Julkkikset

Eero Ritala on ihminen, josta ei ole normaaleja lapsuuskuvia: ”En osaa vieläkään olla, jos näen kameran”

Näyttelijä Eero Ritala nautti lapsena siitä, kun muut reagoivat hänen pelleilyynsä. Se vaikutti ammatinvalintaan. Tämän otoksen Eero valitsi elämänsä valokuvaksi.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Eero Ritalan kotialbumi, OM-arkisto

Näyttelijä Eero Ritala nautti lapsena siitä, kun muut reagoivat hänen pelleilyynsä. Se vaikutti ammatinvalintaan. Tämän otoksen Eero valitsi elämänsä valokuvaksi.

”Tunnistan kuvasta itseni. Sohvalla makoilu ja kameralle irvistely ovat edelleen lempipuuhiani, ja käytän yhä tuollaisia collegeasuja. On hauskaa ajatella, että olen ollut jo pienenä ihan samanlainen kuin nyt.

Kuva on otettu joko jouluna 1986 tai 1987 kotonamme Espoon Siikajärvellä. Olen siinä noin nelivuotias. Vaikken itse muista tuosta jouluaatosta mitään, tunnelma on varmasti ollut todella mukava. Joulu on lapselle jännää aikaa: koko perhe on kotona, tehdään hyvää ruokaa ja pukki tuo lahjoja.

Vaikka pötköttelenkin kuvassa aika ma­keasti, voi olla, että olen oikeasti ärsyyntynyt siitä, ettei joulupukki ole vielä tullut. Ehkäpä mietin, että mitä sinä siinä kuvaat, missä se joulupukki oikein viipyy.

Eero Ritala aloitti näyttelemisen 10-vuotiaana nuorisoteatterissa.

Kotialbumeistani ei löydy yhtään kuvaa, jossa olisin normaalisti tai äitini sanoin ’kunnolla’. Olen saanut toistuvasti kuulla, että pelleilin lapsena kuvissa – enkä osaa vieläkään olla irvistelemättä, jos näen kameran. En tiedä, miksi minun tekee mieli ottaa aina jokin hassu ilme kasvoilleni, kun näen jonkun lähestyvän minua kameran kanssa.

Vaikka lapsena pelleilyyni reagoitiin toteamalla, että olisit nyt kunnolla, lopulta ilmeilylleni vain naureskeltiin. Se, että huomasin saavani kuvaajassa aikaan hauskan reaktion, on varmasti vaikuttanut paljon ammatinvalintaani.

Tykkään tästä pikku-Eeron asenteesta. Siinä on hyvällä tavalla sellaista haista paska -meininkiä. Mielestäni ihmisten kannattaisi väännellä naamaa kuvissa useammin ja pitää sillä tavalla hauskaa. Asiat eivät ole aina niin kamalan vakavia.

Olin kuulemma jo lapsena iloinen ja myönteinen tyyppi. Se ominaisuus on säilynyt minussa aikuisuuteen asti. Näyttelijä Jani Volanen on todennut osuvasti, että näyttämöllä vietetty aika ei vanhenna ihmistä. Näyttelijöiden on pysyttävä ute­liaina, leikkisinä ja lapsenmielisinä, vaikka tekeillä olisi vakavaa Shakespearea. Silloinkin leikitään joitakin toisia ihmisiä.”

Eero Ritala, 40, näyttelee Elisa Viihteellä 23.4. alkavassa Renki-sarjassa. Hän on mukana myös Q-teatterin The Pimpsons -näytelmässä.

Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Annan numerossa 15/2023.

X