Julkkikset

Antti Tuisku ei haaveile omasta perheestä: ”Olen liian itsekäs isäksi”

Parisuhdeväkivallasta avoimesti elämäkerrassaan puhunut Antti Tuisku myöntää, että kipeiden muistojen kaivelu on ollut rankkaa. ”Vaikeat kokemukset ovat myös pitäneet jalkani maassa”, Antti kuitenkin sanoo. Tauolle jäävä Antti Tuisku paljastaa, ettei hän haaveile tällä hetkellä lapsista.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Johanna Yrjölä

Antti Tuisku

Parisuhdeväkivallasta avoimesti elämäkerrassaan puhunut Antti Tuisku myöntää, että kipeiden muistojen kaivelu on ollut rankkaa. "Vaikeat kokemukset ovat myös pitäneet jalkani maassa", Antti kuitenkin sanoo. Tauolle jäävä Antti Tuisku paljastaa, ettei hän haaveile tällä hetkellä lapsista.

Poptähti Antti Tuisku, 34, on hämmentynyt kaikista viesteistä, joita hänelle on sadellut sen jälkeen, kun hän avautui tuoreessa Antti Tapani -elämäkerrassaan kokemastaan lähisuhdeväkivallasta. Antti kertoo kirjassa muun muassa entisen kumppaninsa hajottaneen lautasen hänen päähänsä, jonka jälkeen Antin vertavuotava pää jouduttiin tikkaamaan sairaalassa.

– Olen saanut hirveästi positiivista palautetta. Ihmiset ovat arvostaneet avoimuuttani ja rohkeuttani puhua vaikeistakin asioista, Antti kertoo Ravintola Teatterissa.

– Olen kysynyt monesti itseltäni, miksi halusin tehdä kirjan, ja vastaus on aina sama. Jos pystyn auttamaan edes yhtä ihmistä tai antamaan kokemusteni kautta vertaistukea muille, kirja on perusteltu. Nyt näyttää siltä, että kertomani todellakin resonoi ihmisissä. Oloni on huojentunut: oli oikea päätös julkaista kirja.

Alun perin Antin elämäkerran piti ilmestyä jo vuotta aiemmin, mutta silloin Antti painoi jarrua. Parisuhdeväkivallasta ja muista elämän kipukohdista puhuminen kirvoitti laulajassa enemmän tunteita, kuin hän oli osannut etukäteen kuvitellakaan. Samalla Antin uralla tapahtui musiikillisesti isoja: oli uusi levy, areenakiertue ja Idols-tuomarointi.

– Yksi syy, miksi halusin ottaa lisäaikaa, oli se, että oli yllättävän raskasta kaivaa takaraivosta kipeitä muistoja esiin. Olen kuitenkin tehnyt aikoinaan hirveästi töitä sen eteen, ettei niitä tarvitsisi enää koskaan muistella. Toisekseen kirja saa nyt oman näyttämönsä ilman, että mikään muu asia urallani sekoittaa pakkaa, Antti tuumii.

Antti Tuisku jättää musiikin taka-alalle – opiskelee urheiluneuvojaksi

Antti Tuiskun mukaan rankat kokemukset eivät ole jääneet sittemmin kummittelemaan hänen mieleensä tai vaikuttaneet negatiivisesti hänen tuoreempiin suhteisiinsa.

– Elämäni isoin saavutus on se, etten ole katkeroitunut. Tarinat ihmisistä, jotka eivät pysty enää luottamaan kehenkään, ovat hirveän surullisia. Siksi olen tehnyt valtavasti töitä sen eteen, ettei minulle kävisi niin. Tänä päivänä olen varmasti viisaampi ihmisenä, eikä minua ehkä viilata enää niin helposti linssiin. Vaikeat kokemukset ovat myös pitäneet jalkani maassa ja estäneet minua hurmaantumasta liikaa suosiooni.

Antti Tuisku Antti Tapani -elämäkerta.
Antti Tuisku on kertonut avoimesti elämänsä kipukohdista uudessa elämäkerrassaan. Nyt hän jättäytyy tarkoituksella musiikkiurallaan taka-alalle.

Lähisuhdeväkivallasta puhuminen on kuitenkin jännittänyt Anttia etukäteen. Muutaman päivän päästä Antti pakenee kirjan nostattamaa huomiota ja uutisotsikoita Espanjaan, jonne hän on rakennuttanut kakkoskodin itselleen. Keikoille laulaja palaa aikaisintaan puolentoista vuoden päästä.

– Espanja on osittain pakomatka, mutta olisin varmaan lähtenyt ilman kirjaakin. Pelkään, että päätyisin liian nopeasti studioon, jos jäisin vain pyörittelemään taukoni aikana peukaloita kotisohvalle. Mitään uutta tai isoa ei koskaan synny, jos pysyttelee vain tutussa ja turvallisessa. Siksi haluan viedä itseni epämukavuusalueelleni. Jättäydyn musiikissa vähäksi aikaa taka-alalle, aloitan urheiluneuvojaksi opiskelemisen, ja koitan tehdä sellaisia asioita, jotka ruokkisivat luovuuttani. Olen täysin tuntemattoman edessä.

Antti Tuiskusta oli tulla isä nuorena – ei haaveile lapsista

Antti Tuisku paljastaa uudessa kirjassaan myös, kuinka hänestä oli vähällä tulla isä nuorena. 2000-luvun alkupuolella Antti seurusteli itseään vanhemman naisen kanssa, mutta suhde päättyi puolen vuoden jälkeen eroon. Pari viikkoa myöhemmin Antti tapasi entisen naisystävänsä baarissa, jolloin tämä kertoi olevansa raskaana. Nainen päätti kuitenkin tehdä abortin.

Vaikka Antti ei ole jäänytkään sen suuremmin suremaan tapahtunutta, hän myöntää viihtyvänsä erinomaisesti lasten seurassa ja kuulevansa usein läheisiltään, kuinka hyvin hän sopisi isäksi.

– Kaikki ympärilläni sanovat, että olisin todella hyvä isä. On totta, että rakastan olla lasten kanssa, ja koen, että yksi tärkeimmistä asioista elämässä on yrittää säilyttää kaikin keinoin lapsen mieli aikuisenakin, Antti kuvailee.

Antti ei kuitenkaan haaveile tällä hetkellä lapsista.

– Mietin jo Espanjaan lähtiessäni, miten pärjään siellä koirani kanssa, kun minulla ei olekaan yhtäkkiä ketään apunani. Entä jos yhtälöön lisättäisiin vielä lapsi? Artistina oleminen vaatii järjetöntä itsekkyyttä ja uhrauksia. Asiat pyörivät vain oman navan ympärillä, ja sen tiedostaminen on todella tärkeää. Ei siihen rinnalle mahdu tällä hetkellä ja tässä elämäntilanteessa ajatusta lapsista. Siinä mielessä olen liian itsekäs.

Huolta ja pelkoa terveydestä: ”Yritän opetella armollisuutta”

Viimeiset vuodet supersuosioon nousseella Antilla on mennyt niin lujaa, että hän on joutunut taistelemaan toden teolla terveytensä kanssa. Hän on esiintynyt monesti sairaana ja kivunnut lavalle silloinkin, kun kuume on hiponut 39 astetta. Viime keväänä Antin selästä löytyi lisäksi hyvälaatuinen kasvain.

– Tietyllä tavalla tasapainottelen kiertueilla loppuun palamisen kanssa, ja aina hetkellisesti pelkään terveyteni puolesta. Esiintyminen on todella fyysistä, ja kun mennään lujaa, olen väistämättä herkemmillä kehoni kanssa. Viime kevään kiertueella, kun terveyteni alkoi prakailla, mietin tosissani, onko tämä kaikki sen arvoista. Lavalle noustessani tajuan kuitenkin, että kyllä se on. Sitä tunnetta ei vain voita mikään, Antti kuvailee.

Terveyshuoliin on osasyynä myös se, että Antti on äärimmäisen suorittajakeskeinen ihminen, eikä halua tehdä mitään puolivillaisella.

– Tiedän olevani todella ankara itselleni, mutta samalla koen myös pystyväni tekemään lavalla asioita, joita moni muu ei tee. Se on vaatinut valtavasti päämäärätietoista duunia. Voisin ottaa iisimmin, mutta antaisiko se minulle niin paljon artistina? En usko. Armollisuus on kuitenkin sellainen teema, jota yritän vahvasti opetella taukoni aikana.

X