Julkkikset

Sinikka Sokka, Kari Hotakainen ja muut julkkikset esittelivät arkibravuurinsa – arvaatko heti kuvista, mikä on kenenkin ruoka?

Kirjailija Kari Hotakainen, kokki Teresa Välimäki, näyttelijä Sinikka Sokka ja näyttelijä Marja Salo kutsuivat arkiseen ruokapöytäänsä. Arvaatko, kenen arkibravuuri on pikaisesti sekoitettu pähkinäkastike? Kuka taas herkuttelee kalafileellä? Entä kuka valmisti kasvislasagnen ja kuka tuunatun lohisopan?

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Kirjailija Kari Hotakainen, kokki Teresa Välimäki, näyttelijä Sinikka Sokka ja näyttelijä Marja Salo kutsuivat arkiseen ruokapöytäänsä. Arvaatko, kenen arkibravuuri on pikaisesti sekoitettu pähkinäkastike? Kuka taas herkuttelee kalafileellä? Entä kuka valmisti kasvislasagnen ja kuka tuunatun lohisopan?

​1. Sesongin kasvikset kruunaavat paistetun kalan

”Paistettu kala on hyvä arkiruoka. Valitsen saatavilla olevaa tuoretta kalaa, nyt tarjolla oli hyvää kuhafilettä. Laitan siihen suolaa, timjamia ja esimerkiksi Provencen yrttisekoitusta.

Paistan kalan voi-öljyseoksessa molemmin puolin ja puristan päälle sitruunamehua. Lisukkeeksi valitsin tällä kertaa suolavedessä keitettyä parsakaalia, johon lisään tirauksen sitruunaoliiviöljyä. Kotona sattui olemaan myös itse poimittuja suppilovahveroita. Paistan niistä kosteuden pois, lisään voi-öljyseosta ja annan niiden oleskella pannulla hetken. Mausteeksi panen soijaa sekä ruokalusikallisen smetanaa.

Teen mielelläni ruokaa, mutta tapaan ihmisiä myös lounasaikaan ja joskus iltaisinkin ravintolassa. Kavereiden kanssa juhliessa teemme usein niin, että yksi huolehtii alku-, toinen pää- ja kolmas jälkiruoasta. Näin kenellekään ei tule liian isoa vastuuta.Jos teen ruokaa vain itselleni, valmistan usein reilun annoksen, pakastan osan tai varioin siitä aterian seuraavana päivänä. Katan kauniisti myös syödessäni yksin, mutta yksin syöminen on aina hiukan murheellista. Siitä jää puuttumaan jakamisen iso.

Kaapissani on aina perustarvikkeita, ja pyrin ostamaan ruoka-aineet tutuista kaupoista, mielellään luomuna ja sesongin mukaan lähiruokaa. Eri kaupunkien kauppahalleissa on kiva kierrellä katselemassa ruokatarjontaa. En ole vielä tilannut ruokaa tai ruoka-aineita kotiin, mutta silloin tällöin nappaan lähiravintolasta mukaani sushilaatikon. Sen sijaan noutopitsat ja hampurilaiset eivät ole minun juttujani.

Joku on sanonut, että ihminen tappaa itsensä veitsellä ja haarukalla. Se pitää paikkansa, sillä huonoilla ruokavalinnoilla voi menettää terveytensä. Itse syön lihaa tosi vähän, silloinkin enimmäkseen riistaa. Olen aina ollut ruokaorientoitunut hyvässä ja pahassa.

Viime aikoina olen miettinyt paljon ruokarytmiäni. Syönköhän minä liikaa aamulla? Riittääkö, että teen yhden lämpimän aterian päivässä? Ja niin edelleen. Pyrin kuuntelemaan kehoani ja yritän tunnistaa oikean kylläisyyden tunteen. Mutta kun syön, ruoan pitää maistua hyvältä, mieluiten suorastaan taivaalliselta.”

Lue lisää: Heidi Kyrö, Antti Railio ja muut tutut artistit esittelivät treenikämppänsä – arvaatko kuvista, mikä on kenenkin?

​2. Pähkinäkastike piristää riisinuudelisalaatin

”Olen perheemme ruoanlaittaja, mutta en ole mikään ruokahifistelijä tai kodin hengetär, vaan pikemminkin toimen ihminen. Kaiken pitää tapahtua mahdollisimman helposti ja mutkattomasti.

Meille ei useinkaan kutsuta ystäviä syömään, vaan tapaamme kavereita enemmän kodin ulkopuolella ja myös juhla-ateriat syömme usein ravintolassa. Katson ihaillen perheitä, jotka kerääntyvät joka päivä yhteisen aterian ääreen esimerkiksi kuudelta illalla. Meillä se ei ole onnistunut koskaan. Yritetty on, mutta aikataulut eivät vain natsaa. Oma ruokarytmini on työstänikin johtuen hyvin epäsäännöllinen, tai oikeas­taan sitä ei ole lainkaan, ja perheemme jäsenet syövät usein eri aikaan.

Arkisin käytännöllisyys voittaa, ja teen usein illalla seuraavan päivän aterian lämmittämistä vaille valmiiksi. Tämän valitsemani kasvisaterian tekemiseen menee korkeintaan 20 minuuttia. Resepti on niin helppo, että miltei nolottaa. Keitän riisinuudeleita ohjeen mukaan muutaman minuutin. Kastikkeeseen tulee maapähkinävoita, johon lisään hieman kuumaa vettä sekä soijakastiketta, murskattua valkosipulia ja palan pilkottua chiliä. Lisään päälle paistettua tofua, keräkaalia, palsternakkaa, porkkanaa ja korianteria.

Olen ollut kasvissyöjä 11-vuotiaasta asti. Käytän lähiruokaa ja sesonkikasviksia niin paljon kuin mahdollista. Kuulun myös yhdistykseen, joka viljelee peltoa Helsingin lähistöllä. Saamme omalta pellolta säännöllisesti kasviskasseja kesä- ja syyskaudella, joten iso osa perheemme käyttämistä kasviksista tulee sieltä. Jäsenyyteen kuuluu vuosimaksun lisäksi kaksi talkoopäivää vuodessa. Mielestäni on mukava tietää ihan tarkkaan, mistä ruoka tulee.”

3. Kasvislasagne on tuhti talviherkku

”Suhteeni ruokaan on käytännöllinen. Hallitsen arkiset reseptit ja teen ruokaa usein. Mutta jos haluamme juhlia tai meille tulee vieraita, puolisoni on pääkokki ja minulle jää ainesten pilkkojan sekä tiskikoneen täyttäjän rooli. Emme asu keskustassa, joten käymme ravintoloissa aika harvoin. Olen sekasyöjä, mutta perheessämme suositaan kasvisruokaa eikä syödä lainkaan punaista lihaa. Kalaa käytämme jonkin verran, mutta sen pitää olla tuoretta ja hyvin laitettua. Itse onnistun välillä kypsyttämään kalan yli.

En ole koskaan ollut laihdutuskuurilla enkä omista vaakaa. Painoni ilmeisesti vaihtelee hiukan vuodenaikojen mukaan, koska talvella vaatteet tuntuvat hiukan kireämmiltä kuin kesällä. Myös arkiruokamme ovat hiukan erilaisia talvella kuin kesällä. Tein aikoinaan tätä lasagneviritelmää kanajauhelihaversiona, mutta koska ajat ja perheenjäsenten mieltymykset ovat muuttuneet, nykyään tässä on proteiinilähteenä nyhtökauraa.

Resepti on helppo. Kuullotan ensin pilkotut sipulit öljyssä ja lisään porkkanapalat joukkoon. Seuraavaksi lisään pari pakettia tomaattimausteista nyhtökauraa, yhden pieneksi pilkotun paprikan, pari purkkia tomaattimurskaa sekä murskattuja valkosipulin kynsiä, pieniksi leikattuja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä maun mukaan suolaa ja mausteita, kenties lisään kasvisliemikuution, jos sellainen sattuu olemaan.

Kastike saa hautua vähintään 40 minuuttia hyvin hiljaisella tulella. Sen jälkeen ladon tummia lasagnelevyjä ja kastiketta vuoron perään voideltuun uunivuokaan.En tee perinteistä vaaleaa kastiketta, sen sijaan lorautan vuokaan pari desiä ruokakermaa. Pinnalle ripottelen hieman juustoraastetta, mitä lajia kaapista sattuu löytymään, ja sitten laitan ruoan 40 minuutiksi uuniin.

Teen yleensä ruokaa runsaasti. Minulle ei ole mikään ongelma syödä samaa ruokaa u­seana päivänä peräkkäin, se on vain kätevää.Tämä on tyypillinen talviruoka, tuhti ja ravitseva. Jos joku väittää, että kasvisruoalla ei pärjää, niin väitän vastaan. Kun nauttii annoksen tätä lasagnea lounaaksi, on pikemminkin vaarana, että iltapäivällä uni yllättää kesken Teams-palaverin.”

4. Tuunattua lohikeittoa kahdeksi päiväksi

”Teen paljon ruokaa kotona ja arvostan lähiruokaa ja hyviä raaka-aineita. En ole koskaan vannonut minkään erikoisruokavalion tai trendin nimiin. Voin hyvin syödä samaa ruokaa kahtena päivänä peräkkäin ja usein teenkin ruokaa reilun annoksen kerralla. Kalakeitto on ikisuosikkini. Se on helppo sekä terveellinen ja maistuu yleensä myös lapsille.

Olen vähän kyllästynyt perussoppaan, joten tämä on tuunattu versio. Mutta ei tämänkään tekemisessä kauan nokka tuhise.

Aloitan kuullottamalla sipulin, palsternakat ja perunat voissa kattilassa. Sitten lisään veden, teelusikallisen suolaa, pari laakerinlehteä ja 10 maustepippuria. Kun perunat ovat kypsiä, lisään lohipalat. Käytän tuorelohen lisäksi myös hiukan kylmä- tai lämminsavulohta, se antaa ruokaan kivan savuisen vivahteen.Lopuksi lisään kermaa, tilliä ja sitruunan raastettua kuorta sekä tilkan sitruunamehua.

Ruoka on minulle tosi tärkeä asia elämässäni, ja olen ollut lapsesta asti aika lailla kaikkiruokainen. Ostereita ja levää en kuitenkaan syö enkä kovin mielelläni etanoitakaan. Vastenmielisyyteni liittyy opiskeluajan kokemukseen, kun sairastuin ostereita syötyäni kamalaan vatsatautiin. Sen jälkeen ne eivät ole maistuneet, ja etanat ovat sijaiskärsineet siinä sivussa.

Pidin pitkään kiinni ajatuksesta, että perhe syö vähintään yhden aterian päivässä yhdessä. Hetkittäin vaati melkoista säätämistä, että ehdin laittaa ruoan ja että lapset ehtivät harrastustensa vuoksi yhtä aikaa pöytään. Joskus yhteinen ateria syötiin vasta yhdeksältä illalla.

Olemme aina käyneet säännöllisesti myös ravintoloissa syömässä. On kiva kokeilla uusia paikkoja, ja miltei kaikenlaiset ravintolat käyvät minulle.”

Oikeat vastaukset

1. Sinikka Sokka

Näyttelijä ja laulaja Sinikka Sokka, 72, asuu yksin. Aikuisen tyttären perhe asuu lähistöllä, ja Sinikka syö usein heidän kanssaan. Sinikka nähdään Yle Areenassa Rauhantekijä-sarjassa. Jouko Aaltosen kirja Agit-prop – Lauluja utopiasta ilmestyi syyskuussa, ja se kertoo laulukvartetista, jossa Sinikka oli nuorena mukana. Sinikka on lukenut kirjan äänikirjan.
Näyttelijä ja laulaja Sinikka Sokka, 72, asuu yksin. Aikuisen tyttären perhe asuu lähistöllä, ja Sinikka syö usein heidän kanssaan. Sinikka nähdään Yle Areenassa Rauhantekijä-sarjassa. Jouko Aaltosen kirja Agit-prop – Lauluja utopiasta ilmestyi syyskuussa, ja se kertoo laulukvartetista, jossa Sinikka oli nuorena mukana. Sinikka on lukenut kirjan äänikirjan.

2. Marja Salo

Näyttelijä Marja Salon, 40, perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi kouluikäistä lasta. Marja on osakkaana Kaupunkilaisten oma pelto -viljely-yhteisössä. Hän esiintyy Kansallisteatterissa näytelmässä Dosentit, jonka ensi-ilta on koronarajoituksista riippuen myöhemmin keväällä.
Näyttelijä Marja Salon, 40, perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi kouluikäistä lasta. Marja on osakkaana Kaupunkilaisten oma pelto -viljely-yhteisössä. Hän esiintyy Kansallisteatterissa näytelmässä Dosentit, jonka ensi-ilta on koronarajoituksista riippuen myöhemmin keväällä.

3. Kari Hotakainen

Finlandia-palkittu kirjailija Kari Hotakainen, 64, asuu kaksin vaimonsa Tarjan kanssa, lapset ovat jo aikuistuneet. Hänen uusin romaaninsa Tarina ilmestyi syksyllä. Kari on myös mukana MTV3:n ohjelmassa Pitääkö olla huolissaan?
Finlandia-palkittu kirjailija Kari Hotakainen, 64, asuu kaksin vaimonsa Tarjan kanssa, lapset ovat jo aikuistuneet. Hänen uusin romaaninsa Tarina ilmestyi syksyllä. Kari on myös mukana MTV3:n ohjelmassa Pitääkö olla huolissaan?

4. Teresa Välimäki

Kokki Teresa Välimäki, 45, asuu miehensä, kolmen koiran sekä vaihtelevasti yhden tai kahden lapsensa kanssa. Hänen uusin teoksensa, ranskalaisia tunnelmia ja reseptejä sisältävä Le Keittokirja ilmestyi viime syksynä. Kalakeiton resepti: anna.fi/teresankalakeitto
Kokki Teresa Välimäki, 45, asuu miehensä, kolmen koiran sekä vaihtelevasti yhden tai kahden lapsensa kanssa. Hänen uusin teoksensa, ranskalaisia tunnelmia ja reseptejä sisältävä Le Keittokirja ilmestyi viime syksynä. Kalakeiton resepti: anna.fi/teresankalakeitto
X