Julkkikset

Lääkäri Emilia Vuorisalmella on takanaan vauvavuosi, ero, muutto ja toipuminen koronaviruksesta: ”Nyt siedän paineita paremmin kuin ennen”

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi on oppinut rakastamaan muutoksia: jokainen niistä voi olla myös mahdollisuus. – Vaikka takanani on vauvavuosi, ero, muutto ja koronaviruksen aiheuttama sairastuminen, voin tällä hetkellä oikein hyvin, Emilia sanoo.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Emilia Vuorisalmi etsii rakkauden tunnetta elämään.

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi on oppinut rakastamaan muutoksia: jokainen niistä voi olla myös mahdollisuus. – Vaikka takanani on vauvavuosi, ero, muutto ja koronaviruksen aiheuttama sairastuminen, voin tällä hetkellä oikein hyvin, Emilia sanoo.

Länsihelsinkiläisellä asuinalueella pienkerrostalon parvekkeet aukeavat kohti merta. On yllättävän helppo arvata, mikä niistä kuuluu lääkäri Emilia Vuorisalmen, 41, ja hänen kahden lapsensa uuteen kotiin. Sen täytyy olla tuo, jolla on paljon keltaisia narsisseja ja iso värikäs kukkakimppu pöydällä. Kimpussa on keltaisia, valkoisia, oransseja ja vaaleanpunaisia kukkia.

Emilia muutti 2- ja 14-vuotiaiden lastensa kanssa uuteen kotiin viime syksynä. Emilian parin vuoden suhde kuopuksen isään päättyi kesällä, ja edessä oli uuden kodin etsiminen. Unelma-asunto 1970-luvun talossa oli kuin pommin jäljiltä, mutta Emilia pani tuulemaan ja onnistui tekemään asunnossa ison mutta nopean remontin.

– Olen onnellinen, että ehdin sisustaa, ennen kuin koronaeristys alkoi. Visuaalisuudella on valtava merkitys mielialaan, Emilia sanoo ja nyökkää sohvan edessä vaaleanpunaisena ja kullankeltaisena kiiltelevää mattoa kohti. Samalla hän tarjoilee vihreää matcha-teetä pinkistä kupista liilan värisellä lautasella.

Rakkaushormonielämää ilman parisuhdetta

Moni asia on Emilian elämässä muuttunut nopeasti, mutta Emilia on pystynyt luomaan itsensä uudelleen. Jälleen kerran.

Viisi vuotta sitten Emilia julkaisi tietokirjan Sekaisin lovesta, jossa kävi läpi, mitä meissä tapahtuu rakkauden eri vaiheissa eli miltä rakkaus näyttää aivoissa. Ennen kirjan kirjoittamista Emilian parisuhde oli juuri kariutunut. Sydänsurut saivat hänet voimaan huonosti jopa fyysisesti, ja Emilia alkoi pohtia syitä kurjuudelleen. Hän mietti, että on oltava jokin keino päästä rakastumisen kiintymistilaa vastaavaan tunne­tilaan ilman parisuhdetta. Miten löytyisi keino, jolla elimistön rakkaushormonit voisi valjastaa hyötykäyttöön ja ottaa rakkauden hyvää tekevät vaikutukset omaan haltuun?

Vuosien pohtimisen jälkeen Emilia on kehittänyt yhdeksän kysymyksen mallin, jonka mukaan syntyy rakkauden resepti. Kysymyksiin vastaamalla jokainen voi ohjata omaa toimintaansa kohti rakkauden kaltaista hyvän olon tunnetta ja sen siivittämää elämää. Ensi syksynä Emilialta tuleekin taas uusi kirja. Sen nimi on Rakkaus haltuun.

Viime kuukausien poikkeusolot ja niiden vaatima aika eristyksessä kotona ovat suorastaan luoneet ”laboratorion”, jossa Emilia parhaillaan todistaa, että hänen ajatuksensa rakkaushormonien käyttöönotosta toimii.

– Olen toiminut mallini mukaan ja voin tällä hetkellä oikein hyvin, vaikka kaikki voisi olla aivan toisin. Takanani on vauvavuosi, ero ja muutto, ja kyllähän meitä kaikkia on tänä keväänä koeteltu, koronaviruksesta itsekin sairastunut Emilia sanoo.

Emilia on kokenut epäonnisia rakkauksia ja pettymyksiä monta kertaa. Aina hänkään ei ole jaksanut nähdä muutoksia mahdollisuutena.

– Kokemusteni vuoksi tunnen, että nykyisin pystyn sietämään paineita paremmin kuin ennen. Sen sijaan, että pettymykset olisivat saaneet minut voimaan taas vain huonosti, olen pystynyt luomaan itseni uudelleen, hän sanoo.

Lue myös: Sydänsuruista voi seurata myös hyvää – rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi: ”Täydellisessä rakkauden tilassa voi olla ilman parisuhdettakin”

Covid-19-tautia rankempaa oli pelko

Maaliskuun lopussa Emilia sairastui koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Oireiden aikana otettu nenä­nielunäyte oli negatiivinen, mutta huhtikuun lopussa vasta-­ainetesti ja siitä tehty seerumivarmennus kertoivat Emilian sairastaneen taudin.

Onnekseen hän oli päättänyt jäädä maaliskuussa tekemänsä ulkomaanmatkan jälkeen yli kolmeksi viikoksi eristykseen.

– Oireilua rankempaa oli ympärillä lietsottu pelko. Toivon, että nyt keskityttäisiin luomaan turvallista ilmapiiriä ja uskoa tulevaan, hän sanoo.

Luit juuri lyhennelmän Annan 20/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Emilia kertoo, kuinka koronavirus on vaikuttanut hänen arkeensa. Entä miksi Emilia puhuu autopilotilla eletystä elämästä ja mitä vaaroja hän siinä näkee? Millaisilla rutiineilla Emilia ylläpitää hyvinvointiaan? Lue koko juttu numerosta 20/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X