Marin: ”En saanut kotoani menestymisen mallia, mutta opin selviytymään vaikeuksista”

Sanna Marin: ”Lasikatot eivät murru, jos naiset antavat periksi”

X